LIVE UPDATE. Războiul din Ucraina, ziua 546. Rușii au scufundat două nave ucrainene în Marea Neagră / SUA: „Situație dinamică pe câmpul de luptă”

LIVE UPDATE. Războiul din Ucraina, ziua 546. Rușii au scufundat două nave ucrainene în Marea Neagră / SUA: „Situație dinamică pe câmpul de luptă”
LIVE UPDATE. Războiul din Ucraina, ziua 546. Rușii au scufundat două nave ucrainene în Marea Neagră / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 23/08/2023, 08:27

Războiul din Ucraina a ajuns miercuri, 23 august 2023, în ziua cu numărul 546, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.

Rusia anunță că a scufundat două nave militare ucrainene în Marea Neagră. Acestea sunt cele mai recente ciocniri maritime de când Moscova a decis să nu reînnoiască acordul privind exportul de cereale ucrainene încheiat sub egida ONU şi a Turciei.

Pe de altă parte, SUA consideră „foarte dinamică” situația pe câmpul de luptă, în cea mai recentă „analiză” făcută de Casa Albă.

Confruntare în largul Insulei Șerpilor

Ministerul rus al Apărării a anunţat că a scufundat o navă militară ucraineană într-o zonă aflată sub controlul său şi o vedetă ucraineană de fabricaţie americană în largul Insulei Şerpilor.

Timp de aproape un an, atacurile în Marea Neagră s-au rărit, permiţând implementarea unui acord pentru ca Ucraina să îşi exporte producţia agricolă. Dar Moscova s-a retras din acest acord în luna iulie şi a înmulţit bombardamentele asupra infrastructurilor portuare ale Ucrainei.

De asemenea, rușii anunță și că au respins o incursiune armată a ucrainenilor în regiunea de graniţă Briansk. Potrivit guvernatorului Aleksandr Bogomaz, autorităţile „sunt ocupate să ia măsuri pentru a asigura siguranţa locuitorilor”. Regiunile de frontieră ruseşti au fost vizate în mai multe rânduri de incursiuni.

În fine, Ministerul ucrainean al Apărării a anunţat că Brigada 47 a intrat în satul Robotîne după săptămâni de lupte, eliberând această micuță localitate.

Altfel, Kievul a efectuat marţi, 22 august, o razie în peste 200 de centre militare de înrolare, într-o operațiune ce vizează prinderea ofițerilor care au permis bărbaților ucraineni să scape de recrutrare. Este încă o dovadă a dificultăților de ordin militar cu care se confruntă Ucraina.

Casa Albă analizează contraofensiva Kievului

Situaţia de pe câmpul de luptă este „foarte dinamică”, a comentat, în mod prudent, Casa Albă ultimele informații apărute în presa occidentală. Este vorba despre analiza unor responsabili americani și vest-europeni care și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu evoluţia contraofensivei ucrainene.
Nu vreau să mă joc de-a generalii”, a răspuns Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al președintelui Joe Biden, în timpul unei discuţii cu jurnalişti.

Eu nu pot stabili probabilităţi sau prevedea cum vor evolua lucrurile în final în acest război, însă noi vom continua să susţinem Ucraina în eforturile sale de contraofensivă. Este adevărat că ruşii atacă în nord-est, este adevărat, de asemenea, că ucrainenii apără nord-estul cu o certă eficacitate. Ucraina atacă şi câştigă teren în sudul ţării.

Am spus mereu, în mod clar, că acest câmp de luptă este foarte dinamic, că aceasta nu este ca într-un serial la televiziune, cu un episod în timpul căruia Ucraina nu face decât să atace şi Rusia nu face decât să se apere, apoi cu un episod în timpul căruia Rusia este cea care doar atacă şi Ucraina doar se apără”, a comentat consilierul pentru securitate națională al președintelui Biden.

„Guvernul american trebuie să dea dovadă de o oarecare modestie în ceea ce priveşte comportamentul pe câmpul de luptă şi Administraţia Biden face tot ce poate pentru a da cele mai bune sfaturi posibile, însă Ucraina ia propriile decizii suverane în materie de strategie militară” – Jake Sullivan

SUA sunt principalul furnizor de ajutor militar pentru Ucraina şi coordonează sprijinul occidental acordat Kievului.

Încep audierile la CIJ

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) va asculta în septembrie obiecţiile Rusiei într-o procedură lansată de Administrația Zelenski.

Ucraina, care a sesizat cea mai înaltă jurisdicţie a ONU la scurt timp după declanşarea ofensivei forţelor ruse, acuză Moscova că a utilizat în mod eronat acuzaţii de genocid în estul Ucrainei pentru a-şi justifica invazia şi că Rusia însăşi a planificat un genocid.

În martie 2022, judecătorii CIJ au ordonat printr-o măsură urgentă Rusiei să îşi suspende operaţiunile militare.

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) va ţine audierile publice asupra obiecţiilor preliminare ridicate de Federaţia Rusă”, a anunţat CIJ, cu sediul la Haga, într-un comunicat.

Rusia îşi va expune obiecţiile luni, 18 septembrie, iar Ucraina îşi va dezvolta argumentele a doua zi. Peste încă o zi, miercuri, 32 de ţări, toate aliate occidentale ale Ucrainei, vor putea interveni. În iunie, CIJ a autorizat cele 32 de ţări să intervină de partea Ucrainei în acest dosar. Intervenţiile aliaţilor se vor concentra în principal asupra competenţei CIJ în acest dosar.

O a doua expunere a argumentelor va avea loc pe 25 şi 27 septembrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
DECIZIE DRASTICĂ pentru toți posesorii de mașini. Abia acum S-A AFLAT ce s-a întâmplat: A...
Românii care nu și-au primit pensiile. Când vor fi livrate
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Opere pierdute ale Fraților Grimm, redescoperite în colecția unei biblioteci din Polonia