Oficiali occidentali: Putin a eșuat în privința obiectivelor inițiale, dar e încă în poziția de a câștiga în Ucraina

Oficiali occidentali: Putin a eșuat în privința obiectivelor inițiale, dar e încă în poziția de a câștiga în Ucraina
Vladimir Putin / Sursă foto: Profimedia.ro
Publicat: 22/04/2022, 03:46

Președintele rus Vladimir Putin ar putea câștiga în continuare în Ucraina, deși nu și-a atins obiectivele de dinainte de război, au declarat joi oficiali occidentali, citați de Reuters.

„Putin a eșuat în mod clar în îndeplinirea obiectivelor sale inițiale de dinainte de război, dar este încă în poziția de a câștiga”, a spus unul dintre oficiali pentru Reuters, sub protecția anonimatului.

El a adăugat că succesul Rusiei ar putea fi legat de consolidarea controlului rus asupra regiunii Donbas și de crearea unui pod terestru către Crimeea, precum și de ceea ce el a numit – ”în cel mai rău caz” – un nou atac asupra Kievului.

Oficialul a precizat însă că în ciuda acestor posibile rezultate, invazia în Ucraina rămâne ”o gafă strategică” a Rusiei, având în vedere pierderile substanțiale suferite de armata Moscovei, rezistența trupelor ucrainene și modul în care războiul a schimbat arhitectura de securitate a Europei în defavoarea Rusiei.

Un alt oficial a vorbit despre faptul că Rusia a început să gestioneze unele dintre problemele de care s-a lovit la începutul invaziei.

„Comanda și controlul au devenit mai eficiente… este clar că sunt mai deștepți în ceea ce privește modul în care folosesc UAV-urile (dronele – n.r.) și le integrează în forțele lor pe măsură ce avansează și cum folosesc artileria. (…) Nu i-am văzut încă îmbunătățind modul în care manevrează, deși atunci când își aduc forțele în luptă sunt puțin mai uniți”, a mai spus oficialul.

La rândul său, expertul militar Justin Cramp a explicat pentru BBC că mersul războiului din Ucraina depinde de ce se întâmplă în Donbas în următoarele două, trei săptămâni.

„Următoarea perioadă de timp e critică, decisivă. De luptele care se dau pentru Donbas depinde dacă Ucraina va obține pacea sau un armistițiu ori dacă războiul se va transforma într-unul de uzură”, a declarat el.

Cramp crede că Putin va lua o decizie după ce va vedea cum se descurcă forțele ruse în estul Ucrainei; dacă acestea vor cuceri teritoriul, va căpăta curaj și va trimite din nou armata să cucerească alte orașe, precum Harkovul sau chiar Kievul.

„Încă sunt trupe ruse la nord de Kiev, în Belarus, și sunt acolo cu un motiv. Putin nu a renunțat la ideea de a cuceri capitala, însă dacă eșuează în Donbas și înregistrează pierderi mari în rândul soldaților, va fi dificil să mai facă asta”, spune expertul militar.