LIVE | Ziua 426 de război. Riscul unei confruntări între Rusia și SUA, în creștere / AVERTISMENTUL Americii: ce pune la cale Putin!

LIVE | Ziua 426 de război. Riscul unei confruntări între Rusia și SUA, în creștere / AVERTISMENTUL Americii: ce pune la cale Putin!
LIVE. Ziua 426 de război. Riscul unei confruntări între Rusia și SUA / Sursa FOTO: pixabay.com
Publicat: 25/04/2023, 08:02
Actualizat: 25/04/2023, 17:06

Război în Ucraina, ziua 426. Potrivit unor declarații făcute de un înalt oficial al diplomației ruse, riscurile unei confruntări militare directe între cele mai mari puteri nucleare de pe glob sunt în creștere. Rusia și Statele Unite s-ar putea angaja într-un război direct pentru prima dată în istorie, arată agenția de presă TASS.

Presa moscovită citează un înalt oficial din diplomație care vorbește despre implicarea americanilor în războiul din Ucraina.

UPDATE: Autoritățile de la Kiev iau în calcul INTERZICEREA Bisericii Ortodoxe Ucrainene care este legată de Patriarhia Moscovei

Autoritățile ucrainene iau în considerare interzicerea bisericii – și un proiect de lege a fost deja pregătit de partidele de opoziție pentru a face exact acest lucru. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar urma să facă un anunț în curând despre viitorul bisericii, dacă va exista o interdicție totală sau o opțiune ca biserica să formeze una nouă, lipsită de orice legături cu Biserica Ortodoxă Rusă și liderul acesteia, Patriarhul Kirill, un susținător puternic al invaziei.

Dar chiar și fără interdicție, UOC este într-un declin, cu mai mulți preoți și credincioși gata să migreze la Biserica Ortodoxă a Ucrainei (OCU), instituția de cult rivală și independentă. De la invazie, peste 200 de parohii și-au schimbat apartenența; mulți alții plănuiesc să plece, dar se confruntă cu obstacole din partea autorităților UOC, care încearcă să îi blocheze.

Nu lipsesc nici incidentele violente. Duminică seara, biserica Iov Pochaivsky din satul Milieve din regiunea Cernăuți, condusă de UOC, a fost incendiată. Un bărbat a fost arestat, a declarat poliția locală, scrie Politico.

(CITEȘTE DETALII DESPRE SUBIECT AICI…)

„Dacă Statele Unite continuă să…”

Director al Departamentului pentru neproliferarea nucleară din cadrul Ministerului rus de Externe, Vladimir Yermakov a afirmat că Washingtonul intensifică riscurile unui conflict Rusia-SUS prin comportamentul pe care-l are.

Nu este pentru prima dată când asemenea declarații sunt lansate de partea rusă. De la începutul conflictului din Ucraina, Kremlinul a acuzat cu regularitate Casa Albă şi „Occidentul colectiv” pentru creşterea riscurilor unui război nuclear. Retorica lui Vladimir Putin, zic analiștii, ar fi menită să descurajeze aliaţii Kievului.

Dacă Statele Unite continuă să urmeze cursul actual de confruntare cu Rusia, cu mizele crescând constant pe punctul de a aluneca într-un conflict armat direct, atunci soarta START (n.r. – tratatul de neproliferare nucleară) poate fi o concluzie de la sine înţeleasă”, a spus Vladimir Yermakov, citat de Reuters.

După ce Rusia s-a retras din Tratatul START, și America și-a înștiințat „partenerul” că nu-i va mai furniza informații cu privire la forţele sale nucleare.

„Cea mai acută ameninţare de astăzi este asociată cu pericolul escaladării nucleare ca urmare a unei confruntări militare directe între puterile nucleare. Şi aceste riscuri, spre cel mai profund regret, cresc constant” – Vladimir Yermakov, înalt oficial în Ministerul rus de Externe

În context, el a transmis că Federația Rusă și China vor evalua „potenţiala implicare a Occidentului în extinderea globală a sistemului antirachetă al SUA”. „Subminează în mod clar stabilitatea strategică”, a adăugat Yermakov.

Americanii au aflat pe pun la cale rușii

Pe de altă parte, potrivit purtătorului de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, Rusia s-ar pregăti să lanseze operațiuni ofensive în mai multe zone din Ucraina imediat ce vremea se va îmbunătăți și va permite reluarea atacurilor.

„Știm că în primăvară, când vremea se va îmbunătăți, și deja începe să se îmbunătățească, ne putem aștepta ca rușii să vrea să treacă la ofensivă în anumite zone”, a precizat Kirby într-un interviu pentru Vocea Americii. „Nu știm exact unde și cum o vor face, dar vrem să ne asigurăm că ucrainenii sunt capabili să se apere mai bine”, a adăugat acesta.

Întrebat dacă Federația Rusă mai are forța să lanseze astfel de atacuri, John Kirby a răspuns fără să ezite: „Rusia are capacitatea de a desfășura” această ofensivă și tocmai acesta este motivul pentru care „SUA dezvoltă capacitățile de apărare” pe care le pune la dispoziția Ucrainei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Ciorbă falsă de burtă cu ciuperci pleurotus. E la fel de bună ca varianta consacrată
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O politiciană din SUA a stârnit controverse după ce a recunoscut că și-a împușcat câinele