Kievul nu recunoaște referendumurile de anexare organizate de Rusia. „Mergeau cu mitraliere să voteze oamenii. N-am deschis ușa, am stat ascunși ca șoarecii. Suntem ucraineni și rămânem ucraineni”

Kievul nu recunoaște referendumurile de anexare organizate de Rusia. „Mergeau cu mitraliere să voteze oamenii. N-am deschis ușa, am stat ascunși ca șoarecii. Suntem ucraineni și rămânem ucraineni”
Referendumuri organizate de Rusia în teritoriile ocupate în Ucraina / Sursa foto: AP / Mediafax Foto
Publicat: 29/09/2022, 13:52

Kievul nu recunoaște referendumurile de anexare organizate de Rusia, chiar dacă Moscova a anunțat că 96% locuitorii din regiunile ocupate au votat pentru aderarea la Federație Rusă. Oamenii povestesc acum cum au fost organizate aceste alegeri și spun că trupele lui Putin „mergeau cu mitraliere să voteze oamenii”. „N-am deschis ușa, am stat ascunși ca șoarecii. Suntem ucraineni și rămânem ucraineni”, spune o femeie din regiune.

Rusia a anunțat, joi, că urmează să anexeze oficial patru părţi ale Ucrainei în cadru unei ceremonii, vineri, la trei zile după ”referendumuri” organizate în acest sens.

Între timp, apar mărturii ale oamenilor care locuiesc în regiunea care va fi atașată Rusiei, în urma referendumurilor. Ei spun că foarte puține persoane au votat, iar armata lui Putin a fost trimisă să îi oblige pe oameni să aleagă anexarea regiunii ocupate.

„Asta înseamnă dreptul la liberă exprimare, să mergi cu mitraliere și să le faci oamenilor semn să voteze”

„Rezultatele arată bine pe hârtie, dar în realitate oamenii nu au votat, n-a fost nicio prezență masivă. Oamenii nu vor referendum, nu vor alipirea la Rusia, nimeni nu vrea asta. Dar sub presiunea asta, oamenii sunt speriați. Se tem de orice”, a povestit o femeie, citată de Digi 24.

„N-am deschis ușa, ne-am ascuns și nu am aprins luminile de la 8 dimineața la 8 seara, așa că nu a știut nimeni că suntem acasă. Am stat ascunși ca șoarecii”, a spus o altă persoană.

„Așa arată „referendumul” lor, asta înseamnă dreptul la liberă exprimare, să mergi cu mitraliere și să le faci oamenilor semn să voteze. Chiar dacă lumea nu ne crede, nu am votat pentru Rusia. Suntem ucraineni și rămânem ucraineni”, a povestit o femeie care locuiește în zona anexată de Rusia.

Occidentul condamnă referendumurile pro-rușilor

Jurnaliștii ruși susțin că cel puţin 97% din voturile exprimate au fost în favoarea aderării la Federaţia Rusă.

Procesul de referendum din cele patru regiuni ocupate de Moscova a fost condamnat pe scară largă de guvernele occidentale şi de Kiev ca fiind ilegitim şi „o farsă”. Nu au existat misiuni de observatori internaţionali recunoscuţi.

Referendumurile au implicat oficiali care au mers din casă în casă pentru a colecta voturi, uneori însoţiţi de soldaţi, precum şi o zi de vot la secţiile de votare. Oficialii ucraineni au raportat o prezenţă minimă la vot.

Pe baza rezultatelor procesării a 14,07% din voturi, 97,79% dintre alegătorii de la secţiile de votare de pe teritoriul Federaţiei Ruse au votat pentru includerea Republicii Populare Lugansk în Rusia.  În urma procesării a 16,06% din voturi, 98,05% dintre alegătorii de pe teritoriul Federaţiei Ruse au votat pentru includerea Republicii Populare Doneţk în Rusia.

După procesarea a 12% din voturi, 97,47% dintre participanţii de pe teritoriul Federaţiei Ruse au votat pentru includerea regiunii Herson în Rusia. Pe baza rezultatelor procesării a 20% din voturi, 98% dintre participanţii de pe teritoriul Federaţiei Ruse au votat pentru intrarea regiunii Zaporojie.

Urmărește cele mai noi informații din a 218-a zi a războiului din Ucraina pe GÂNDUL.RO

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase