Ramzan Kadîrov, vasalul misiunilor „speciale” ale lui Putin, anunț privind soarta unui oraș din Ucraina: „Străzile principale şi cartierele centrale au fost complet curăţate” Versiunea liderului cecen este însă contrazisă

Ramzan Kadîrov, vasalul misiunilor „speciale” ale lui Putin, anunț privind soarta unui oraș din Ucraina: „Străzile principale şi cartierele centrale au fost complet curăţate Versiunea liderului cecen este însă contrazisă
Publicat: 08/05/2022, 10:13
Actualizat: 08/05/2022, 10:14

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat că soldaţii săi au preluat controlul asupra localităţii Popasna din estul Ucrainei, în timp ce oficialii ucraineni au spus că o bătălie pentru oraşul din estul ţării este în desfăşurare. Ramzan Kadîrov, actualul lider al regiunii Cecenia, este vasalul lui Putin și totodată soldatul fidel al acestuia.

La mijlocul lunii aprilie, forţele ruse au lansat o nouă ofensivă de-a lungul majorităţii flancului estic al Ucrainei, unele dintre cele mai intense atacuri şi bombardamente având loc recent în jurul Popasnei, în regiunea Lugansk.

„Luptătorii forţelor speciale cecene… au luat cea mai mare parte din Popasna sub control”, a scris Kadîrov, care s-a descris adesea drept „soldatul terestru” al preşedintelui rus Vladimir Putin, într-o postare pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

„Străzile principale şi cartierele centrale ale oraşului au fost complet curăţate”, a spus el, dar Reuters nu a putut verifica în mod independent rapoartele.

Nu a existat un răspuns imediat din partea Ucrainei, dar sâmbătă târziu, Oleksei Arestovici, un consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski, a declarat că luptele grele pentru oraş continuă.

„O bătălie pentru Popasna este în desfăşurare”, a spus Arestovici într-un videoclip pe reţelele de socializare. „Propagandiştii ruşi au raportat cu bucurie că au preluat controlul deja deja, dar nu este chiar aşa. Aceasta este cea de-a 117-a revendicare pentru „capturarea Popasnei” doar săptămâna aceasta”, a spus el..

Serghei Haidai, guvernatorul regiunii Lugansk, a declarat sâmbătă că forţele ucrainene încă au control asupra zonei. „Situaţia este foarte dificilă, dar sub control”, a spus Haidai într-o postare video Telegram. El a adăugat că trupele cecene nu au luat parte la lupte, ci au jefuit şi au filmat, potrivit news.ro.

Ramzan Kadîrov, misiuni speciale în slujba lui Putin

Aflat sub protecția Moscovei, Ramzan Kadîrov pare să nu aibă prea multe îngrădiri atunci când vine vorba despre misiunile „speciale” în slujba lui Putin. Cu toate acestea, în luna iulie 2020, Departamentul de Stat al SUA l-a desemnat pe Ramzan Kadîrov ca fiind implicat în încălcări brutale ale drepturilor omului. Totodată, autoritățile cecene au fost acuzate de răpiri, folosirea torturii și uciderea oponenților.

„Această desemnare se datorează implicării lui Kadîrov în încălcări brutale ale drepturilor omului în Republica Cecenă”, a anunțat Mike Pompeo, șeful Departamentului de Stat al SUA într-o declarație de presă. Mai mult, Departamentul de Stat a anunțat că „dispune de informații credibile extinse că Kadîrov este responsabil pentru numeroase încălcări brutale ale drepturilor omului care datează de mai bine de un deceniu, incluzând tortură și execuții în afara instanței de judecată”.

Statele Unite și-au manifestat în mod repetat îngrijorarea cu privire la desele încălcări ale drepturilor omului făcute în mod public și privat. „Am impus deja sancțiuni economice domnului Kadîrov și mai multor asociați ai săi”, anunța Departamentul de Stat al SUA.

Numele Ramzan Kadîrov este asociat și cu asasinarea lui Boris Nemțov, unul dintre cei mai importanți rivali politici ai lui Putin. Liderul cecen a negat însă orice implicare în atacurile asupra criticilor săi din străinătate. Mai mult, el a respins acuzațiile care i-au fost aduse, susținând că au fost orchestrate de agenții de informații străine cu scopul de a-l compromite și de a afecta imaginea Rusiei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
O salată ce pare banală, dar are multe secrete. Radu Anton Roman o prepara impecabil
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Cum va arăta nunta lui Pepe cu Yasmine Oddy: "E la alt nivel, e sinucidere...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
2023 a fost cel mai bun an pentru bănci din istoria României