LIVE | Război în Ucraina, ziua 594: Volodimir Zelenski, primit de preşedintele Klaus Iohannis / Imagini cu coloana oficială prin Bucureşti

LIVE | Război în Ucraina, ziua 594: Volodimir Zelenski, primit de preşedintele Klaus Iohannis / Imagini cu coloana oficială prin Bucureşti
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ajuns la Palatul Cotroceni. El a fost primit, cu onoruri militare, de Klaus Iohannis.
Publicat: 10/10/2023, 13:05
Actualizat: 10/10/2023, 14:46

Războiul din Ucraina a intrat marți în ziua cu numărul 594. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este așteptat marți, la București. Liderul de la Kiev va fi primit șeful statului, Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, după care va avea o întrevedere cu premierul Marcel Ciolacu, la Palatul Victoria.

UPDATE 6: Zelenski, primit de Ciucă și Simonis, la Parlament

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă şi preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, îl primesc marţi, la Parlament, pe Volodimir Zelenski, întâlnirea urmând să aibă loc la ora 16.00, notează News.ro.

Preşedintele Ucrainei trebuia să susţină şi un discurs în plenul Parlamentului, însă acesta a fost anulat.

UPDATE 5: Volodimir Zelenski a ajuns la Palatul Cotroceni

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ajuns la Palatul Cotroceni. El a fost primit, cu onoruri militare, de Klaus Iohannis.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ajuns pe teritoriul României, marți, în jurul orei 10:30. Șeful statului ucrainean va discuta cu Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu despre „viitorul celor două state”.

UPDATE 4: Volodimir Zelenski și-a anulat discursul în Parlament din cauza Dianei Șoșoacă

În programul său, liderul de la Kiev avea programat și un discurs în Parlamentul României, dar, acesta a fost anulat, iar motivul al fi Diana Șoșoacă. Ea ar fi amenințat într-o postare pe Facebook: „Zele, ai curaj să te întâlneşti cu mine?”.


UPDATE 3: Ucraina va cheltui cel puţin 21,6% din PIB pe apărare în 2024

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un decret care prevede cheltuirea a cel puţin 21,6% din Produsul Intern Brut al ţării din 2024 pe apărare, relatează marţi agenţia Interfax Ucraina, preluată de Xinhua.

Decretul prezidenţial, care face ca decizia Consiliului de apărare şi securitate naţională să aibă putere de lege, stipulează că Ucraina va cheltui pentru apărare anul viitor nu mai puţin de 1,69 trilioane de hrivne, respectiv 46 de miliarde de dolari.

Documentul dă instrucţiuni guvernului să prioritizeze finanţarea sectorului de apărare în proiectul de buget de stat pe 2024, care pleacă de la situaţia politico-militară curentă.

Bugetul Ucrainei pe 2023 prevede cheltuirea a 1,14 trilioane de hrivne (circa 31 de miliarde de dolari) pentru apărare, ceea ce reprezintă 18,2% din PIB, scrie Agerpres.

UPDATE 3: Imagini cu coloana oficială prin Bucureşti

Citește AICI despre măsurile speciale de securitate pentru Volodimir Zelenski…

UPDATE 2: Volodimir Zelenski a ajuns la Bucureşti: Ucraina este recunoscătoare pentru sprijinul României

Președintele Ucrainei a ajuns în România.

„Am ajuns în București, România, pentru discuții cu Klaus Iohannis și pentru a consolida relațiile noastre de bună vecinătate. Ucraina este recunoscătoare pentru sprijinul României, care ne întărește statul, precum și pentru solidaritatea sa constructivă, care permite națiunilor noastre să fie donatori de securitate pentru lume, în special în domeniul securității alimentare. Am construit deja și putem extinde cooperarea care susține stabilitatea pentru multe alte națiuni. Vom discuta despre continuarea cooperării în materie de securitate, dezvoltarea aviației și a altor coaliții, consolidarea apărării aeriene a Ucrainei, arhitectura de securitate a Mării Negre și relațiile noastre cu partenerii. România este un prieten care ne-a venit în ajutor în cea mai întunecată zi a noastră și al cărui sprijin se întărește cu timpul. Sunt sigur că această vizită va fi benefică pentru ambele națiuni”, a fost mesajul lui Zelenski la sosirea în România.


