Războiul, ca trist paradox | Rușii au capturat hotelul ”Pacea” din Severodoneţk: ”Nu îi putem scoate din hotel, momentan, dar au deja mulţi morţi”

Războiul, ca trist paradox | Rușii au capturat hotelul ”Pacea” din Severodoneţk: ”Nu îi putem scoate din hotel, momentan, dar au deja mulţi morţi”
Rușii au capturat hotelul ”Pacea” din Severodoneţk | Foto ilustrativ - Profimedia Images
Publicat: 28/05/2022, 16:19
Actualizat: 28/05/2022, 16:44

Se duc lupte grele în regiunea Lugansk a Ucrainei, iar localitatea Severodoneţk este un punct-cheie, acolo unde armata ucraineană încearcă să reziste asaltului armatei ruse.

Orașul Severodoneţk nu este, încă, încercuit complet, dar trupele ruse au reușit să ocupe hotelul ”Mir” (n.red. – ”Pacea”), după ce au ajuns la perieria orașului.

Pe ruta Lisiceansk-Bahmut doar maşinile mici mai pot trece în momentul de față, nu şi vehiculele mai mari sau camioanele. Chiar şi aşa, drumul se dovedește a fi extrem de periculos – a declarat Serhiy Hayday, guvernatorul ucrainean al Luganskului -, și asta pentru că foarte multe maşini au fost mitraliate sau atacate de soldații ruşi.

”Ruşii au ajuns la periferia oraşului şi au capturat hotelul Mir. Nu îi putem momentan scoate din hotel, dar au deja mulţi morţi. Băieţii noştri rezistă. Bombardamentele continuă. Armata rusă distruge orașul, bombardează cu tot felul de arme.  Au loc lupte de stradă, forțele ruse încercând să preia controlul orașului”, a spus Serhiy Hayday, citat de CNN.

Armata rusă a concentrat 25 de grupuri tactice la nivel de batalion în regiunea Lugansk

Conform informațiilor transmise de guvernatorul ucrainean, armata rusă a concentrat ”25 de grupuri tactice la nivel de batalion în regiunea Lugansk” – ceea ce înseamnă 10.000 de militari, iar aceștia sunt susținuți cu ”cantităţi substanţiale” de tehnică militară.

Trupele Kremlinului care acţionează în regiunea Lugansk ar mai include și recruţi din rândul separatiştilor pro-ruşi din Donbas, luptători ceceni, dar şi ”contractori militari privaţi”.

În prezent, principalul efort al Moscovei se concentrează asupra pungii create de trupele ruse în jurul oraşului Severodoneţk, pe care încearcă să îl înconjoare complet.

”Forțele ucrainene luptă pentru a împiedica încercuirea apărătorilor orașului Severodonețk, trupele ruse avansând în mai multe direcții în jurul unui mic teritoriu (n.red. – ”buzunar” în original) deținut de armata ucraineană”, a mai declarat Serhiy Hayday, guvernatorul Luganskului.


Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult