LIVE | Ziua 425 de război. Cheltuielile militare au ajuns la un nivel record, în întreaga lume, pe fondul războiului din Ucraina – RAPORT

LIVE | Ziua 425 de război. Cheltuielile militare au ajuns la un nivel record, în întreaga lume, pe fondul războiului din Ucraina - RAPORT
Sursa FOTO: wikimedia.org/ Caracter ilustrativ
Publicat: 24/04/2023, 17:20
Actualizat: 24/04/2023, 17:29

Război în Ucraina, ziua 425. Războiul din Ucraina a determinat statele lumii să facă investiții record în domeniul militar, potrivit unui grup de experți din Suedia. Astfel, anul trecut au fost cheltuite 1,79 trilioane de lire sterline în toată lumea. Creșterea cea mai mare a fost în Europa, susțin suedezii citați de Sky News.

Ziua 425 de război în Ucraina. Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE 3: Presupusă dronă ucraineană dotată cu dispozitive explozive, prăbuşită la periferia Moscovei

O dronă ucraineană echipată cu dispozitive explozive s-a prăbuşit la periferia Moscovei, anunţă autorităţile ruse, conform agenţiei Interfax şi site-ului Tagesschau.de.

Drona suspectă a căzut pe o proprietate privată, într-o zonă împădurită din districtul Bogorodskoia, la periferia estică a Moscovei. „O dronă plină cu substanţe explozive a căzut pe teritoriul districtului Bogorodskoia”, a declarat un oficial local, Ogor Suhin.

Drona de fabricaţie ucraineană transporta 18 kilograme de substanţe explozive, dar încărcătura nu a explodat. Autorităţile ruse au declanşat o investigaţie în acest caz.

Incidentul intervine după ce în urmă cu câteva zile au avut explozii puternice în oraşul rus Belgorod, situat în apropierea frontierei cu Ucraina. Trei persoane au fost rănite, dar autorităţile ruse au atribuit exploziile căderii accidentale a unor dispozitive explozive de la bordul unui avion militar rus. „S-a produs o cădere anormală de muniţie de la bordul unui avion Suhoi Su-34 în timp ce trecea pe deasupra oraşului Belgorod”, a transmis Ministerul Apărării de la Moscova, scrie Mediafax.

UPDATE 2: Soldat român care luptă voluntar pentru Ucraina: „Știam 100% că Moldova este un OBIECTIV al Rusiei“

Un tânăr român, originar din Cluj, s-a înrolat în legiunea străină care luptă pe frontul din estul Ucrainei. Alături de alți soldați, el se antrenează deja într-un poligon de trageri din Ucraina.

În următoarele săptămâni, voluntarul român și ceilalți soldați ar putea ajunge să lupte pe front în regiunile ocupate de ruși: Herson, Crimeea, Donbas sau Zaporojie.

El a vorbit despre motivele care l-au împins să devină voluntar în legiunea străină și, implicit, să lupte de partea armatei lui Volodimir Zelenski. (Mai multe informații despre subiecte aici…)

UPDATE 1: Șeful grupării ruse Wagner, Evgheni Prigojin: „NU vom mai lua prizonieri ucraineni. Îi vom ucide direct pe câmpul de luptă”

Șeful grupării ruse Wagner, Evgheni Prigojin, amenință că ucrainenii nu vor mai fi luați ca prizonieri, ci direct omorâți pe câmpul de luptă.

Evgheni Prigojin a transmis că mercenarii din subordinea lui îi vor ucide pe toți ucrainenii căzuți prizonieri.

„Vom distruge pur şi simplu totul pe câmpul de luptă”, a scris el duminică pe Twitter.

Prigojin şi-a justificat ameninţarea referindu-se la un mesaj radio interceptat, în care ucrainenii discută despre împuşcarea pe loc a unor mercenari Wagner răniţi. (CITEȘTE CONTINUAREA AICI…)

Sursă Foto – Profimedia/EvgheniPrigojin

Urmările războiului din Ucraina: cheltuielile militare din întreaga lume au ajuns la un nivel record

Războiul din Ucraina a determinat statele lumii să facă investiții record în domeniul militar, potrivit unui grup de experți din Suedia.

Potrivit experților, anul trecut au fost cheltuite 1,79 trilioane de lire sterline în toată lumea. Creșterea cea mai mare a fost în Europa, susțin suedezii citați de Sky News.

Cheltuielile la nivel global au crescut cu 3,7%. În Europa acestea au crescut cu 13% fiind cea mai abruptă creștere anuală din ultimii 30 de ani, a stabilit Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI).

Ajutorul militar acordat Ucrainei și preocupările legate de o amenințare sporită din partea Rusiei „au influențat puternic deciziile privind cheltuieli în multe alte state”, a precizat SIPRI.

Suedezii au mai anunțat că, anul trecut, cele mai mari cheltuieli le-au avut SUA, China și Rusia. Împreună, cele trei țări au reprezentat 56% din cheltuielile globale.

Această creștere „este un semn că trăim într-o lume din ce în ce mai nesigură”, a declarat Nan Tian, cercetător în cadrul programului SIPRI.

Unele dintre cele mai puternice creșteri au fost observate în țările din apropierea Rusiei: Finlanda (36 %), Lituania (27 %), Suedia (12 %) și Polonia (11 %), scrie Mediafax.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Desfătare într-un cadru de lux pentru Inna și Deliric! Avem imaginile din croaziera de 5...
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Nu este un banc! Acești doi soți au găsit lampa lui Aladdin! Care au fost...
Dieta-MINUNE a Ancăi Serea! Ce mănâncă zilnic „mama eroină”, pentru a arăta impecabil după ce...
Leguma cu care culegătorii au dat lovitura în această perioadă. E la discreţie şi ia...
A murit Preotul Gheorghe! Breaking news
Cine este Andrei, bărbatul de doar 37 de ani care s-a aruncat de pe podul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Chişinăul sfidează Moscova printr-un acord de securitate cu UE. R. Moldova va fi inclusă în...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Halep a primit INTERZIS. Decizie finală în circuitul WTA. S-a anunțat fix acum
Lista de boli pentru care se acordă șapte zile de concediu medical
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul” Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Mit sau adevăr: durerile de cap cauzate de presiune înainte de o furtună sunt reale?
×