LIVE | Război în Ucraina, ziua 218. Moscova va anexa regiunile Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie, în cadrul unei ceremonii programate vineri / O a patra scurgere de gaze din Nord Stream, identificată în Marea Baltică

LIVE | Război în Ucraina, ziua 218. Moscova va anexa regiunile Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie, în cadrul unei ceremonii programate vineri / O a patra scurgere de gaze din Nord Stream, identificată în Marea Baltică
Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 29/09/2022, 13:30
Actualizat: 29/09/2022, 19:15

Moscova se pregătește să anexeze regiunile Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie. Pe de altă parte, administraţia Joe Biden a reafirmat că nu va recunoaşte niciodată „tentativele ilegale şi nelegitime” ale Rusiei de a anexa regiuni din Ucraina, avertizând că Washingtonul pregăteşte sancţiuni suplimentare împotriva Moscovei. „Nu vom recunoaşte niciodată tentativele ilegale şi nelegitime de anexare” a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, a afirmat miercuri seară Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei SUA.


Citește și: Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul


Cele mai importante evenimente din ziua 218 de război

UPDATE ora 18:30 – Recrutorii care aduc documentele de înrolare în armata rusă pătrund pe geam în blocuri, pentru că locatarii încuie ușile de la intrare

Locatarii blocurilor din orașul rusesc Vladivostok încuie ușile de la intrarea în clădiri, în fața recrutorilor care aduc documentele de înrolare în armată. Aceștia, în cele din urmă, pătrund pe geam după cum arată o înregistrare video postată pe rețelele de socializare.

În filmarea respectivă se poate observa cum un angajat al biroului de înregistrare și înrolare militară a urcat pe clădire și a intrat pe fereastră pentru a deschide ușa de la intrare pentru colegii săi, astfel încât aceștia să poată căuta recruții și să le dea documentele de mobilizare.

UPDATE ora 14:00 – „Mergeau cu mitraliere să voteze oamenii. N-am deschis ușa, am stat ascunși ca șoarecii. Suntem ucraineni și rămânem ucraineni”

Apar mărturii ale oamenilor care locuiesc în regiunea care va fi atașată Rusiei, în urma referendumurilor. Ei spun că foarte puține persoane au votat, iar armata lui Putin a fost trimisă să îi oblige pe oameni să aleagă anexarea regiunii ocupate.

„Rezultatele arată bine pe hârtie, dar în realitate oamenii nu au votat, n-a fost nicio prezență masivă. Oamenii nu vor referendum, nu vor alipirea la Rusia, nimeni nu vrea asta. Dar sub presiunea asta, oamenii sunt speriați. Se tem de orice”, a povestit o femeie, citată de Digi 24.

„N-am deschis ușa, ne-am ascuns și nu am aprins luminile de la 8 dimineața la 8 seara, așa că nu a știut nimeni că suntem acasă. Am stat ascunși ca șoarecii”, a spus o altă persoană.

(Citește continuarea aici…)

UPDATE ora 13:00 – Rusia anunţă că urmează să anexeze patru regiuni din Ucraina vineri, în cadrul unei ceremonii

Rusia anunţă joi că urmează să anexeze oficial patru părţi ale Ucrainei în cadru unei ceremonii, vineri, la trei zile după ”referendumuri” în acest sens, relatează BBC News, citat de News.ro.

”O ceremonie de semnare a unor acorduri cu privire la intrarea unor noi teritorii în Federaţia rusă va avea loc mâine (vineri), la ora (locală) 15.00 (şi ora României), la Kremlin”, declară un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţiile ruse de presă Tass şi RIA Novosti.

”Vladimir Putin va susţine un discurs voluminos la acest eveniment”, anunţă Peskov.

UPDATE ora 12:00 – O a patra scurgere de gaze naturale din Nord Stream, identificată în Marea Baltică, anunţă Paza de Coastă suedeză

O a patra scurgere de gaze naturale a fost identificată în Marea Baltică din gazoductele Nord Stream, vizate de un presupus sabotaj, anunţă joi Paza de Coastă suedeză, relatează AFP.

”Sunt două scurgeri de partea suedeză şi două de partea daneză”, a declarat AFP un reprezentant al autorităţii suedeze, citat de News.ro.

Cele două scurgeri de gaze naturale din Nord Stream de partea suedeză se află ”în apropiere una de alta”, a precizat aceasta

Autorităţile din Suedia şi Danemarca vorbeau, până acum, despre o scurgere de partea suedeză şi două de partea daneză.

Aceste scurgeri – care au fost descoperite în urma a două explozii, care au avut loc luni dimineaţa şi seara – se află în apele internaţionale, în largul Insulei daneze Bornholm şi în zonele economice exclusive ale celor două ţări scandinave.

Paza de Coastă suedeză nu a putut să precizeze imediat de ce semnalarea acestei a patra scurgeri are loc atât de târziu.

Wikipedia / Samuel Bailey

UPDATE ora 11:00 – Un copil și doi adulți au murit la Dnipro în urma unui atac cu rachete rusești

Un copil și cel puțin doi adulți au murit, iar alte cinci persoane au fost rănite în urma unor lovituri cu rachete rusești la Dnipro, anunță un oficial ucrainean, citat de CNN.

