Serviciile secrete americane, cu ochii pe „cârtițele” lui Putin: SUA se tem că președintele rus ar putea invoca războiul din Ucraina pentru a ordona o „campanie de interferență” în politica americană

Serviciile secrete americane, cu ochii pe „cârtițele” lui Putin: SUA se tem că președintele rus ar putea invoca războiul din Ucraina pentru a ordona o „campanie de interferență” în politica americană
Sursă Foto: wikimedia.org
Publicat: 10/04/2022, 06:30

Președintele rus Vladimir Putin ar putea folosi sprijinul administrației Biden pentru Ucraina ca pretext pentru a ordona o campanie de interferență în politica americană, au precizat oficiali americani din zona serviciilor secrete, relatează revista Politico.

Agențiile de informații nu au găsit, însă, până în prezent nicio dovadă că Putin a autorizat măsuri precum cele pe care se crede că Rusia le-a întreprins la alegerile prezidențiale din 2016 și 2020 în sprijinul fostului președinte Donald Trump, mai notează politico.com.

Oficialii din servicii citați de Politico cred că Putin ar putea vedea susținerea americană a rezistenței ucrainene ca pe un afront direct la adresa sa, ceea ce i-ar da un stimulent suplimentar pentru a viza alte alegeri americane, au spus persoanele respective. Nu este încă clar ce candidați ar putea încerca Rusia să promoveze sau ce metode ar putea folosi.

Evaluarea vine în contextul în care sistemul electoral american este deja sub presiune. Publicul american rămâne puternic divizat din cauza ultimelor alegeri prezidențiale și a insurecției care a urmat la Capitoliul SUA, când susținătorii lui Trump au încercat să oprească certificarea înfrângerii acestuia în fața președintelui Joe Biden. Trump a atacat în mod repetat oficialii serviciilor de informații și a afirmat că investigațiile privind influența rusă asupra campaniilor sale sunt răzbunări politice.

Tensiunile dintre Washington și Moscova au atins niveluri nemaiîntâlnite de la sfârșitul Războiului Rece. Casa Albă a sporit sprijinul militar pentru Ucraina, care a opus o rezistență serioasă împotriva forțelor rusești acuzate de comiterea de crime de război, și a contribuit la impunerea unor sancțiuni globale care au paralizat economia Rusiei.

Nu există niciun semn că războiul se va încheia în curând, ceea ce, potrivit unor experți, ar putea întârzia Moscova de la urmărirea represaliilor în timp ce resursele sale sunt blocate în Ucraina.

Dar „este aproape sigur că o armată rusă epuizată după Ucraina va recurge din nou la tactici hibride pentru a face ravagii împotriva noastră și a altor țări aliate”, a declarat David Salvo, director adjunct al Alianței pentru Securizarea Democrației din cadrul German Marshall Fund.

În Ucraina și în campaniile anterioare împotriva adversarilor, Rusia a fost acuzată că a încercat să răspândească dezinformarea, amplificând vocile pro-Kremlin în Occident și folosind atacuri cibernetice pentru a perturba guvernele.

Oficiali de top din cadrul serviciilor de informații americane lucrează încă la planurile pentru un nou centru autorizat de Congres, axat pe campaniile de influență externă ale Rusiei, Chinei și ale altor adversari. De asemenea, Avril Haines, directorul serviciilor de informații naționale ale SUA, l-a numit recent pe Jeffrey Wichman, ofițer de carieră al CIA, în funcția de director executiv pentru amenințări electorale, la câteva luni după plecarea precedentului director, Shelby Pierson.

Experții spun că propunerea Centrului de influență străină ar aduce o direcție foarte necesară pentru eforturile depuse în cadrul guvernului care studiază adversarii. Congresul a prevăzut o finanțare parțială pentru centru în bugetul adoptat luna trecută, deoarece bugetul finanțează guvernul până în septembrie și nu pe un an întreg.

Centrul a fost amânat anterior din cauza întrebărilor din cadrul biroului directorului serviciilor de informații și de la Capitol Hill cu privire la structura și dimensiunea sa și dacă ar dubla în mod inutil eforturile care există deja în guvern.

 „Pe măsură ce Rusia continuă să folosească campanii de dezinformare în Ucraina, ni se reamintește că trebuie să fim strategici în răspunsul nostru pentru a contracara tacticile lor”, a declarat Turner.

„Nu este niciun secret că adversarii noștri folosesc dezinformarea pentru a submina interesele de securitate națională ale SUA, așa că trebuie să luăm în considerare toate opțiunile viabile pentru a ne proteja democrația”, a adăugat el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cât de sănătos este, de fapt, pateul vegetal! Ce aditivi conține și cât de periculos...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
PRODUSELE INTERZISE definitiv. Ordinul final a fost dat chiar astăzi, 23 APRILIE
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu