Acesta a fost cel mai consumat drog în Europa în ultimul an

Redactor:
Aurelia Alexa
Consumul de heroină a scăzut, însă canabisul rămâne drogul cel mai consumat în Europa, fiind aproximativ 19,3 milioane de adulți care spun că au luat acest stupefiant în ultimul an, potrivit unui raport lansat de Observatorul European de Droguri și Toxicomanii (EMCDDA).

Potrivit Agenției Naționale Antidrog, EMCDDA și Biroul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC) au lansat rapoartele privind situația drogurilor la nivel UE, respectiv la nivel mondial. Raportul EMCDDA relevă faptul că heroina este în declin, dar evoluțiile pieței necesită o monitorizare atentă.

„Problemele legate de heroină reprezintă, în continuare, o mare parte din costurile sociale și de sănătate legate de droguri din Europa, dar tendințele recente în domeniu au fost «relativ pozitive»”, se arată în raportul EMCDDA, specialiștii observând o „stagnare generală a cererii pentru acest drog”.

Conform raportului, numărul persoanelor care apelează pentru prima dată la un tratament specializat pentru probleme generate de consumul de heroină a scăzut de la 59.000 în 2007 la 23.000 în 2013 și se estimează că mai mult de jumătate din cei 1,3 milioane de consumatori problematici din Europa se află sub tratament de substituție pentru opioide.

Inițiatorii raportului au remarcat modificări la nivelul traficului de heroină în Europa. Astfel, în timp ce „ruta balcanică” tradițională continuă să fie importantă, există semne că „ruta sudică” câștigă teren.

În prezent, dependența de opioide este de multe ori o afecțiune cronică, iar furnizarea de tratament adecvat și de îngrijire pentru consumatorii de opioide pe termen lung reprezintă o provocare tot mai mare pentru serviciile sociale și de tratament ale dependenței de droguri. Raportul arată că media de vârstă a celor care sunt admiși la tratament pentru probleme generate de consumul de opioide este în creștere, vârsta medie crescând cu cinci ani între 2006 și 2013.

„Un număr semnificativ de consumatori de opioide din Europa cu un istoric de consum de droguri multiple pe termen lung au între 40 și 50 de ani. Sunt necesare orientări clinice care să țină seama de evoluția demografică a consumatorilor problematici de opioide din Europa”, se precizează în raport.

Autorii raportului atrag atenția asupra consumului de canabis, care rămâne drogul ilegal cel mai consumat în Europa, cu o cifră estimată la 19,3 milioane de persoane, cu vârste între 15 și 64 de ani, care raportează că au consumat acest drog în ultimul an, din care 14,6 milioane sunt adulți tineri (15-34 de ani).

„Se estimează că în jur de unu la sută din toți adulții consumă drogul zilnic sau aproape zilnic”, potrivit raportului.

Specialiștii mai notează că Europa se confruntă cu o piață aglomerată a stimulentelor, unde cocaina, amfetaminele, ecstasy și un număr tot mai mare de droguri sintetice vizează grupuri similare de consumatori.

„Cocaina rămâne cel mai consumat drog stimulent ilegal din Europa, deși majoritatea consumatorilor se află în doar câteva țări din vestul UE. În jur de 3,4 milioane de adulți (15-64 ani) au consumat cocaină în ultimul an, dintre aceștia 2,3 milioane fiind adulți tineri (15-34 ani). Doar câteva țări raportează o prevalență de peste trei la sută a consumului de cocaină în anul precedent în rândul adulților tineri. Conform celor mai recente date, se pot observa scăderi ale consumului de cocaină”, potrivit raportului EMCDDA.

În document se mai arată că studii și sondaje noi au început să evidențieze utilizarea de „droguri noi” (SNPP) în nouă țări, dar în majoritatea țărilor din UE, prevalența consumului acestor substanțe pare a fi scăzută.

„Internetul joacă un rol tot mai mare în aprovizionarea și comercializarea drogurilor în rândul europenilor, atât SNPP, cât și drogurile cunoscute fiind oferite spre vânzare online. Utilizarea «web-ului de suprafață», accesibil prin intermediul motoarelor de căutare comune, pentru vânzarea de SNPP a fost atent urmărită în ultimii zece ani, prin monitorizarea EMCDDA identificându-se aproximativ 650 de site-uri care vând «droguri legale» europenilor. O evoluție problematică a pieței online este vânzarea de droguri ilegale pe «piețele criptate» sau piețele online de pe «web-ul de adâncime» (accesibile prin intermediul unui software de criptare). Acestea permit schimbul de bunuri și servicii între părți în mod anonim”, se mai arată în raport.

Conform raportului UNODC, la nivel mondial, consumul de droguri rămâne stabil, accesul la tratament al consumatorilor de droguri fiind încă scăzut. Astfel, se estimează că 246 milioane de persoane (puțin peste cinci la sută din cei cu vârsta între 15-64 ani din întreaga lume – ceea ce înseamnă una din 20 persoane cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 ani) au consumat droguri ilicite în 2013.

Comparativ cu anul precedent, aceasta reprezintă o creștere cu trei milioane de persoane a populației de consumatori de droguri, dar, compensând cu creșterea populației mondiale, și se poate spune că prevalența consumului de droguri ilicite la nivel mondial a rămas stabilă.

Numărul anual de decese asociate consumului de droguri a rămas relativ neschimbat, raportat la cel estimat în 2013, de 187.100.

Numărul persoanelor care necesită tratament pentru consumul de stimulenți de tip amfetaminic (ATS) este, de asemenea, în creștere la nivel mondial, iar consumul de opiacee rămâne stabil față de anul anterior.

„În schimb, culturile globale de mac opiaceu au atins în 2014 cel mai ridicat nivel de la sfârșitul anului 1930. Totodată, producția globală de opiu s-a ridicat la 7.554 tone în 2014, ceea ce reprezintă al doilea cel mai înalt nivel înregistrat în ultimii 30 de ani, în timp ce, capturile globale de opiu, heroină și morfină au scăzut cu 6,4 la sută în 2013, față de 2012”, se arată în raportul UNODC.

Specialiștii au mai semnalat faptul că numărul tot mai mare de substanțe noi cu proprietăți psihoactive disponibile la nivel mondial arată că piața drogurilor sintetice se diversifică tot mai mult.

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Carmen Brumă arată fabulos la 44 de ani! Și-a arătat sânii printr-o bustieră neagră
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Dialogul care îți dă fiori reci! „Crezi că e rupt?” Întrebarea Simonei Halep a primit...
Amendă de 800.000 de lei pentru Kaufland! Ce au găsit inspectorii ANPC. Românii sunt stupefiați
Sonda spaţială Voyager a detectat un „zumzet persistent” dincolo de sistemul nostru solar
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Iron Dome: Cum funcționează sistemul de apărare al Israelului. Florin Jipa: „O singură salvă trimite...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
Amendă de 5000 de lei pentru această greșeală banală! Mulți români obișnuiesc să facă asta
Soția lui Liviu Guță ripostează. Ce susține că a dus, de fapt, la divorțul celor...
S-a dus și mitul bunului Bill Gates? Este șocant motivul pentru care soția miliardarului a...
Vestea ȘOC a momentului în România: A MURIT... O mare personalitate
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Întrebarea care face RAVAGII la interviurile de angajare din România. 90% dintre candidaţi pleacă acasă
Inchide