Prima măsură a României împotriva unei companii din Rusia / Cine sunt oligarhii care o controlează

Prima măsură a României împotriva unei companii din Rusia / Cine sunt oligarhii care o controlează
ANAF declanșează Sursa FOTO: https://cmedia.romaniatv.net
Publicat: 17/03/2022, 23:50

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) blochează fondurile deținute de compania aeriană rusă Aeroflot, controlată indirect de Vitaly Gennadyevich Savelyev, Mikhail Igorevich Poluboyarinov și Sergey Viktorovich Chemezov.

Este vorba despre reprezentanța companiei în România. Decizia a fost publicată în Monitorului Oficial, relatează Financial Intelligence.

Documentul precizează:

“ORDIN privind blocarea fondurilor deținute de entitatea AEROFLOT — Reprezentanță, CUI 6320110

În temeiul prevederilor art. 11 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală, cu modificările și completările ulterioare, al art. 19 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 202/2008 privind punerea în aplicare a sancțiunilor internaționale, aprobată cu modificări prin Legea nr. 217/2009, cu modificările și completările ulterioare, precum și al art. 2 lit. g) din anexa la Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 1.984/2019 pentru aprobarea Procedurii privind modalitatea de ducere la îndeplinire a atribuțiilor Agenției Naționale de
Administrare Fiscală în domeniul sancțiunilor internaționale, cu modificările ulterioare,

având în vedere prevederile Regulamentului (UE) nr. 269/2014 privind măsuri restrictive în raport cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, cu modificările și completările ulterioare, precum și faptul că persoanele fizice Vitaly Gennadyevich Savelyev, Igorevich Poluboyarinov și Sergey Viktorovich Chemezov, listate conform Regulamentului (UE) nr. 269/2014, cu modificările și completările ulterioare, fac parte din consiliul de conducere al companiei AEROFLOT PJSC RUSIA, controlând indirect fondurile deținute de entitatea AEROFLOT — Reprezentanță

președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală emite următorul ordin:

Art. 1. — Se dispune blocarea fondurilor deținute de entitatea AEROFLOT — Reprezentanță, CUI 6320110, controlate indirect de persoanele fizice listate Vitaly Gennadyevich Savelyev, Igorevich Poluboyarinov și Sergey Viktorovich Chemezov,
respectiv următoarele conturi bancare active deschise la banca Raiffeisen Bank (…)

Art. 2. — Prezentul ordin poate fi contestat potrivit procedurii prevăzute de Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare.
Art. 3. — Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”.

Decizia Fiscului a fost luată în urma măsurilor restrictive din Regulamentul UE 269/2014.

Vitaly Gennadyevich Savelyev este ministru al transporturilor în Rusia și președinte al Aeroflot.

Igorevich Poluboyarinov este CEO al companiei, iar Sergey Viktorovich Chemezov este unul dintre apropiații lui Vladimir Putin, director general al Rostec, ce a lucrat în trecut pentru KGB.

Cine sunt cei care controlează compania

Conform Jurnalului oficial al UE:

Mikhail Igorevich POLUBOYARINOV este directorul general al OJSC Aeroflot. OJSC Aeroflot este cea mai mare companie aeriană din Federația Rusă. OJSC Aeroflot nu numai că furnizează servicii guvernului rus, dar generează și o sursă importantă de venituri pentru acesta.

Vitaly Savelyev este ministrul transporturilor al Federației Ruse și membru al consiliului de administrație al Căilor Ferate ruse, numit în această funcție de guvernul Federației Ruse. Este fostul director general al Aeroflot.

Serghei Chemezov este unul dintre asociații apropiați cunoscuți ai președintelui Putin, împreună cu care a fost detașat la Dresda ca ofițer KGB. De asemenea, este membru al Consiliului suprem al „Rusiei Unite”. Este președintele concernului Rostec, cea mai mare corporație de stat producătoare din domeniul apărării și din cel industrial din Rusia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase