Aceasta este cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Românii consumă 7 litri pe lună

Aceasta este cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Românii consumă 7 litri pe lună
SURSA FOTO: pexels
Publicat: 28/05/2022, 13:29
Actualizat: 28/05/2022, 13:30

Este o băutură aflată în topul preferințelor românilor, iar cantitățile consumate la nivel național sunt uriașe. Un român consumă 85 de litri anual și, spun specialiștii, este cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat.

Berea este bună este în zilele călduroase, în zilele libere pe terasă sau pe canapea la meci, dar este cea mai nocivă băutură alcoolică pentru ficat, fiind una dintre cauzele principale ale steatozei hepatice, numită și boala de ficat gras.

Care este explicația

Datele Asociației Berarii României arată că românii sunt pe locul 6 în Uniunea Europeană la consumul de bere, cu un consum de 0,5 litri de bere la două zile, față de cehi, campionii acestui top, care consumă o bere zilnic. Însumat, asta înseamnă 85 de litri de bere pe an, adică echivalentul a peste 7 litri/lună.

Potrivit medicilor, consumul de bere se vede în numărul bolnavilor de ficat gras sau steatoză hepatică alcoolică/nonalcoolică, potrivit CSID, citat de Cancan.

Ceea ce este mai particular la bere față de alte băuturi alcoolice tari este că nu prea merge pe stomacul gol ori după o salată. Astfel, majoritatea românilor preferă să o bea alături de o mâncare bogată în calorii sau foarte sărată (cipsuri, alune, pizza, hamburgeri, cartofi prăjiți etc).

Astfel, aceste combinații par să fie greu de suportat pentru organism care „se luptă” cu aceste bombe calorice. Enzimele digestive sunt suprasolicitate și nu mai fac față acestui val de grăsimi și alcool, așa că riscul de pancreatită, colecistită sau alte tulburări gastrice este maxim.

În acest context, ficatul nu poate procesa în timp util toate aceste toxine și, în consecință, apar depozitele de grăsimi pe celule sau boala de ficat gras. Ficatul gras apare la peste 90% dintre persoanele care consumă o băutură alcoolică pe zi. Adică doar 500 de mililitri.

Vestea bună este că boala de ficat gras poate fi tratată, dacă se reduce, oprește consumul, altfel șansele să se dezvolte fibroză hepatică și ciroză sunt extrem de mari.

Odată cu renunțarea la alcool, fumat, alimente foarte grase și procesate (dulciuri, carne grasă, prăjeli etc.) și anumite băuturi (energizante, sucuri îndulcite), ficatuls e va regenera în 4-6 luni.

Berea în cifre

În 2019, cele mai recente date agregate de Eurostat, 8,4% din populația Uniunii Europene a consumat alcool zilnic, 28,8%, săptămânal, 22,8% lunar și 26,2% nu au consumat niciodată sau deloc în ultimele 12 luni.

Românii se aflau pe locul secund printre europeni, după danezi, în ceea de privește frecvența episoadelor de consum intens de alcool, cel puțin o dată pe lună, cu o pondere de 35%, față de media UE de 19%, și cel mai scăzut nivel, din Cipru, de 4%.

Producția României de bere a fost de 16,7 milioane de hectolitri în 2019, cu aproape 6.000 de locuri de muncă create în producție și până la 60.000, pe orizontală, cu venituri de peste 530 de milioane de euro venituri la bugetul de stat, arată datele Asociației Berarii României, 97% din berea consumată în România provine din producția locală, unde sunt active 68 de berării.