UPDATE 1: Noi atacuri cu drone asupra regiunilor portuare ucrainene

Rusia a lansat peste noapte 36 de atacuri cu drone asupra Ucrainei, au anunţat marţi Forţele Aeriene ucrainene, adăugând că sistemele de apărare aeriană au distrus 27 dintre aceste arme, relatează Reuters.

Atacurile cu drone Shahed, fabricate în Iran, au vizat regiunile Odesa, Mikolaiv şi Herson, au precizat Forţele Aeriene pe aplicaţia de mesagerie Telegram.
Reuters precizează că nu a putut verifica independent informaţiile şi nu a existat niciun comentariu imediat din partea Rusiei, conform News.ro.
Administraţia regiunii Herson a declarat pe canalul său de Telegram că, în cursul zilei trecute, Rusia a efectuat 79 de bombardamente, inclusiv cu mortiere, artilerie şi cu ajutorul dronelor, rănind patru persoane şi deteriorând mai multe clădiri.

Volodimir Zelenski, prima vizită în România, de la declanșarea războiului

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este așteptat marți, la București. Liderul de la Kiev va fi primit șeful statului, Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, după care va avea o întrevedere cu premierul Marcel Ciolacu, la Palatul Victoria.

Președintele României, Klaus Iohannis, îl va primi marți, 10 octombrie 2023, la Palatul Cotroceni, pe Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu prilejul vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în România, la invitația șefului statului român, a anunțat oficial, luni, Administrația Prezidențială.

Informații pe surse despre vizita liderului ucrainean au apărut încă de vineri. Cei doi șefi de stat s-au întâlnit ultima oară chiar săptămâna trecută, joi, la Summitul Comunității Europene de la Granada, Spania, iar anterior, pe 20 septembrie la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

„Vizita reconfirmă continuarea sprijinului necondiționat al României pentru Ucraina, în contextul războiului ilegal al Rusiei împotriva acestei țări, precum și caracterul special al relației bilaterale dintre România și Ucraina, potențialul acesteia și necesitatea discutării, la cel mai înalt nivel, a proiectelor și a temelor de interes comun”, a transmis Administrația Prezidențială.

Conform Palatului Cotroceni, consultările politice aprofundate, la București, dintre președintele Klaus Iohannis și peședintele Volodimir Zelenski vor permite, astfel, analizarea amplelor măsuri decise și puse în aplicare de România în sprijinul Ucrainei, în vederea consolidării acestora, precum și discutarea situației de securitate în regiune și la Marea Neagră și a demersurilor necesare pentru gestionarea acesteia.

Agenda întâlnirilor

„Totodată, Președintele României va pune accentul pe abordări constructive și pragmatice în domeniile prioritare de cooperare bilaterală și de interes comun, în special pe extinderea conexiunilor transfrontaliere, dezvoltarea relațiilor economice, integrarea europeană și euroatlantică ale Ucrainei, precum și respectarea deplină a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale”, potrivit Administrației Prezidențiale.

Evenimentul de la Palatul Cotroceni va debuta la ora 13:00, cu ceremonia primirii oficiale, apoi convorbiri tête-à-tête și oficiale, urmate de declarații de presă comune.

Ulterior, de la ora 17:40 este programată întrevederea cu premierul Marcel Ciolacu, la Palatul Victoria.

Conform surselor politice ale Gândul, liderul ucrainean se va adresa și Parlamentului marți. Până la publicarea articolului, evenimentul nu era programat oficial, pentru că este nevoie agenda să fie aprobată de Birourile Permanente Reunite, ședința BPR urmând să aibă loc în prima parte a zilei dacă este cazul.

Sursa foto: X Luminița Odobescu

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Cutremur în tenis. HALEP a făcut anunțul: Nu se poate așa ceva
Pasca din copilărie, gust de neuitat. Care e ingredientul secret
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice