Afecțiunile coloanei vertebrale și statul la birou. Sfaturile kinetoterapeutului pentru cei care petrec ore în șir în fața computerului – FOTO / VIDEO

Publicat: 18/06/2019, 22:04

Adrian Iliescu prezintă kinetoterapia drept o ramură a medicinei care se referă la recuperarea medicală, dar și la prevenirea apariției bolilor (termenul de specialitate fiind profilaxie) specifice coloanei vertebrale.

Se pare că această ramură datează de mii de ani și era folosită de popoarele asiatice pentru îmbunătățirea organismului, dar și de popoarele / armatele romane care o foloseau cu precădere în cazul soldaților răniți în luptă, utilizând-o în procesul de recuperare fizică. De asemenea, prima persoană care a studiat și a cercetat efectele exercițiilor fizice în diferite medii a fost Hipocrate, care este considerat părintele gimnasticii medicale.

Kinetoterapia se află în strânsă corelație cu afecțiunile aparatelor cardio-vascular, respirator, endocrin, neuronal, locomotor ș.a.m.d.

De exemplu, atunci când o persoană suferă un infarct miocardic acut, întregul organism este afectat, inclusiv sistemul locomotor (ambulația / mersul), astfel încât este necesară intervenirea printr-un program kinetoterapeutic de specialitate pentru recuperarea fizică corectă a pacientului. Întregul organism suferă un deficit de vascularizare care are efecte și la nivelul sistemului neuro-psihic, muscular și al celui osos.

Pentru a putea facilita înțelegerea afecțiunilor care pot apărea la nivelul coloanei, este necesară o prezentare a componentelor acesteia.

Coloana vetebrală prezintă 4 curburi: cervicală, toracală, lombară și sacrococcigiană. Datorită lor, coloana își poate susține propria poziție și greutate, și, de asemenea, acestora forța coloanei poate crește de până la 6 ori.

Fiecare curbură este alcătuită din vertebre care sunt legate între ele prin 7 ligamente ce oferă rezistență coloanei verterale și, de asemenea, contribuie și la limitarea mișcărilor care pot deveni nocive pentru aceasta.

Foto: Wikipedia

Totodată, la nivelul coloanei vertebrale rezistența crește și datorită musculaturii din jurul ei care este organizată în 4 straturi de mușchi ce îi oferă mobilitatea necesară în toate planurile și unghiurile specifice.

O importanță majoră pentru păstrarea unei poziții corecte a coloanei vertebrale o reprezintă și musculatura din jurul ei

Prin centrul coloanei vertebrale trece cordonul medular care pleacă de la creier. La fiecare nivel vertebral există ramuri nervoase ce ies din cordonul medular și care inervează mușchii și organele de la etajul respectiv. Secționarea cordonului conduce la apariția paraliziei de sub nivelul respectiv, iar organele și musculatura nu mai sunt inervate, deci nu mai funcționează în parametri normali.

O importanță majoră pentru păstrarea unei poziții corecte a coloanei vertebrale o reprezintă și musculatura din jurul ei. Dacă mușchii sunt hipotoni, sunt slăbiți sau nu sunt bine dezvoltați, coloana își modifică structura inițială, corectă, mai ales dacă sunt adoptate poziții incorecte (spre exemplu, atunci când stăm pe scaun). Dacă adoptarea unor poziții incorecte predomină în stilul de viață al unei persoane, se ajunge la dezechilibre de statică vertebrală. Dintre acestea, cele mai comune / des întâlnite afecțiuni sunt: cifoza (toracală), scolioza și hiperlordoza.

Așa cum am menționat mai sus, cauzele apariției unor astfel de afecțiuni sunt adoptarea pe termen îndelungat a unor poziții vicioase pentru coloană care, din cauza unei musculaturi hipotone / slab dezvoltate, își modifică poziția.

