Acestea sunt principalele cauze ale bolilor gastrointestinale. SONDAJ

Publicat: 19/05/2015, 14:19

Lansat de Ziua internațională de luptă împotriva Bolilor Inflamatorii Intestinale, studiul „Românii, stilul de viață și bolile gastrointestinale” este cel mai recent sondaj dedicat bolilor gastrointestinale și arată că dieta dezechilibrată, stresul, dar și antibioticele luate în exces sunt considerate ca fiind principalele cauze de apariție a acestor boli.

Aproximativ 83% dintre respondenți consideră că o afecțiune precum Boala Crohn sau colita ulcerativă le-ar afecta mult și foarte mult viața profesională și personală și aproape jumătate dintre ei s-ar simți stânjeniți să discute cu colegii sau prietenii despre simptomele acestor boli.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de peste 3.000 respondenți, cu vârstă de peste 18 ani, din mediul urban, și este reprezentativ pentru utilizatorii de internet din România.

Sondajul arată că peste 90% din respondenți consideră că principalul factor care poate afecta sănătatea aparatului digestiv este o dietă dezechilibrată, aceasta fiind urmată de nivelul de stres (peste 80% din intervievați), dar și de medicamente precum antibioticele administrate în exces, fumatul, consumul excesiv de alcool sau factorii genetici.

Conform sursei citate, dintre simptomele asociate de intervievați cu problemele gastrointestinale se numără durerile și crampele abdominale (8 din 10 români), scaunele cu sânge (7 din 10 români), diareea (6 din 10 români), anemia și starea de oboseală (de către 5 din 10 români), nevoia urgentă de a merge la toaletă (de către 3 din 10 români) sau febra (de către 3 din 10 români). Respondenții susțin că ar apela de urgență la medic în cazul apariției unor simptome precum scaune cu sânge (85%), diaree pe durată îndelungată (75%) și dureri și crampe abdominale (60%).

Aproximativ 94% dintre respondenți consideră că o boală care afectează sistemul gastrointestinal este gravă, foarte gravă sau extrem de gravă, 68% sunt conștienți că o boală cronică necesită tratament toată viață și peste 78% cred că o astfel de situație este una grea sau foarte grea, care ar aduce constrângeri pentru viața de zi cu zi.

Medicul de familie rămâne pentru aproximativ 50% din respondenți medicul către care s-ar adresa în cazul persistenței simptomelor, fiind urmat, în procent de 24%, de medicul gastroenterolog. Doar 10% dintre respondenți s-ar gândi, în cazul în care aceste simptome persistă, să își schimbe stilul de viață și obiceiurile alimentare.

În cazul în care sfaturile medicilor implică urmarea unui tratament toată viața, 6 din 10 români consideră că ar urma toate indicațiile medicului, în timp ce 3 din 10 au declarat că s-ar abate de la tratament, dacă s-ar simți mai bine.

Deși bolile inflamatorii intestinale includ necesitatea de a utiliza toaleta de până la 20 de ori pe zi, 7 din 10 români declară că nu s-ar simți stânjeniți dacă ar fi nevoie să discute cu familia despre această situație. Dacă discutarea unei astfel de probleme cu familia nu reprezintă o problemă pentru cei mai mulți dintre respondenți, situația se schimbă când e vorba de discutarea problemei cu colegii, 43% dintre români considerând stânjenitoare discutarea acestor simptome.

De asemenea, cei mai mulți participanți la sondaj, în proporție de 51%, au declarat că o astfel de boală afectează foarte mult viața personală și profesională, iar 32% că o afectează mult. Lipsa accesului la servicii medicale de calitate (33%) și accesul scăzut la metode de diagnosticare eficiente (33%) sunt considerate a fi principalele dificultăți pe care le întâmpină pacienții cu boli gastrointestinale cronice.

Potrivit sondajului, de multe ori pacienții ajung să se simtă captivi, fiind nevoiți să folosească toaleta de până la 20 de ori pe zi. De asemenea, în perioadele de puseu acut al bolii, pacienți au crampe, dureri abdominale, sângerări și au nevoia urgentă de a merge la toaletă. Aceste pusee pot dura chiar și cinci zile pe săptămână.

Jumătate dintre pacienții cu boli inflamatorii intestinale experimentează frecvent recidive ale bolii și de multe ori manifestă și alte afecțiuni intestinale.

Astfel, 53% dintre pacienții cu boala Crohn necesită spitalizare în decurs de 10 ani după diagnosticare, 30-50% dintre pacienți au nevoie de o intervenție chirurgicală și până la 20% dintre aceștia necesită o a doua operație în interval de 5-10 ani. Pentru aproximativ 20-40% dintre pacienți, bolile inflamatorii intestinale sunt asociate cu apariția altor afecțiuni, precum cele ale ochilor, ale articulațiilor sau ale pielii.

„Schimbarea stilului de viață, dar în primul rând a stilului alimentar în România, pot avea efecte extrem de dăunătoare în timp. Afecțiunile tubului digestiv încep să devină din ce în ce mai frecvente și în special pentru populația tânără este important să fie avertizată de simptomele precoce pentru a se duce la medic la momentul oportun”, declară prof. univ. dr. Mircea Diculescu.

Bolile inflamatorii intestinale, din care fac parte boala Crohn și rectocolita ulcero-hemoragică (colita ulcerativă), sunt afecțiuni inflamatorii cronice ale tubului digestiv. În România sunt aproximativ 10.000 de pacienți diagnosticați cu boală Crohn sau colită ulcerativă, dintre care peste 1.500 sunt înregistrați în Registrele Naționale. La nivel european, aproximativ trei milioane de persoane suferă de boli inflamatorii intestinale.

Cele mai multe cazuri sunt înregistrate la persoane tinere, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, dar pot apărea la orice vârstă. Statisticile europene arată că 10% dintre pacienții cu boli inflamatorii intestinale sunt șomeri, iar cei care muncesc au, în general, între trei și șase săptămâni concediu medical pe an.

„Am observat în ultimii ani o creștere de aproximativ 8-10 ori a afecțiunilor inflamatorii intestinale, în special la copii, adolescenți și adulți tineri, ca urmare a modificării stilului de viață. Factorii din mediu, în special dieta, împreună cu predispoziția genetică sunt cauzele declanșării acestor boli. Cu o diagnosticare cât mai rapidă și corectă și un tratament adecvat, pacienții cu boli inflamatorii intestinale pot avea o viață normală”, a spus prof. dr. Liana Gheorghe, președinte executiv al Clubului Român pentru Boală Crohn și Colită Ulcerativă.

Tot cu ocazia Zilei internaționale a bolilor inflamatorii intestinale, persoanele care accesează contul de Facebook al campaniei „Colacul de salvare” pot testa o aplicație care verifică anumite simptome asociate cu boli inflamatorii la nivelul tubului digestiv.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Pâinea cu maia, izvor de sănătate. Ce sortiment trebuie evitat
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului