Rușii trimit mii de ucraineni în „centre de filtrare” unde îi bat și torturează, avertizează SUA

Rușii trimit mii de ucraineni în „centre de filtrare” unde îi bat și torturează, avertizează SUA
Sursa foto: Profimedia/ Caracter ilustrativ
Publicat: 13/05/2022, 09:33

Armata rusă a trimis mii de ucraineni, evacuați din teritorii pe care le controlează, în „centre de filtrare” care se face cu bătaie și tortură, transmite CNN. Informația a fost făcută publică de ambasadorul american la OSCE, Michael Carpenter.

El spune că dislocările forțate de acest fel, făcute de armata rusă, reprezintă crime de război. „Numeroși martori oculari au indicat că filtrarea se face prin bătaie și tortură, astfel încât victimele să nu mai aibă nicio urmă de loialitate față de statul ucrainean”, a spus Carpenter.

„Supraviețuitorii torturilor descriu călătorii forțate spre mai multe destinații și treceri prin puncte de filtrare în estul separatist al Ucrainei și apoi peste graniță în Rusia. Aceste centre sunt descrise drept tabere improvizate cu corturi militare sau infrastructură civilă, precum școli sau săli de sport. Imaginile din satelit arată astfel de spații în mai multe locuri în sud-estul Ucrainei”, a detaliat diplomatul american.

El spune că victimele vorbesc despre inspecții „invazive și umilitoare” la aceste centre. „Soldații ruși își fotografiază victimele din mai multe unghiuri, le iau amprementele și le examinează fizic pentru tatuaje, le inspectează telefoanele și le descarcă informațiile confidențiale. În unele cazuri rușii au confiscat pașapoarte și alte documente de identitate sau telefoanele mobile”, a mai spus ambasadorul american.