Volodimir Zelenski vede un progres în negocierile ruso-ucrainene: Moscova nu a mai dat pur şi simplu ultimatumuri

Volodimir Zelenski vede un progres în negocierile ruso-ucrainene: Moscova nu a mai dat pur şi simplu ultimatumuri
Sursa: Profimedia
Publicat: 13/03/2022, 00:30

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit sâmbătă despre noua abordare, „fundamental diferită”, a Moscovei, în recentele convorbiri cu Kievul. El   a afirmat că Rusia nu se mai mulţumeşte „doar să dea ultimatumuri”.

Întrebat despre declaraţiile de vineri ale preşedintelui rus Vladimir Putin, care a evocat „progrese” în convorbirile ruso-ucrainene, preşedintele ucrainean s-a declarat „mulţumit că avem un semnal din partea Rusiei”, în cadrul unei conferinţe de presă de la Kiev difuzate pe contul de Telegram a preşedinţiei ucrainene.

La ultimele discuţii, „am început să vorbim” şi „Moscova nu a mai dat pur şi simplu ultimatumuri”, ceea ce reprezintă „o abordare fundamental diferită”, a adăugat Zelenski. Potrivit lui, în cursul ultimilor doi ani, Ucraina a solicitat Moscovei acest lucru „de peste zece ori (…) fără a auzi vreodată că poate avea loc un dialog”, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Zelenski a făcut aceste afirmaţii în contextul în care joi a avut loc discuţii între şeful diplomaţiei ruse şi omologul său ucrainean în Turcia, prima la acest nivel de la începutul conflictului, Anterior, trei sesiuni de convorbiri la nivel de delegaţii au avut loc, prima la frontiera ucraineano-belarusă şi celelalte două la frontiera polono-belarusă.

Aceste convorbiri continuă prin videoconferinţă, a precizat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, refuzând să furnizeze mai multe detalii.

Zelenski a deplâns totuşi că „partenerii occidentali (ai Ucrainei) nu sunt suficient de angajaţi” în această abordare.

În termeni de garanţii de securitate, „Ucraina nu va putea avea încredere în Rusia după acest război sângeros. Astfel de garanţii de securitate trebuie să fie propuse de alţi lideri străini”, a estimat el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase