RĂZBOI în Ucraina, ziua 820. Situația pe front, tot mai dificilă/Bombardamente masive în Harkov

RĂZBOI în Ucraina, ziua 820. Situația pe front, tot mai dificilă/Bombardamente masive în Harkov
RĂZBOI în Ucraina, ziua 820. Situația pe front, tot mai dificilă / Sursa FOTO: Profimedia
Publicat: 23/05/2024, 07:23

Războiul din Ucraina a intrat joi, 23 mai, în a 820-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.

Rusia a revendicat preluarea sub control a aşezării Klişceevka, una din puţinele localităţi pe care armata ucraineană le recucerise în cursul contraofensivei din vara lui 2023.

Rușii înaintează pe front

Forţele ucrainene sunt în defensivă după acest eşec, ducând lipsă de oameni şi de armament, o situaţie accentuată de numeroasele întârzieri în furnizarea ajutorului militar promis de Occident, inclusiv de SUA, arată AFP.

De cealaltă parte, trupele ruse au preluat iniţiativa şi înaintează puţin câte puţin pe frontul de est, unde au înregistrat succese tactice şi au capturat o serie de localităţi, în special oraşul-fortăreaţă Avdiivka, în februarie.

Acest avans, obţinut cu preţul unor pierderi mari, nu le-a permis totuşi, deocamdată, să realizeze un adevărat progres, mai scrie sursa citată.

În această dinamică, Rusia a anunţat că a cucerit satul Klişceevka, situat în regiunea Doneţk, la aproximativ 5 km sud de Bahmut, un oraş care a fost distrus aproape complet în urma luptelor şi care a căzut în mâinile ruşilor în mai 2023, după confruntări duse pe durata a 10 luni.

„Unităţile Grupului Sud, după operaţiuni active, au eliberat localitatea Klişceevka”, a precizat Ministerul rus al Apărării în raportul său zilnic.

Kievul a anunţat recucerirea acestui sat în septembrie 2023, în timpul marii sale contraofensive de vară destinată să străpungă frontul în est şi sud, cu ajutorul armelor occidentale, dar care a eşuat, izbindu-se de apărarea rusă, linii de tranşee fortificate şi câmpuri de mine.

Zelenski anunță „lupte grele”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat că lupte grele se duc în continuare în regiunea Doneţk. Situaţia în „sectorul Pokrovsk şi în alte sectoare din regiunea Doneţk – Kramatosk, Kurahovo – rămâne extrem de dificilă, iar acolo se derulează cele mai multe lupte de pe front”, a afirmat el.

Armata ucraineană, slăbită, a trebuit să facă faţă, din 10 mai, unei ofensive ruse în regiunea Harkov (nord-est), unde a fost constrânsă să recurgă la rezervele sale preţioase.

Autorităţile de la Kiev au raportat un atac cu dronă al forţelor ruse asupra unei maşini a poliţiei ucrainene, „aflate în drum pentru a securiza civili”, care a dus la moartea unui poliţist, în timp ce altul a fost rănit. S-a întâmplat în micuțul oraș Vovceansk, localitate aflată în centrul actualelor lupte din Harkov.

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat, la rândul său, că obiectivul ofensivei din Harkov este de a crea „o zonă tampon” în teritoriul ucrainean pentru a se pune capăt loviturilor asupra zonelor ruse de la frontieră.

Trupele ruse controlează 49 de localităţi în Harkov (nord-est), a declarat şeful administraţiei civil-militare înfiinţate de Rusia în această unitate administrativă, Vitali Gancev.

Atac într-o cafenea din Harkov: 10 răniți!

Un atac aerian rusesc asupra orașului Harkov a distrus o cafenea, a avariat o clădire rezidențială din apropiere și a incendiat o benzinărie, iar oficialii locali au declarat că 10 persoane au fost rănite, dintre care cel puțin una este în stare gravă.

„Am rămas fără nimic”, a declarat pentru Reuters proprietarul Vahe Ohandzhanian, prezent în ruinele cafenelei sale, din care explozia a smuls o bucată mare, împrăștiind panouri de acoperiș din tablă ondulată și cărămizi la zeci de metri distanță.

Un bloc cu 12 etaje de peste drum a avut aproape toate ferestrele aruncate în aer. La aproximativ 50 de metri distanță, un troleibuz verde avea, de asemenea, toate geamurile distruse și partea din spate acoperită de pete de sânge. Procurorii regionali au declarat că șoferului troleibuzului i-au fost amputate ambele picioare.

Rusia a folosit o bombă teleghidată UMPB D-30 lansată din regiunea limitrofă Belgorod, au adăugat procurorii pe Telegram, potrivit Reuters. Alte trei persoane au fost spitalizate, potrivit guvernatorului regional Oleh Syniehubov.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Veste tristă despre Florin Piersic, la scurt timp după ce fusese externat
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Un nou război catastrofal ar putea să cuprindă Orientul Mijlociu. Israelul și Libanul, în tensiune...
Babasha a dat lovitura după huiduielile pe Arena Naţională! Anunţul oficial care îi va schimba...
Ce dietă ține Inna, pentru a se menține SEXY! Care sunt alimentele la care a...
Pariul făcut de Laurenţiu, un legumicultor din Oltenia, cu care a dat lovitura. Un kilogram...
Cea mai frumoasă zi, transformată într-o traumă! Zeci de copii au fost implicați într-un accident,...
Kate Middleton, prima apariție publică de când a fost diagnosticată cu cancer! Prințesa de Wales...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Inteligenţa Artificială utilizată de Israel în Gaza ajută la reducerea victimelor civile, sugerează un expert
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
SALARIU obligatoriu în România. S-au stabilit NOILE REGULI de la UE
Florian Coldea, turnat de Traian Băsescu. Adrian Năstase a spus totul
Ce a putut să facă un mire chiar în fața invitaților. A oprit nunta și...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Misterul unuia dintre cele mai fascinante fenomene cosmice, la un pas de a fi rezolvat
×