Cu ce aliment trebuie să înlocuiești ZAHĂRUL. Este sănătos și gustos

Cu ce aliment trebuie să înlocuiești ZAHĂRUL. Este sănătos și gustos
Cu ce aliment trebuie să înlocuiești zahărul. Este sănătos și gustos - Foto: Pixabay/ Hebi B
Publicat: 15/03/2023, 08:39

Când vine vorba să îndulcim un preparat, o cafea sau un ceai, primul impus ne face să ne îndreptăm spre tradiționalul zahăr. Mai mult, majoritatea produselor din comerț conțin zahăr, un produs care s-a ne distruge sănătatea treptat. Din fericire, există și alternative sănătoase și gustoase de a înlocui acest produs.

Zahărul nu este în mod inerent rău. De fapt, este necesar. Organismul nostru funcționează cu zahăr. Organismul procesează carbohidrații din alimente și transformă o mare parte din ei în glucoză (zahăr).

Celulele extrag glucoza din fluxul sanguin și o folosesc drept combustibil și energie. Eliminarea surselor naturale de zahăr și a altor carbohidrați din dieta dumneavoastră – fructe, produse lactate și cereale – nu este o alegere sănătoasă. Dar puteți face alegeri cu privire la proveniența zahărului din alimentele dumneavoastră.

Există o mare diferență între zahărul adăugat și zahărul natural

O mare parte din zahăr este adăugat în alimentele procesate, cum ar fi gogoșile, pâinea, bomboanele, sucurile, punch-ul de fructe, ceaiul dulce și chiar condimente precum ketchupul și sosul pentru grătar.

Rezultatul este că mulți oameni consumă o cantitate mare de zahăr adăugat care nu are niciun beneficiu nutrițional. Iar prea mult zahăr adăugat poate duce la probleme de sănătate, inclusiv la un nivel ridicat al glicemiei, rezistență la insulină, sindrom metabolic, probleme dentare, cum ar fi cariile, creșterea trigliceridelor, obezitate și diabet de tip 2.

Îndulcitorii precum sucul de fructe, mierea, melasa și siropul de arțar conțin zahăr natural și au unele beneficii nutriționale. Fructele au fibre, vitamine și antioxidanți. Chiar și mierea crudă și siropul de arțar pot conține antioxidanți și minerale precum fier, zinc, calciu și potasiu.

Cu ce aliment trebuie să înlocuiești zahărul?

Înlocuitorii de zahăr au un gust dulce, dar nu conțin zahăr. Ei au mai puține calorii decât zahărul, iar unii nu au deloc calorii. Alimentele etichetate „fără zahăr”, „keto”, „cu conținut scăzut de carbohidrați” sau „dietetice” conțin adesea înlocuitori de zahăr, care se împart în trei categorii: îndulcitori artificiali,  și îndulcitori noi.

Îndulcitori noi

Îndulcitorii noi sunt derivați din surse naturale. Acest grup relativ nou, denumit uneori „îndulcitori necalorici derivați din plante”, oferă multe dintre beneficiile îndulcitorilor artificiali și naturali, cum ar fi fructele sau mierea.

Îndulcitorii noi nu reprezintă o sursă semnificativă de calorii sau de zahăr, astfel încât nu duc la creșterea în greutate sau la creșterea bruscă a glicemiei. De asemenea, aceștia sunt de obicei mai puțin procesați și sunt mai asemănători cu sursele lor naturale în comparație cu îndulcitorii artificiali.

Exemple:

  • Aluloză
  • Fructe de călugăr
  • Stevia
  • Tagatoză
  • Sirop de arțar
  • Pasta de curmale
  • Miere

Stevia și fructul de călugăr sunt ambele derivate în mod natural din plante, iar unele persoane consideră că au o aromă foarte asemănătoare cu cea a zahărului obișnuit.

Îndulcitori artificiali

Cei mai mulți îndulcitori artificiali (numiți și îndulcitori nenutritivi) sunt creați în laborator din substanțe chimice. Câțiva sunt făcuți din substanțe naturale, cum ar fi plantele medicinale. Aceștia pot fi de 200 până la 700 de ori mai dulci decât zahărul de masă.

Acești îndulcitori nu conțin calorii sau zahăr, dar nu au nici nutrienți benefici, cum ar fi vitamine, fibre, minerale sau antioxidanți. Ei sunt reglementați de către Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) ca aditivi alimentari.

În mod tradițional, îndulcitorii artificiali au fost singura opțiune pentru persoanele care trebuie să își monitorizeze nivelul glicemiei sau greutatea.

Unii experți consideră că îndulcitorii artificiali prezintă pericole pentru sănătate, de la creșterea în greutate până la cancer. Dar cercetările în acest sens sunt în curs de desfășurare, iar studiile anterioare care au arătat riscuri pentru sănătate au fost efectuate pe animale, nu pe oameni.

Studiile efectuate pe oameni au arătat că aceste produse sunt în general sigure dacă nu se consumă mai mult decât doza zilnică acceptabilă pentru fiecare dintre ele.

Ar trebui să elimin zahărul din dieta noastră?

Eliminarea întregului zahăr din dieta dumneavoastră înseamnă că s-ar putea să vă lipsească nutrienți importanți care se găsesc în fructe, cereale integrale și lactate. Dietele care elimină toți carbohidrații și zaharurile, cum ar fi dieta ketogenică, pot fi dăunătoare pentru sănătatea dumneavoastră.

Fără zahăr, corpul nostru trebuie să găsească surse alternative de energie. Astfel, ele folosesc corpii cetonici (substanțe produse de ficat) drept combustibil – practic, organismul intră în modul de înfometare. O dietă fără carbohidrați sau zaharuri poate provoca „gripa keto”, cu simptome precum dureri de cap, oboseală și ceață cerebrală.

Dieteticienii recomandă să reduceți mult din alimentele foarte rafinate și din băuturile cu adaos de zaharuri și îndulcitori artificiali, dar nu să eliminați toți carbohidrații din alimentația dumneavoastră.

Iată câteva sfaturi pentru persoanele care doresc să reducă zaharurile rafinate din alimentația lor

Dacă trebuie neapărat să folosiți un îndulcitor, luați în considerare un înlocuitor de zahăr precum stevia sau încercați să folosiți un amestec de zahăr și stevia.

Încărcați-vă organismul cu alimente integrale, cum ar fi fructe, legume, cereale integrale, produse lactate, proteine slabe, fructe de mare, nuci și semințe.

Renunțați la sucuri carbogazoase, băuturi energizante, ceaiuri dulci și sucuri de fructe.

Folosiți fructe întregi ca îndulcitor. Adăugați o banană pasată în fulgii de ovăz sau amestecați curmale într-un smoothie.

Citiți eticheta cu informații nutriționale de pe ambalajele alimentelor și evitați alimentele „sănătoase” care au zahăr adăugat, cum ar fi granola sau batoanele energizante.

Sursa: Libertatea

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cel mai căutat fugar american, prins în Piața Sf. Petru din Vatican