RĂZBOI în Ucraina, ziua 764: Apelul disperat a lui Zelenski, după atacul rusesc din Harkov: Urgentați livrarea avioanelor F-16 și a sistemelor Patriot

RĂZBOI în Ucraina, ziua 764: Apelul disperat a lui Zelenski, după atacul rusesc din Harkov: Urgentați livrarea avioanelor F-16 și a sistemelor Patriot
Sursa foto: Facebook/ Volodimir Zelenski
Publicat: 28/03/2024, 08:26
Actualizat: 28/03/2024, 11:56
10:22

Apelul disperat a lui Zelenski: Urgentați livrarea avioanelor F-16 și a sistemelor Patriot

Volodimir Zelenski a cerut din nou partenerilor Occidentali să urgenteze livrarea avioanelor de luptă F-16 și să transfere mai multe sisteme de apărare antiaeriană Patriot, după un atac mortal al Rusiei în Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei.

„Consolidarea apărării antiaeriene a Ucrainei și accelerarea livrării de F-16 către Ucraina sunt misiuni vitale”, a subliniat el într-o postare pe rețelele sociale. „Nu există nicio justificare rațională pentru a explica de ce Patriot, care sunt multe în lume, încă nu acoperă cerul Harkovului și al altor orașe atacate de teroriștii ruși”, a adăugat Zelenski.

Mai multe lovituri rusești au făcut miercuri cel puțin trei morți și aproximativ treizeci de răniți, în special la Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei.

La Harkov, care avea aproape un milion și jumătate de locuitori înainte de război, un bombardament rusesc a provocat cel puțin un mort și 18 răniți, dintre care patru copii, lovind ținte civile, au declarat autoritățile locale, amintește AFP.

Potrivit primelor informații de la Parchetul General, două bombe de mare putere, lansate dintr-un avion, au avariat clădiri de locuințe, o școală și o grădiniță în timpul după-amiezii.

08:48

Șeful Serviciului rus de Informații Externe, în vizită în Coreea de Nord. Vrea mai multe arme pentru anihilarea Ucrainei

Șeful Serviciului rus de Informații Externe (SVR), Serghei Narîșkin, a efectuat o vizită la Phenian la începutul acestei săptămâni pentru a discuta despre cooperarea în domeniul securității, a transmis joi agenția nord-coreeană de presă KCNA.

Serghei Narîșkin s-a întâlnit cu ministrul nord-coreean al securității statului, Ri Chang Dae, în timpul vizitei sale desfășurate de luni până miercuri.

Cei doi oficiali au discutat despre consolidarea cooperării „pentru a contracara spionajul și comploturile tot mai numeroase ale forțelor ostile”, conform raportului KCNA.

„Cele două părți au ajuns la un consens deplin asupra problemelor restante în timpul celor două întâlniri care s-au desfășurat într-o atmosferă de camaraderie și prietenie”, se menționează în comunicat.

Atât Rusia, pentru invazia sa în Ucraina, cât și Coreea de Nord, pentru testele sale nucleare, sunt supuse sancțiunilor internaționale.

În septembrie, președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un au avut un summit în Extremul Orient rus, în cadrul căruia Kim a declarat că legăturile cu Moscova sunt „prioritatea numărul unu” a țării sale.

Ulterior, Statele Unite au susținut că Phenianul a început să furnizeze arme Moscovei.

La începutul lunii martie, Seulul a anunțat că Coreea de Nord a expediat aproximativ 7.000 de containere cu arme în Rusia începând din iulie, pentru războiul său împotriva Ucrainei.

Coreea de Nord caută în schimb sprijin militar, inclusiv tehnologie legată de sateliți și modernizarea echipamentului militar vechi, de factură sovietică, conform informațiilor provenite de la Washington

08:26

Diplomat rus, expulzat din Letonia pentru insigare la ură și discreditarea instituțiilor de stat

Letonia a decis să declare persona non grata un angajat al ambasadei Rusiei de la Riga și să-l expulzeze din țară.

