LIVE | Război în Ucraina, ziua 252. Rusia bombardează masiv orașele din Ucraina / Alimentarea cu energie și apă, întreruptă în nouă regiuni / 1.000 de puncte termice vor fi amenajate la Kiev înainte de venirea iernii

LIVE | Război în Ucraina, ziua 252. Rusia bombardează masiv orașele din Ucraina / Alimentarea cu energie și apă, întreruptă în nouă regiuni / 1.000 de puncte termice vor fi amenajate la Kiev înainte de venirea iernii
FOTO: PROFIMEDIA
Publicat: 02/11/2022, 11:00
Actualizat: 02/11/2022, 15:32

Rusia a lovit cu rachete mai multe orașe ucrainene inclusiv Kievul. Apărarea antiaeriană a doborât însă majoritatea rachetelor inamice, dar unele au lovit centrale electrice. Alimentarea cu energie și apă a fost întreruptă în nouă regiuni ale țării.

UPDATE ora 15:00 – Dmitri Peskov: Vladimir Putin nu știe dacă va candida sau nu la alegerile prezidențiale din 2024

Președintele rus Vladimir Putin nu a decis încă dacă va candida la scrutinul prezidențial din 2024, a precizat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

UPDATE ora 13:30 – Vladimir Putin s-a răzgândit | Rusia și-a reluat participarea la acordul asupra exporturilor de cereale ucrainene: „Garanţiile primite până în prezent par a fi suficiente”

Rusia a anunţat miercuri că şi-a reluat participarea la acordul asupra exporturilor de cereale ucrainene, după ce a primit „garanţii scrise” din partea Ucrainei cu privire la demilitarizarea culoarului maritim utilizat pentru transportul lor.

„Rusia consideră că garanţiile primite până în prezent par a fi suficiente şi îşi reia punerea în aplicare a acordului”, a anunţat Ministerul Apărării rus pe Telegram, informează AFP.

(CITEȘTE DETALII AICI…)

Rusia se declară dispusă să asigure securitatea navelor care transportă cereale din Ucraina. Kievul cere intervenția ONU
Sursa foto: Profimedia

UPDATE ora 12:00 – Polonia va construi un gard de sârmă ghimpată la granița cu Rusia

Polonia va construi un gard de sârmă ghimpată la granița sa cu Kaliningrad, pe fondul temerilor că enclava Rusiei ar putea deveni un canal pentru migrația ilegală.

Construcția gardului de 2,5 metri înălțime va începe imediat, a declarat, miercuri, ministrul apărării, Mariusz Blaszczak, în cadrul unei conferințe de presă, potrivit Sky News, citat de Mediafax.

Blaszczak a invocat preocupări legate de securitate și s-a referit la criza declanșată în toamna anului trecut, când mii de migranți africani și din Orientul Mijlociu au încercat să treacă granița cu Belarus în Polonia.

La vremea respectivă, Uniunea Europeană a acuzat Belarusul, un aliat apropiat al Rusiei, că i-a dus pe migranți ca parte a unei campanii de război „hibrid” pentru a destabiliza Europa. Minskul a respins acuzațiile.

Blaszczak a mai spus că bariera din Kaliningrad va fi similară cu cea pe care Polonia a instalat-o anul trecut de-a lungul graniței cu Belarus.

UPDATE ora 11:00 – Două orașe din sudul Ucrainei au fost atacate cu rachete rusești

Orașul Nikopol din sudul Ucrainei și o localitate din apropiere, situată pe malul râului Dnipro, au fost ținta unor atacuri aeriene în noaptea de marți spre miercuri, potrivit autorităților ucrainene, citate de CNN, transmite Mediafax.

Atacul asupra celor două orașe a fost anunțat de Valentyn Reznichenko, șeful administrației militare regionale din Dnipropetrovsk.

„Rușii au terorizat din nou regiunea Nikopol pe parcursul nopții și dimineața devreme”, a scris Reznichenko, miercuri, pe Telegram.

Deocamdată nu au fost raportate victime, iar amploarea pagubelor este în curs de investigare, a adăugat oficialul.

Anterior, Reznichenko a anunțat că apărarea ucraineană a distrus șase drone Shahed-136 în timpul nopții.

Și reprezentanții Forțelor aeriene ucrainene au comunicat miercuri faptul că au oprit 12 din 13 atacuri ale rușilor.

UPDATE ora 09:00 – 1.000 de puncte termice vor fi amenajate la Kiev înainte de venirea iernii

1.000 de „puncte termice” vor fi înființate la Kiev înainte de venirea iernii, astfel încât locuitorii capitalei ucrainene să aibă alternativă la sistemul centralizat de termoficare. Măsura a fost luată deoarece Rusia continuă să lovească elementele de infrastructură din marile orașe ale Ucrainei.