Cel puțin trei persoane au murit, inclusiv un copil, în urma unor lovituri cu rachete asupra orașului Dnipro din centrul Ucrainei. Atacul a avut loc joi dimineață, potrivit șefului administrației militare regionale, Valentyn Reznichenko, citat de Mediafax.

„Rușii au lovit Dnipro cu rachete în timpul nopții. Au lovit zone rezidențiale. Deocamdată, se știe că sunt trei morți, dintre care un copil… Alte cinci persoane sunt rănite, inclusiv o fată de 12 ani. Salvatorii au scos-o din casa distrusă, unde dormea când a fost lovită de o rachetă rusească”, a declarat Reznichenko.

Loviturile au avariat „60 de case și câteva clădiri înalte”, iar câteva reședințe au fost „complet distruse”, a adăugat el.

Jurnaliștii nu au putut verifica informațiile din surse independente.

UPDATE ora 09:00 – Moscova se pregătește să anexeze regiunile Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie

În Piața Roșie din Moscova sunt instalate scene și tribune pentru presupuse celebrări populare, care ar urma să aibă loc în acest weekend.

Sunt voci care spun, însă, că Putin ar putea să amâne anexarea teritoriilor ucrainene, pentru că armata sa înregistrează înfrângeri pe linie.

Anexarea regiunilor Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie la Rusia este o chestiune de ore, după ce referendumurile au fost validate, iar rezultatul – covârșitor în favoarea alipirii. Liderii puși de ruși în fruntea regiunilor au plecat deja la Moscova, pentru a cere în mod oficial alipirea teritoriilor la Federația Rusă.

Leonid Pasechnik, liderul regiunii Luhansk: ”Dragă Vladimir Vladimirovici (Putin), mă adresez ție în numele oamenilor din regiunea Luhansk. Ținând cont de referendumul aprobat de locuitorii republicii, te rog să iei în considerație aderarea Republicii Populare Luhansk la Rusia, ca entitate teritorială a Federației Ruse”, transmite site-ul Știrile Pro Tv.

UPDATE ora 08:00 – UE pregăteşte noi sancţiuni pentru Rusia: De la cipuri până la hârtie igienică

Uniunea Europeană intenţionează să interzică importurile de mai multe produse din oţel din Rusia şi să interzică exportul anumitor semiconductori în Rusia, potrivit ultimei propuneri de sancţiuni a Comisiei Europene, consultată de POLITICO.

Cu toate acestea, un element omis de pe listă este reprezentat de diamantele ruseşti – o omisiune care va face fericită Belgia şi industria sa de diamante. În schimb, Comisia vrea să interzică importul „anumitor elemente utilizate în industria bijuteriilor, cum ar fi pietrele şi metalele preţioase”.

Proiectul pe care Comisia l-a prezentat miercuri ambasadorilor UE, dar care mai are nevoie de semnătura celor 27 de ţări UE, urmăreşte în principal să folosească o serie de noi interdicţii de export şi de import pentru a înăspri regimul de sancţiuni existent. Iar ţintele variază de la articole de uz cotidian la componente tehnologice folosite de armata rusă, notează Mediafax.

De exemplu, noul proiect de norme ar elimina importul de bunuri considerate a genera venituri semnificative în Rusia, cum ar fi „produse de înfrumuseţare, produsele pentru bărbierit, deodorante, săpun şi hârtie igienică”.

În ceea ce priveşte exportul, semiconductoarii şi cipurile, nu vor mai putea fi trimise în Rusia. Exporturile de avioane către Rusia vor fi, de asemenea, interzise dacă noul pachet de sancţiuni va fi adoptat.

În sectorul serviciilor, propunerea de sancţiuni prevede ca fiind ilegală „furnizarea de servicii de arhitectură şi inginerie, servicii de consultanţă juridică şi servicii de consultanţă IT” către companii şi persoane din Rusia.

În plus, blocul urmează să sancţioneze aproape 30 de persoane şi opt companii, inclusiv pe filosoful şi strategul de dreapta Alexander Dugin şi pe cântăreţul Nikolay Rastorguyev, precum şi pe cel mai mare acţionar al producătorului de arme Kalaşnikov, Alan Lushnikov.

UPDATE ora 07:00 – Statele Unite reafirmă că nu vor recunoaşte anexarea regiunilor ucrainene de către Rusia

Administraţia Joseph Biden a reafirmat, miercuri, că nu va recunoaşte niciodată „tentativele ilegale şi nelegitime” ale Rusiei de a anexa regiuni din Ucraina, avertizând că Washingtonul pregăteşte sancţiuni suplimentare împotriva Moscovei.

„Nu vom recunoaşte niciodată tentativele ilegale şi nelegitime de anexare” a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, a afirmat miercuri seară Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei SUA, citată de cotidianul Le Monde, transmite Mediafax.

Oficialul american a avertizat că Statele Unite şi naţiunile aliate pregătesc sancţiuni suplimentare împotriva Moscovei.

Citește evoluțiile războiului din ultimele zile:

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ADIO, maestre! A murit marele cântăreț al ţării: A luminat inimi și minți
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte