5 mituri despre febra fânului: Adevăr vs. Fals

Redactor:
Alexandra Mortu
5 mituri despre febra fânului: Adevăr vs. Fals
Febra fânului, alergie declanșată cu precădere primăvara și vara, afectează oameni de pretutindeni, însă contrar numelui, reprezintă în fapt o alergie la polen.

Aceasta se manifestă, în funcție de fiecare caz în parte, prin curgerea nasului, lăcrimarea excesivă a ochilor și strănuturi.

  1. Febra fânului nu are nicio legătură cu fânul – adevărat

În secolul XIX se presupunea că fânul proaspăt tăiat este cel care declanșează aceast alergie, fapt care i-a determinat și numele. În acele vremuri, doctorul britanic James Bostock a descoperit că are simptomele menționate mai sus în fiecare vară  și și-a dat seama că expunerea la fân nu este cea care le declanșează. A realizat acest lucru  petrecându-și vara undeva în zona țărmului, însă a tras o concluzie greșită  considerând că suferă de o boală care se agravează doar pe timpul verii, numid-o „guturai de vară”.

Edificatoare a fost însă descoperirea altui doctor britanic, Charles Blackley, în 1859, care și-a dat seama că strănuturile i se declanșează atunci când se află în preajma florilor.

  1. Febra fânului e ceva de care te poți vindeca – parțial adevărat

Majoritatea oamenilor consideră că febra fânului se manifestă cu precădere în rândul copiilor iar pe măsură ce aceștia cresc și simptomele se reduc și ulterior dispar. Vestea bună este că jumătate din oamenii care suferă de această alergie au constat faptul că într-adevăr simptomele lor se ameliorează odată cu înaintarea în vârstă. Un studiu realizat în Suedia  relevă că cel mai probabil simptomele nu mai apar în jurul vârstei de 50 de ani.

Însă există posibilitatea ca febra fânului să apară la persoanele de 30 – 40 de ani chiar dacă nu au suferit de ea în copilărie sau adolescență.

  1. Febra polenului nu mai este la fel de rea după ce a plouat pentru că apa spală polenul – parțial adevărat

Se pare că o ploaie ușoară sau moderată ajută într-adevăr la ameliorarea simptomelor, dar o ploaie mai puternică poate crea efectul opus. Atunci când datele privind asigurările medicale au fost analizate în Coreea de Sud, s-a constat că numărul persoanelor care au suferit de rinită alergică a crescut după ce avuseseră loc ploi torențiale și taifunuri.

  1. Febra fânului se manifestă mai mult în timpul zilei – parțial adevărat

Dacă suferi de febra fânului, probabil că sfatul standard este să stai în caz în timpul zilei. Însă lucrurile nu sunt atât de simple. Se pare că depinde de tipul de polen la care ești alergic. Așadar, este recomandat un test alergologic pentru a descoperi care anume este tipul sau care sunt tipurile de polen la care ești alergic și când este preponderent în natura acesta: ziua sau noaptea.

  1. Antihistaminicele pentru febra fânului provoacă somnolență – parțial adevărat

Acestea pot într-adevăr ameliora anumite simptome prin blocarea histaminei produsă de organism atunci când acționează împotriva proteinelor din polen.

În prezent, antihistaminicele produse conform unei formule create între 1980 și 1990 nu mai provoacă somnolență, însă cele care fac parte din „vechea generație” au acest efect, relatează BBC

Foto: Pixabay

 

Inchide