Război în UCRAINA, ziua 726: Strategia lui Putin de a convinge rușii să meargă la război în Ucraina: „E o chestiune vitală pentru Rusia”

Război în UCRAINA, ziua 726: Strategia lui Putin de a convinge rușii să meargă la război în Ucraina: „E o chestiune vitală pentru Rusia”
Sursa foto: Profimedia images
Publicat: 19/02/2024, 08:38
Actualizat: 21/02/2024, 15:42

Războiul din Ucraina a intrat luni, 19 februarie 2024, în ziua cu numărul 726. GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină, cu care România are cea mai lungă graniță de pe flancul estic al NATO.

UPDATE 4: Strategia lui Putin de a convinge rușii să meagră la război în Ucraina: „E o chestiune de viață și de moarte pentru Rusia”

Kremlinul a încadrat în mod repetat conflictul de aproape doi ani ca fiind o bătălie pentru supraviețuirea Rusiei, în încercarea de a mobiliza sentimentul patriotic în rândul populației sale, multe dintre ele apatice față de ofensivă.

„Cred că este încă important pentru noi înșine, și cu atât mai mult pentru ascultătorii și telespectatorii noștri din străinătate, să înțeleagă modul nostru de gândire”, a declarat Putin într-un interviu acordat televiziunii de stat.

„Tot ceea ce se întâmplă pe frontul din Ucraina: Pentru ei este o îmbunătățire a poziției lor tactice, dar pentru noi este vorba de soarta noastră, este o chestiune de viață și de moarte”, a spus el, potrivit KievPost.

UPDATE 3: Forțele rusești încearcă să profite pe front de blocajul Occidental pentru Ucraina. Raspuțița va îngropa tancurile rusești în noroi

Forțele rusești încearcă probabil să profite de „două ferestre de oportunitate”, potrivit Institutului pentru Stiudiul Războiului. ISW a declarat că recenta inițiere de către Rusia a unor operațiuni ofensive simultane arată că aceasta încearcă să obțină avantajul în timpul schimbării iminente a vremii și a așteptării Ucrainei pentru ajutorul occidental.

Ucraina se îndreaptă spre primăvară și va vedea în curând cum solul înghețat de iarnă se va dezgheța, un fenomen denumit „rasputița” în Rusia, ceea ce va face „mișcarea mecanizată mai dificilă” și „va încetini operațiunile ofensive de-a lungul liniei frontului”, a declarat ISW.

„Unii milbloggeri ruși raportează deja că noroiul din sudul Ucrainei inhibă forțele ucrainene să aducă noi rezerve în Zaporojie pentru a se întări împotriva eforturilor ofensive rusești”, a adăugat acesta.

„Forțele rusești încearcă probabil să asigure avansuri tactice în tot teatrul, în timp ce terenul și vremea favorizează în general mișcările ofensive pentru a epuiza și a atenua forțele ucrainene care se apără, precum și pentru a asigura poziții favorabile pentru operațiuni viitoare”.

ISW a mai spus că „foamea de obuze” a Ucrainei continuă să își dezavantajeze trupele, iar armata rusă și-a dat seama probabil că ajutorul occidental va începe să sosească în toamnă, potrivt Pravda.ua.

UPDATE 2: Mamei lui Navalnîi și unui avocat li s-au refuzat accesul la morgă. Au fost bruscați să iasă afară

Moartea celui mai cunoscut critic al Kremlinului, Alexey Navalny, a fost anunțată în urmă cu trei zile – dar atât familiei, cât și avocaților li se refuză în continuare accesul la corpul său.

Purtătoarea de cuvânt a lui Navalny, Kira Yarmysch, a declarat luni dimineață că mamei sale și apărătorilor săi li s-a refuzat accesul la morgă. Un avocat care ceruse, de asemenea, acces la morgă a fost literalmente împins forțat afară.

„Angajații nu răspund la întrebarea dacă trupul lui Alexei se află acolo”, a explicat Kira Yarmysh pe platforma X. Comitetul de anchetă le-a spus doar rudelor și avocaților apărării că examinarea morții lui Navalny a fost prelungită.

