Schimbări în secret la vârful Poliției de Frontieră și Poliției Române, în plină criză a refugiaților ucraineni

Schimbări în secret la vârful Poliției de Frontieră și Poliției Române, în plină criză a refugiaților ucraineni
Caracter ilustrativ/Sursa/Facebook
Publicat: 07/03/2022, 15:28

Șeful Poliției de Frontieră a fost schimbat din funcție și înlocuit, în secret, cu unul dintre adjuncții Direcției Generale Anticorupție (DGA). În același timp, a plecat și adjunctul Poliției Române, care ocupă acum funcția de director general al Direcției Regim Permise și Înmatricularea Autovehiculelor (DRPCIV).

Conducerea Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) a fost schimbată în contextul crizei refugiaților veniți din Ucraina, iar chestorul principal Liviu Bute a fost schimbat cu unul dintre adjuncții DGA, comisarul șef Victor Ivașcu.

Surse din cadrul IGPF au declarat, pentru Gândul, că modificarea ar fi fost impusă de situația la granița cu Ucraina și Republica Moldova. În acest sens, fostul șef al instituției era desemnat pe postul respectiv, în condițiile în care de îi expirase împuternicirea și nu mai putea fi prelungită în condiții legale.

Ca urmare, s-a decis ca Liviu Bute să revină pe funcția lui de bază, care este aceea de adjunct al IGPF, iar pentru postul de șef să fie împuternicit un alt ofițer, care să-și poată asuma responsabilitatea unor decizii.

Chestorul Brăcea a demisionat din funcția de adjunct al IGPR

În același timp, chestorul Florentin Brăcea, care ocupa funcția de adjunct al Poliției Române, a renunțat la funcție și s-a mutat pe postul de director general al DRPCIV.

Potrivit unor surse din Poliție, chestorul Brăcea s-ar fi aflat în relații tesionate cu restul conducerii IGPR, după intrevenția ratată a autorităților în cazul luării de ostatici de la Onești, din data de 1 martie 2021, când doi bărbați au fost uciși cu bestialitate după șase ore de negocieri inutile.

După incident, Curtea de Apel Bacău a deschis un dosar pentru un presupus abuz în serviciu comis de conducerea IGPR, dosar în care chestorul Brăcea ar fi avut calitatea de martor.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția Capitalei și Inspectoratul General al Poliției citeste mai mult