La cererea Ministerului de Externe, diplomatul rus trebuie să părăsească Letonia până pe 10 aprilie.

Însărcinatul cu afaceri al misiunii ruse a fost informat miercuri despre această situație printr-un comunicat oficial.

Expulzarea diplomatului rus vine în urma unei „comunicări publice inacceptabile și provocatoare urmată de ambasadă pe o perioadă îndelungată”, conform declarației oficiale a părții leton. Aceasta contravine clar Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice.

Ambasada Rusiei a fost avertizată repetat cu privire la această conduită inacceptabilă, care a vizat discreditarea instituțiilor de stat din Letonia și instigarea la ură în societate. Însă, în ciuda avertismentelor, comunicările publice inexacte și provocatoare au continuat, conform comunicatului oficial emis de Ministerul de Externe de la Riga, potrivit dpa.

Letonia, o fostă republică sovietică situată în vecinătatea Rusiei, găzduiește o minoritate importantă de origine rusă.

Tensiunile dintre cele două țări au crescut în special după invazia rusă din Ucraina.

Bilanțul morților în urma atacului terorist din Moscova urcă la 143 de morți, 95 de persoane dispărute și 182 de răniți

Un nou raport comunicat de autoritățile ruse a indicat că bilanțul victimelor atacului terorist din suburbia Moscovei, petrecut săptămâna trecută, a ajuns la 143 de morți, transformându-l în cel mai grav atac revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic pe teritoriul european.

Listele oficiale ale victimelor, publicate pe site-ul Ministerului Situațiilor de Urgență, au confirmat acum 143 de morți.

Miercuri după-amiază, ministrul rus al sănătății, Mihail Murașko, a declarat că încă 80 de persoane, inclusiv șase copii, rămân internate, potrivit agenției de presă TASS, citată de AFP.

În plus, o sursă medicală anonimă a dezvăluit că 205 persoane au primit îngrijiri ambulatorii care nu necesită spitalizare.

Vicepremierul rus Tatiana Golikova a explicat că mulți dintre cei afectați, fiind în stare de șoc, nu au solicitat imediat asistență medicală după atac, explicând astfel creșterea bruscă a solicitărilor ulterioare.

Atacul a avut loc vineri într-o sală de concerte lângă Moscova, Crocus City Hall, unde atacatorii ISIS înarmați au deschis focul și au dat foc sălii.

Patru presupuși atacatori au fost arestați împreună cu mai mulți suspecți acuzați că i-au ajutat. Acesta este cel mai mortal atentat în Rusia din ultimii douăzeci de ani și a fost rapid revendicat de Stat Islamic.

Cu toate acestea, autoritățile ruse continuă să investigheze posibila legătură a atacului cu Ucraina și aliații săi occidentali, fără a prezenta dovezi. Deși Kievul a respins categoric aceste acuzații, președintele rus Vladimir Putin a insistat că presupușii atacatori intenționau să fugă în Ucraina, cu toate că președintele Belarusului Alexandr Lukașenco a declarat că atacatorii se îndreptau spre Belarus.

Numărul persoanelor dispărute după atacul de săptămâna trecută este de aproximativ 95, iar bilanțul oficial raportează peste 140 de morți și 182 de răniți.

Conform unor surse citate de Reuters, alte 95 de persoane apar pe liste de dispăruți întocmite de serviciile de urgență, sugerând că bilanțul ar putea crește în curând. Potrivit serviciului de știri Baza, care are legături strânse în cadrul securității și forțelor de ordine ruse, unele dintre aceste persoane ar fi decedate, dar încă nu au fost identificati.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Răsturnare de situație pentru cei cu TELEFOANE mobile. Au anunțat că este total INTERZIS
Românul cu una dintre cele mai scumpe mașini. Puțini au auzit de acest milionar
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Povestea emoționantă a câțelului care își aștepta stăpânul în ploaie la stația de metrou Unirii
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au declanșat mini-cutremure în laborator