RĂZBOI în Ucraina, ziua 750. Casa Albă: „Nu există semne că Rusia ar pregăti folosirea armelor nucleare în Ucraina”

RĂZBOI în Ucraina, ziua 750. Casa Albă: „Nu există semne că Rusia ar pregăti folosirea armelor nucleare în Ucraina”
Sursa foto: Facebook/Volodimir Zelenski
Publicat: 14/03/2024, 09:29
Actualizat: 14/03/2024, 09:40
09:35

Senatul francez aprobă acordul de securitate cu Ucraina. Ce include acest acord?

Senatul francez a aprobat miercuri acordul de securitate dintre Franţa şi Ucraina, în pofida anumitor rezerve din partea camerei superioare, unde tabăra prezidenţială este minoritară.

Senatorii au votat cu 293 de voturi pentru şi 22 împotrivă în favoarea strategiei franceze de sprijinire a Kievului într-un vot fără caracter obligatoriu.

„A întoarce spatele Ucrainei ar însemna să întoarcem spatele valorilor noastre, să trădăm încrederea aliaţilor noştri, să arătăm slăbiciune”, a declarat premierul Gabriel Attal în deschiderea dezbaterilor, amintind că războiul ruso-ucrainean traversează acum un moment critic.

Declaraţiile controversate ale Preşedintelui Republicii, Emmanuel Macron, cu privire la ipoteza trimiterii de trupe occidentale s-au aflat în special în centrul discursurilor.

„Aceste declaraţii schimbătoare au avut ca rezultat izolarea Franţei, dezbinarea şi deconcertarea aliaţilor noştri”, a lansat liderul republicanilor din Senat Bruno Retaileau, care a avertizat, de asemenea, în legătură cu ipoteza aderării Ucrainei la Uniunea Europeană şi NATO.

„Votul nostru este un vot de sprijin pentru Ucraina, în niciun caz de sprijin pentru guvern”, a adăugat el.

La rândul său, premierul Gabriel Attal a menţinut linia guvernamentală:”Noi nu punem nicio limită în faţa unei Rusii, care, ea, nu pune limite”, a spus el, potrivit AFP.

Încheiat pe o perioadă de zece ani, acordul cu Ucraina include o consolidare a cooperării militare, în special în domeniile artileriei şi apărării aeriene.

09:29

Austria expulzează doi diplomați ruși acuzați că s-au comportat "într-un mod incompatibil” cu statutul lor diplomatic

Austria a anunţat miercuri expulzarea a doi diplomaţi ruşi, în contextul tensiunilor de după invadarea Ucrainei de către Rusia, care a dus la impunerea de sancţiuni economice occidentale dure, transmite AFP.

Diplomaţii s-au comportat „într-un mod incompatibil cu statutul lor diplomatic”, a spus Ministerul de Externe austriac, fără a oferi detalii.

Cei doi diplomaţi ruşi au până marţi, 19 martie, să părăsească ţara.

Ambasada Rusiei la Viena s-a declarat „indignată” de decizia „pur politică” a Austriei, pretinzând că nu a primit „nici cea mai mică fărâmă de dovadă”.”Un răspuns ferm din partea Moscovei este neîndoielnic”, a adăugat ambasada pe reţeaua de socializare Telegram, acuzând Viena că este responsabilă pentru „o nouă deteriorare a relaţiilor bilaterale”.

Înainte de războiul din Ucraina, expulzările diplomaţilor ruşi erau rare în Austria, o ţară europeană în general neutră, care menţinea relaţii strânse cu Moscova.

Austria a expulzat deja patru diplomaţi ruşi în februarie 2023, inclusiv doi care erau acreditaţi pe lângă ONU la Viena. Rusia a răspuns expulzând patru diplomaţi austrieci.

Austria a expulzat, de asemenea, patru diplomaţi ruşi în aprilie 2022, ca parte a unei reacţii concertate în cadrul UE după descoperirea cadavrelor unor victime civile ucrainene în Bucea, o suburbie a Kievului, scena unui masacru atribuit armatei ruse.

Un diplomat rus acuzat de spionaj în aprilie 2020 a trebuit să părăsească, de asemenea, teritoriul austriac.

Războiul din Ucraina a ajuns joi, 14 martie 2024, în ziua cu numărul 750, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină.

Statele Unite transmit că nu au observat niciun semn care să sugereze că Rusia se pregătește să folosească arme nucleare în Ucraina, a asigurat miercuri purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, ca răspuns la amenințarea făcută miercuri de Vladimir Putin.

„Nu am văzut niciun motiv pentru a ne ajusta propria poziție nucleară și nici vreun semn că Rusia se pregătește să folosească arme nucleare în Ucraina”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, după ce a fost întrebată de jurnaliști despre declarațiile președintelui rus privind doctrina militară a Rusiei, care prevede utilizarea armelor nucleare în cazul unei amenințări la adresa existenței țării sau în cazul unui „atac la suveranitatea și independența noastră”.

Putin amenință Occidentul cu un război nuclear

Președintele rus Vladimir Putin a lăudat miercuri arsenalul nuclear al țării sale, afirmând că acesta este „mai avansat” decât cel al SUA și asigurând că arsenalul său este întotdeauna „pregătit” pentru un război nuclear, conform AFP.

Putin a subliniat că Rusia este „pregătită” din punct de vedere tehnic și militar pentru un conflict nuclear, dar că nu a luat în considerare niciodată utilizarea armelor nucleare în Ucraina.

„Din punct de vedere tehnico-militar, suntem, bineînțeles, pregătiți (pentru un război nuclear n.red)”, a declarat Putin.

Războiul din Ucraina a declanșat cea mai profundă criză în relațiile Rusiei cu Occidentul de la Criza rachetelor cubaneze din 1962, iar Putin a avertizat de mai multe ori că Occidentul riscă să provoace un război nuclear dacă trimite trupe să lupte în Ucraina.

Putin a reiterat că utilizarea armelor nucleare a fost explicată în doctrina nucleară a Kremlinului, politica sa care stabilește circumstanțele în care Rusia ar putea folosi armele sale.

„Armele nucleare există pentru a le folosi”, a spus Putin. „Avem propriile noastre principii”.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Toți românii folosesc expresia. Foarte puțini știu de unde provine
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Programul „Străzi deschise” weekendul 27 și 28 aprilie: Ce facem pe Calea Victoriei?