VIDEO. Și-au luat revanșa pentru aeronava Antonov 225? „Spărgătorul” lui Putin, distrus de ucraineni. Cum arăta cel mai modern şi performant tanc din dotarea forţelor ruse

VIDEO. Și-au luat revanșa pentru aeronava Antonov 225? „Spărgătorul” lui Putin, distrus de ucraineni. Cum arăta cel mai modern şi performant tanc din dotarea forţelor ruse
Publicat: 07/05/2022, 14:50
Actualizat: 07/05/2022, 14:52

Ucrainenii au reuşit să distrugă cel puţin un tanc T-90M, cunoscut şi sub numele de „Prorîv” – „Spărgătorul”. Vorbim despre cel mai modern şi performant tanc aflat în prezent în dotarea forţelor ruse, conform celui mai recent raport despre situaţia militară din Ucraina, publicat sâmbătă de ministerul britanic al Apărării.

Conform agenţiei ruse de stat Tass, primele loturi de T-90M au intrat în dotarea armatei ruse în primăvara anului 2020.

Tancul are un blindaj îmbunătăţit, superior celorlalte blindate din dotarea armatei ruse, un nou model de tun şi, conform Moscovei, sisteme moderne de navigare prin satelit. Ofiţerii britanici de informaţii militare atrag atenţia că, în ciuda blindajului superior, destinat special a face faţă celor mai moderne arme antitanc, tancul T-90M rămâne vulnerabil pe câmpul de luptă, dacă nu beneficiază de sprijinul altor unităţi.

625 de tancuri pierdute de Rusia în acest război

Potrivit Digi 24, Rusia a pierdut, până pe 7 mai 2022, un număr de 625 de tancuri, conform estimărilor independente ale site-ului Oryx, specializat în monitorizarea şi agregarea tuturor informaţiilor provenite din surse deschise referitoare la pierderile de echipament ale Rusiei şi Ucrainei în acest război.

Pierderile, extrem de ridicate, au drept cauză inclusiv o problemă gravă de design, rezultată chiar din proiectarea tancurilor ruseşti – inclusiv T-90M. Experţii militari occidentali au numit-o „efectul Hopa-Mitică”. Mai exact, tancurile ruseşti au în turelă un „carusel” (sistem automat de încărcare a tunului), cu 40 de obuze. În cazul în care tancul e lovit de un proiectil care trece de blindaj, acest lucru va conduce, aproape de fiecare dată, la o reacţie în lanţ care provoacă explozia întregii muniţii de la bord şi aruncatul turelei în aer.

Revanșa pentru ucraineni? – Aeronava Antonov 225, distrusă și ea de ruși

Reamintim că și cel mai mare avion din lume a căzut victimă a confruntărilor dintre ucraineni şi ruşi. E vorba de unica aeronava Antonov 225, distrusă într-un bombardament care a lovit un aerodrom de lângă Kiev.

Antonov 225 avea 84 de metri lungime, o anvergură a aripilor de 88 de metri și putea transporta o încărcătură de 600 de tone. „Ocupanţii ruşi au distrus nava amiral a aviaţiei ucrainene – legendarul An-225 Mriya. S-a întâmplat pe aerodromul Antonov din Hostomel, lângă Kiev”, a indicat Ukroboronprom pe pagina sa de Facebook.

Potrivit estimărilor sale, restaurarea avionului ar putea costa peste 3 miliarde de dolari şi va lua mult timp.

Sursă foto tanc: Digi 24