1.000 de puncte termice vor fi înființate în toată capitala ucraineană înainte de iarnă. Vitali Klitschko, primarul Kievului, a declarat că orașul se pregătește pentru o potențială pierdere a sistemului de încălzire în urma unor noi lovituri asupra instalațiilor de alimentare cu energie și apă, scrie Agenția Mediafax.

Atacurile cu rachete și drone au avariat 40% din infrastructura energetică a Ucrainei și au lăsat pentru perioade timp zone mari din Kiev fără electricitate și apă, ceea ce a dus la raționalizarea energiei electrice. Klitschko a mai spus că autoritățile orașului iau în considerare diferite scenarii din cauza atacurilor cu rachete.

„Cel mai rău este scenariul în care nu vom avea deloc energie electrică, apă, încălzire urbană. Pentru acest caz, pregătim peste 1.000 de puncte de încălzire în orașul nostru”, a explicat primarul Kievului

UPDATE 7:00 – 41 miliarde de euro pentru Ucraina

Anul acesta, Ucraina a primit 41 miliarde de euro de la Occident pentru apărare, însemnând cu 14% mai puțin decât bugetul militar al Rusiei.

Volumul asistenței militare străine primite de Ucraina în raport cu bugetele de apărare ale statelor aliate depășește pragul de 50%.

Leonia rămâne lider, oferind asistență Ucrainei, în valoare de 41% din cheltuielile sale militare. Primele 10 includ Estonia, Lituania, Polonia, Luxemburg, Cehia, Slovacia, Slovenia, Marea Britanie și Norvegia.

În privința volumelor absolute de asistență militară acordată Ucrainei, SUA conduc detașat, valoarea totală a asistenței ridicându-se la peste 52 miliarde de euro. Pe locul doi se află UE, care a alocat diverse asistențe în valoare de 29 miliarde de euro.

Suma de 41 miliarde de euro este de 7,6 ori mai mare decât tot bugetul militar al Ucrainei pentru 2022.

Delir propagandistic în Rusia. Se vorbește despre înecarea copiilor ucraineni și incendierea caselor! | VIDEO
Sursa FOTO: flickr.com

Ucraina neagă atacul asupra navelor de război ruse

Ucraina nu confirmă implicarea sa în atacurile date asupra navelor de război ruse din Sevastopol. Aliații occidentali ai Ucrainei pun la îndoială implicarea acesteia și acuză Rusia de sabotaj propriu.

Ucraina și Rusia nu au ajuns la un acord în privința coridoarelor de transport maritim pentru cereale

Trei nave încărcate cu cereale au părăsit porturile ucrainene. Președintele rus Vladimir Putin a condiționat reluarea acordului după ce vor fi găsiți vinovații pentru atacul din portul Sevastopol.

Rusia le-a spus civililor să părăsească zona de-a lungul malului estic al râului Nipru din Herson și Kievul acuză o depopulare forțată a teritoriului invadat de Putin.

Citește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina:

Război în Ucraina, ziua 251: Prețul grâului a crescut puternic în toată lumea după retragerea Rusiei din acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră

Război în Ucraina, ziua 250: Armata norvegiană înăsprește securitatea din cauza războiului / ONU, Turcia și Ucraina, acord pentru mutarea a 16 nave / Rusia plantează mine în jurul Sieverodonetsk

Război în Ucraina, ziua 249: UE cere Rusiei să revoce suspendarea acordului cu Ucraina privind cerealele / „Armata privată” a lui Putin, Grupul Wagner, recrutează condamnați ruși cu HIV și hepatită C

Război în Ucraina, ziua 248: Kievul cere Iranului să nu mai înarmeze Rusia cu drone „kamikaze” / Kremlinul spune că mobilizarea rezerviștilor s-a încheiat / Întreruperile de curent au afectat patru milioane de ucraineni

Războiul din Ucraina, ziua 247. Soldații ucraineni intensifică luptele pentru eliberarea Hersonului și avansează în Lugansk / SUA vor trimite suplimentar 275 milioane de dolari Ucrainei

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
S-A DECIS PLATA a câte 3.000 de euro pe lună. Banii intră direct ÎN CONTUL...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Motivul pentru care Paula Seling a vrut să plece definitiv din România: ”Drumul meu era...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cercetătorii spun că au găsit noi dovezi pentru o planetă ascunsă în Sistemul Solar