274 de bolnavi de hepatită C îndeplinesc criteriile pentru tratamentul fără interferon, anunță CNAS

274 de bolnavi de hepatită C îndeplinesc criteriile pentru tratamentul fără interferon, anunță CNAS
Publicat: 09/11/2015, 17:52

Potrivit CNAS, pentru întocmirea dosarelor medicale necesare în tratamentul fără interferon al hepatiei virale C și cirozei hepatice C, până la data de 6 noiembrie 2015 au fost distribuite către medici un număr de 2.145 de vouchere. Un număr de 925 de pacienți au intrat în posesia acestor vouchere, iar 801 au făcut investigațiile. Până în prezent laboratoarele au prelucrat un număr de 457 de seturi de investigații.

Rezultatele investigațiilor efectuate până acum arată că doar 60% dintre cei 457 de pacienții care au făcut analize îndeplinesc criteriile necesare pentru accesul la tratament fără interferon, a anunțat, luni, Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

„Medicii specialiști care au primit voucherele trebuie să evalueze cu responsabilitate pacientul căruia îi recomandă efectuarea setului de investigații, ținând cont de criteriile de includere în tratament. Voucherele au fost distribuite strict pentru întocmirea dosarelor pentru aprobarea tratamentului fără interferon”, a declarat Vasile Ciurchea, președintele CNAS, citat într-un comunicat de presă, remis, agenției MEDIAFAX.

Protocolul terapeutic pentru tratamentul fără interferon al hepatitei virale C și al cirozei hepatice C a fost publicat în Monitorul Oficial în 4 noiembrie. De asemenea, pe site-ul CNAS se află publicată lista completă a centrelor în care se află medicii care întocmesc dosarele, prescriu și monitorizează tratamentul fără interferon.

CNAS a precizat pașii pe care trebuie să îi parcurgă pacientul cu hepatita C și ciroză hepatică C pentru accesul la tratament fără interferon. Pacientul, cu bilet de trimitere de la medicul de familie și cardul de sănătate, se va prezenta pentru consultație și evaluare la un medic specialist din unul dintre centrele desemnate din țară.

În urma evaluării, dacă acesta corespunde criterilor de eligibilitate conform protocolului elaborat de comisia de specialitate a Ministerului Sănătății, pacientul va primi voucherul pentru investigațiile necesare la dosarul de aprobare. Voucherul va fi utilizat pentru efectuarea setului de investigații necesare în unul dintre laboratoarele agreate de furnizorul tratamentului fără interferon. Rezultatul primit de la laborator va fi înmânat medicului curant care, daca în urma investigațiilor stabilește că pacientul corespunde criteriilor de eligibilitate, întocmește dosarul pentru aprobarea tratamentului și îl înmânează pacientului.

Pacientul va depune dosarul la casa de asigurări cu care se află în relație contractuală medicul curant. Casa de asigurări județeană va transmite dosarul la CNAS.

Comisia de specialitate din cadrul CNAS analizează dosarul și transmite decizia casei de asigurări unde a fost depus dosarul de către pacient.

Casa de asigurări județeană va transmite pacientului decizia comisiei CNAS.

În cazul în care dosarul este aprobat, pacientul merge cu decizia de aprobare la medicul curant, care îi va elibera prescripția medicală.

CNAS a semnat, 1 octombrie, contractul cost-volum-rezultat pentru tratamentul fără interferon al hepatitei cronice virale C și cirozei hepatice C, în baza căruia vor beneficia de tratament pacienții cu stadiul de fibroză F4.

Pe site-ul CNAS, la secțiunea „informații pentru asigurați” – „medicamente” – tratament fără interferon”, pacienții pot accesa un document cu informații utile privind modul de administrare a
tratamentului fără interferon.