Poziția corectă pentru ortostatism, statul în picioare, este ca o linie imaginară să treacă prin dreptul următoarelor repere anatomice: ureche, umăr, șold, genunchi și glezna, care trebuie să fie aliniate.

Foto: YouTube / TED-Ed

Poziția corectă pentru statul pe scaun este una caracterizată de unghiuri de 90 de grade

Poziția corectă pentru statul pe scaun este una caracterizată de unghiuri de 90 de grade. Astfel, capul trebuie îndreptat înainte (iar dacă stăm la birou, partea suprioară a monitorului trebui să fie la nivelul sprâncenelor), spatele trebuie sprijinit de spătar, brațele relaxate pe lânga trunchi, iar cotul trebuie să formeze un unghi de 90 de grade între braț și antebraț (iar antebrațul să aibă un punct de sprijin dacă poziția este menținută pentru o perioadă mai îndelungată), la fel și picioarele care trebuie să se afle la o distanță de câțiva centimetri de șezutul scaunului. În cazul membrelor, unghiul de 90 de grade este esențial deoarece la nivelul cotului, respectiv al genunchiului, se află numeroase formațiuni nervoase și vasculare care inervează și vascularizează tot ce se află de la nivelul lor în jos.

Durerea reprezintă primul semnal de alarmă în cazul apariției unor afecțiuni la nivelul coloanei vertebrale

Dacă unghiul nu este menținut, apar complicații la nivelul mâinilor și al picioarelor din cauza unei vascularizări și inervații reduse (de exemplu, inflamații, varice, sindromul de tunel carpian etc.).

Dacă spatele nu este sprijinit de spătar iar mușchii sunt hipotoni sau slab dezvoltati, apar tensiuni, dureri la nivelul cefei și al umerilor, dureri musculare. Durerea reprezintă primul semnal de alarmă în cazul apariției unor afecțiuni la nivelul coloanei vertebrale.

Kinetoterapeutul Adrian Iliescu recomandă luarea unei pauze odată la 40-50 de minute în cazul persoanelor care petrec mult timp stând pe scaun la birou deoarece coloana este supusă unei tensiuni. Astfel, câteva minute de mișcare sunt ideale: fie scuturarea sau întinderea brațelor și a picioarelor, fie câteva rotații, aplecări de trunchi. „Orice tip de mișcare este benefică”, menționează Adrian. „Asta în condițiile în care nu au apărut deja durerile”, continuă acesta.

De asemenea, acesta specifică și faptul că de obicei, atunci când o persoană suferă de o tulburare de statică vertebrală, apare și cea de-a doua pentru a compensa și elibera tensiunea în altă zonă a coloanei. Spre exemplu, apariția hiperlordozei poate conduce și la apariția cifozei dorsale.

Netratarea acestor afecțiuni coduce la apariția complicațiilor: hernie de disc, listezis vertebral, etc. Cum explică kinetoterapeutul acest lucru: când apare, de exemplu, hiperlordoză, forțele nu mai sunt disipate pe întreaga zonă lombară, ele sunt concentrate pe un anumit disc intervertebral, într-o anumită zonă a discului intervertebral deoarece coloana vertebrală nu mai are o poziție corectă. Astfel, în prima fază se produce o protruzie (o proeminență), care depășește nivelul normal al discului, forțează ligamentul vertebral și apasă pe nervul de la acel nivel vertebral, fapt resimțit sub formă de durere acută. Pe măsură ce afecțiunea avansează, discul se sparge și o cantitate mai mare din nucleul discului iese prin discul intervertebral, presează pe nerv, ceea ce se traduce în hernie de disc.

Foto: YouTube / Joanna Soh Official

Stilul de viață al unei persoane care suferă de afecțiuni la nivelul coloanei vertebrale se schimbă foarte mult

Evoluția herniei de disc poate îmbraca două modalități: fie mai lent, când durerea crește gradual, începând cu o mică jenă / presiune, durere mai mare până la blocarea coloanei, fie rapid, când întâi apare durerea și la scurt timp după are loc un blocaj la nivelul coloanei, moment în care o persoană rămâne blocată într-o anumită poziție, 90% din cazuri, persoanele rămân aplecate spre înainte.