Rudele și echipa lui Navalny cer de câteva zile aparatului de putere rusesc să predea cadavrul. Potrivit informațiilor oficiale, opozantul conducătorului Vladimir Putin a murit vineri în lagărul de prizonieri. Motivele decesului sunt încă „nedeterminate”, a declarat Jarmysch. Echipa lui Navalny îl acuză pe Putin de moartea lui Navalny și acuză autoritățile de tactici de tergiversare, potrivit SkyNews.

UPDATE 1: Președintele Serbiei avertizează că relațiile cu Rusia ar putea fi afectate de moartea lui Aleksei Navalnîi

Președintele pro-rus al Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat duminică că relațiile cu Rusia ar putea fi afectate de decesul recent al disidentului Aleksei Navalnîi în închisoare, conform unui interviu acordat televiziunii sârbe Prva, relatează dpa.

Vucic a exprimat șocul său față de vestea morții lui Navalnîi la vârsta de 47 de ani, cel mai vehement critic al președintelui rus Vladimir Putin, eveniment anunțat vineri de media de stat rusă și confirmat de echipa lui Navalnîi sâmbătă.

Președintele sârb a abordat public acest subiect pentru prima dată, deși a fost criticat anterior pentru că nu a aplaudat-o pe văduva lui Navalnîi, Iulia Navalnaia, după discursul ei de vineri la Conferința de Securitate de la München.

Vucic a subliniat că atitudinea Serbiei față de Rusia trebuie privită acum în contextul ofensivei Rusiei în Ucraina și al viitoarelor alegeri prezidențiale din SUA, chiar dacă a precizat că sancțiunile împotriva Rusiei rămân excluse.

Întrebat despre reacția sa la discursul Iuliei Navalnaia, președintele sârb a declarat că nu știa cine este vorbitoarea.

Înainte de a lua cuvântul, Iulia Navalnaia a stat lângă Vucic în timpul conferinței, însă acesta a menționat că nu a putut citi ecusoanele purtate de participanți.

Înregistrările video postate de media sârbe au arătat că, spre deosebire de ceilalți, Vucic nu a aplaudat după discursul Iuliei Navalnaia, chiar dacă s-a ridicat de pe scaun.

În politica sa externă, Vucic oscilează între Rusia și Occident, menținând bune relații cu Kremlinul, în ciuda războiului Rusiei împotriva Ucrainei, dar exprimând totodată dorința ca țara sa să adere la Uniunea Europeană.

Sute de ruși, trimiși direct la închisoare pentru că i-au adus un ultim omagiu lui Navalnîi

Justiția rusă a condamnat la închisoare cel puțin 150 de persoane care au fost arestate în timpul activităților de comemorare a opozantului Aleksei Navalnîi, pe motiv că au încălcat legislația strictă privind demonstrațiile.

Doar în Sankt Petersburg, în cursul weekendului, judecătorii au condamnat 154 de persoane la până la 14 zile de închisoare, conform informațiilor făcute publice de serviciul de presă al instanțelor din acest oraș.

Grupurile pentru drepturile omului și mass-media independente au relatat mai multe condamnări similare în alte orașe.

Decesul lui Aleksei Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, într-o colonie penitenciară din regiunea arctică, a stârnit reacții puternice.

Rudele sale au acuzat autoritățile ruse că încearcă să ascundă adevărul, refuzând să predea cadavrul. În zeci de orașe, protestatari care au mers să depună flori și să aprindă lumânări în memoria opozantului au fost arestați de poliție.

Protestele împotriva Kremlinului și alte manifestații care contestă regimul sunt ilegale în Rusia, în special conform legislației care interzice adunările neautorizate.

Polițiștii și bărbații în civil au patrulat în mai multe orașe, înlăturând semnele comemorative. În special, în timpul nopții, au fost observați bărbați cu glugă punând flori în saci de gunoi pe un pod lângă Kremlin, locul unde Boris Nemțov, un alt important opozant al lui Vladimir Putin, a fost asasinat în 2015, potrivit AFP.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Răsturnare de situație pentru cei cu TELEFOANE mobile. Au anunțat că este total INTERZIS
Românul cu una dintre cele mai scumpe mașini. Puțini au auzit de acest milionar
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce origine preistorică are cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi din lume?