LIVE | Ziua 257 de război: Ucraina a primit sisteme antiaeriene suplimentare din SUA, Spania şi Norvegia / Volodimir Zelenski avertizează cu privire la „atacuri în masă” asupra rețelei electrice

LIVE | Ziua 257 de război: Ucraina a primit sisteme antiaeriene suplimentare din SUA, Spania şi Norvegia / Volodimir Zelenski avertizează cu privire la „atacuri în masă” asupra rețelei electrice
Pană de curent în Ucraina / Sursa foto: Profimedia
Publicat: 07/11/2022, 15:00
Actualizat: 07/11/2022, 15:17

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat cu privire la existența unor „atacuri în masă” continue asupra infrastructurii energetice a Ucrainei. Bombele rusești lansate în ultima lună au distrus aproximativ o treime din centralele electrice ale Ucrainei, iar guvernul i-a îndemnat pe ucraineni să economisească energia electrică cât mai mult posibil. Autoritățile ucrainene au întrerupt curentul în toată țara pentru a stabiliza rețeaua, iar 17 țări UE au trimis 500 de generatoare de energie în Ucraina pentru a ajuta la atenuarea crizei energetice.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 15:00 – Ucraina a primit sisteme antiaeriene suplimentare din SUA, Spania şi Norvegia

Administraţia de la Kiev a anunţat, luni, că Ucraina a primit sisteme antiaeriene suplimentare din partea Statelor Unite, Spaniei şi Norvegiei, în cadrul eforturilor de contracarare a bombardamentelor ruse.

„Au ajuns în Ucraina sisteme de apărare aeriană NASAMS ŞI ASPIDE. Aceste arme vor consolida considerabil armata ucraineană şi vor face mai sigur cerul nostru”, a transmis prin Twitter Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării, citat de cotidianul Le Monde.

Departamentul american al Apărării a anunţat vineri că Statele Unite vor oferi Ucrainei asistenţă militară suplimentară în valoare de 400 de milioane de dolari, urmând să fie înfiinţat un centru de coordonare în Germania.

De asemenea, Spania şi Norvegia, state membre NATO, au anunţat că vor oferi sprijin suplimentar Ucrainei pentru a face faţă bombardamentelor masive ale Rusiei asupra infrastructurii, conform Mediafax.

UPDATE ora 12:00 – Nicolae Ciucă, întâlnire cu ambasadorul ucrainean la București: România continuă să fie alături de Ucraina pe drumul său spre pace

Premierul Nicolae Ciucă a avut o întrevedere cu ambasadorul ucrainean la București, Ihor Prokopchuk, în cadrul căreia a reiterat faptul că „România continuă să fie alături de Ucraina pe drumul său spre pace, libertate și reconstrucție”.

Nicolae Ciucă a avut, luni dimineață, la Palatul Victoria, o întrevedere cu ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk.

„L-am asigurat pe Ihor Prokopchuk, ambasadorul Ucrainei în România, că România continuă să fie alături de Ucraina pe drumul său spre pace, libertate și reconstrucție”, scrie Nicolae Ciucă pe Twitter.

Pe lângă mesaj, șeful Executivului a postat și o fotografie din timpul întrevederii.

UPDATE ora 10:00 – Primarul Kievului le-a spus locuitorilor că trebuie să ia în calcul părăsirea capitalei în cazul unei întreruperi complete de curent

Vitali Klitschko a spus că nu poate exclude perspectiva unei pene complete de curent, deoarece Rusia își continuă campania de bombardare a infrastructurii energetice.

Vorbind pentru Ukraine’s United News, un program de știri, Klitschko le-a spus oamenilor să se pregătească și să își cumpere haine călduroase. În cazul unei pene de curent total, el a spus că locuitorii Kievului ar trebui să încerce să meargă la rudele care stau în afara capitalei.

„Dacă aveți familie extinsă sau prieteni în afara Kievului, unde există alimentare autonomă cu apă, un cuptor, încălzire, vă rugăm să aveți în vedere posibilitatea de a rămâne acolo pentru o anumită perioadă de timp”, a spus el.

Cu toate acestea, Klitschko a îndemnat oamenii din Kiev să nu fie „pesimişti”, spunând că doar îi sfătuiește să se pregătească pentru diferite scenarii. „Vom face tot ce depinde de noi pentru ca un astfel de scenariu să nu se întâmple.”

Pană de curent în Ucraina / Sursa foto: Profimedia
Pană de curent în Ucraina / Sursa foto: Profimedia

UPDATE ora 08:00 – Volodimir Zelenski avertizează cu privire la „atacuri în masă” asupra infrastructurii energetice a Ucrainei

Volodimir Zelenski a avertizat cu privire la existența unor „atacuri în masă” continue asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

Președintele ucrainean a spus, în cel mai recent discurs al său, de duminică seara: „Înțelegem că statul terorist concentrează forțe și mijloace pentru o posibilă repetare a atacurilor în masă asupra infrastructurii noastre. În primul rând, asupra rețelelor de energie. În special, pentru aceasta, Rusia are nevoie de rachete iraniene. Ne pregătim să răspundem”.

Consilierul prezidențial Mykhailo Podolyak a declarat anterior pe Twitter că Ucraina va „rezista” în ciuda atacurilor rusești asupra infrastructurii sale energetice, adăugând că acest lucru se va realiza prin utilizarea apărării aeriene, protecția infrastructurii și optimizarea consumului.

Bombele rusești lansate în ultima lună au distrus aproximativ o treime din centralele electrice ale Ucrainei, iar guvernul i-a îndemnat pe ucraineni să economisească energia electrică cât mai mult posibil.

Autoritățile ucrainene au întrerupt curentul în toată țara pentru a stabiliza rețeaua, iar 17 țări UE au trimis 500 de generatoare de energie în Ucraina pentru a ajuta la atenuarea crizei energetice.

Citește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina:

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Ce salariu lunar trebuie să câștigi în România, în 2024, pentru a nu fi „fraier”....
FOTO. Schimb de partenere sexy între milionari. Unul i-a luat iubita, altul femeia care i-a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Mărturia revoltătoare a șoferului începător din Timișoara, care a condus-o pe Moni spre moarte la...
Înfiorător! Ce au găsit medicii în creierul lui Robert F. Kennedy Jr. „Mi-a mâncat o...
Crima din Crângaşi a fost filmată. Imagini cu momentul în care un bărbat este ucis...
EXCLUSIV / Ce despăgubiri ar putea să primească familiile victimelor accidentului din 2 Mai? Suma...
Mesajul sfâșietor transmis de fiica preotului Ilie Geangavelea, după ce a murit în accidentul de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ce amendă riști dacă ești prins de poliție cu un cârlig de remorcare, dar nu...
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
Descoperire ULUITOARE la piramidele din Giza! Are formă de L și mai multe...
Anunțul venit acum despre PACE. Putin este de acord
Povestea omului din spatele cortinelor iUmor. Andreas Petrescu, în afara show-ului de televiziune
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
Ce răspuns a primit Florin Piersic de la Carmen Harra când a întrebat-o: "Carmen, eu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Cum recunoști un psihopat după mișcările capului
×