Hernia de disc la nivel cervical se manifestă prin dureri la nivelul cefei, al umerilor, al spatelui și chiar al brațelor. Uneori, persoana respectivă poate resimți mici parestezii la nivelul degetelor, „senzația de ace, furnicături” și, uneori, senzația de degete reci, două sau mai multe degete sau chiar întreaga palmă.

Foto: YouTube

Însă afecțiunile netratate pot conduce și la funcționarea defectuoasă a sistemului muscular și a sistemului nervos periferic. Apariția durerii la un anumit nivel, poate duce până la limitarea mișcărilor membrului superior, deci musculatura nu mai functionează la o capacitate normală, prin urmare își pierde din calitatea forței, din capacitatea contractilă și poate ajunge chiar la atrofiere musculară sau pierderea simțurilor (tactil, dureros, termic etc.).

Afecțiunile la nivel lombar se manifestă, în general, prin dureri de spate, însă durerea poate coborî pe traiectul marelui nerv Sciatic, ajungând la nivelul coapselor, al gambelor, al gleznelor și chiar al plantei (tălpii), în funcție de segmentul vertebral afectat.

Programul kinetic de recuperare sau prevenire trebuie să fie unul personalizat

Odată cu apariția anumitor afecțiuni, stilul de viață al persoanei respective se schimbă iar, de obicei, se recomandă kinetoterapie / exerciții fizice în fiecare zi, pentru o anumită perioadă de timp, cu repetiție de 2-3 ori pe an, în fiecare an, tot restul vieții.

Kinetoterapeutul Adrian Iliescu recomandă câteva mijloace de prevenție adoptând poziții corecte în următoarele cazuri, dar nu numai:

1. Folosirea telefonului și a tabletei;

2. Conducerea autoturismului;

3. Sportul – executat incorect poate conduce la afecțiuni neuro-mio-atro-kinetice, la nivel nervos, muscular, osos și al articulațiilor;

4. Relaxarea pe scaun, fotoliu canapea etc.;

5. Dormitul – este recomandat ca salteaua și perna să fie ferme, dar moi.

În cele din urmă, kinetoterapeutul informează că programul kinetic de recuperare sau prevenire trebuie să fie unul personalizat, în funcție de tipul de afecțiune, localizarea acesteia, momentul instituirii afecțiunii, patologiile asociate (alte boli ale pacietului), nivelul condiției fizice, vârsta și stilul de viață al fiecărui individ în parte.

De asemenea, este foarte importantă și menținerea unui stil de viață sănătos și a unei greutăți corporale optime, precum și consumul a minim 3 litri de apa / zi.

Contraindicațiile acestor afecțiuni sunt multiple, iar kinetoterapeutul enumeră câteva dintre ele: pacientul nu are voie să sară, să țopăie, să ridice și să transporte greutăți (în faza acută nu mai mult de 2,5 kg), să tragă, să împingă obiecte grele, să stea mult timp în picioare, să meargă o distanță mare, să stea mult timp în așezat, mai ales în poziția „turcește”.

Adrian Iliescu, kinetoterapeut cu studii de specialitate (licență și materat) realizate la Universitatea „Spiru Haret” București, specializare kineoterapia în afecțiunile aparatului locomotor, respectiv recuperare neurologică, a prezentat afecțiunile coloanei vertebrale care pot apărea din cauza adoptării unei poziții incorecte atunci când stăm pe scaun fie la birou, fie la școală, dar nu numai, pentru o perioadă mai îndelungată, precum și cum putem preveni apariția lor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Va deveni INTERZIS PRIN LEGE. Decizia se pregătește acum în ROMÂNIA. E un gest iubit...
Teo Trandafir renunță. Greu își mai găsește locul
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația