Atenție la bolile CONTAGIOASE! Locuri din care poți lua ușor VIRUȘI sau BACTERII

Atenție la bolile CONTAGIOASE! Locuri din care poți lua ușor VIRUȘI sau BACTERII
Publicat: 27/02/2019, 23:48

Cum adică cine „spală meniurile” de la restaurant? M-am întrebat asta după ce am deschis un meniu generos al unui restaurant cu mulți ani de tradiție, meniu ultra-folosit și cu multe urme de mâncare la propriu. Meniul prezenta și un miros specific, de vechi. Am încercat să nu stric seara companionilor mei, dar am cercetat ce poate ascunde o simplă listă de bucate a unui restaurant, un obiect atins de mii sau chiar zeci de mii de oameni în ani de zile. Ei bine, se pare că indiferent de cât de frumoase, cu coperți din piele sau din carton, strălucitor sau mat, s-a constatat că meniurile sunt cele mai murdare obiecte dintr-un restaurant. Nu, nu capacul de la toaletă cum v-ați putea gândi! Un meniu capturează aproape peste 180.000 de bacterii, conform unui studiu condus de ABC News desfășurat acum 8 ani în SUA. Să ridice mâna sus cine nu a deschis măcar o dată un meniu „unsuros”?

Totuși și felul în care sunt afișate meniurile se schimbă. Este adevărat, mai rar, dar există și restaurante care nu au un meniu propriu zis, tip carte. Pe tablă, lista preparatelor se scrie cu creta. Am mai întâlnit și restaurante mici și nonconvenționale în care lista preparatelor și a băuturilor era trecută pe o hârtie mare care apoi ținea loc de față de masă. Ori la restaurante cu stele Michelin nu comanzi tu ce mănânci, bucătarul șef stabiliește. Așa că poți primi o hârtie mică sau chiar o carte poștală cu lista – pe principiul suvenir. Nu intrăm în polemici acum despre tăierea copacilor, risipirea hârtiei și nici despre reciclare.

Solnița de sare sau de piper

Aceleași studiu publicat de ABC News, menționa că până și solnița de sare are peste 11.500 de bacterii. Aici am putea include și alte recipiente dintr-o olivieră (ulei, oțet, piper). Acum fiecare își poate face un calcul în gând de câte ori și-a lăsat copiii să se joace cu solnițele de sare și piper la restaurant? De ce se adună atât de multe bacterii? Se pare că solnițele sunt reumplute cu sare și piper regulat, dar nu sunt igienizate de fiecare dată.

Mai mult decât atât, cercetătorii americani atrag atenția că nu de puține ori, solnița poate cădea în mâncare. Dacă o un client al restaurantului a scăpat recipientul într-un preparat cu fructe de mare, iar următorul client care atinge solnița are alergie la fructe de mare și mănâncă diverse cu mâna cu care a atins solnița, alergia la fructe de mare se poate activa. Acum îmi vin în minte sfaturile medicilor, consumul excesiv de sare și zahăr dăunează grav sănătații. Consumul de sare este unul dintre principalii factori ai declanșării hipertensiunii arteriale.

Clanța de la ușă

Iată și alte obiecte purtătoare de bacterii, microbi și virusuri contagioase cu care intrăm în contact în mod frecvent. Clanța de la ușa unei instituții publice și bara din autobuz sunt alte gazde bune. Sute de oameni, zi de zi, ating bara din mijloacele de transport în comun la fel și clanța unei uși a unei instituții. Pentru a evita infectarea cu virusuri și bacterii ce pot duce la complicații de tipul hepatita A (i se mai spune boala mâinilor murdare), dar și a candidozelor bucofaringiene, se recomandă spălarea pe mâini imediat ce ajungeți la o sursă de apă și săpun și să nu consumați alimente cu mâinile murdare.

Piscina

Piscine, ștranduri, bazine de înot – mișcarea în apă are o multitudine de beneficii pentru sănătatea fizică și pentru sănătatea psihică. Însă în lipsa unei dezinfectări corecte, vizitatorii pot contacta eczeme, dar și boli venerologice de tip tricomonas. Candidoze oro-bucofaringiene pot apărea în rândul celor care au înghițit apa dintr-un bazin nedezinfectat corespunzător.

Animalele străzii

Greu să le reziști, mai ales dacă ești copil, însă de multe ori, câinii și pisicile de pe stradă pot transmite infecții respiratorii la om, infecții cutanate (râie) sau mai grav prin mușcătură virusul turbării. Dacă ai fost mușcat de un animal, este necesar să te prezinți la camera de gardă pentru administrarea vaccinurilor antirabic și al vaccinului antitetanos (chiar dacă v-a mușcat propriul câine). Alte motive să consultați un medic după ce ați intrat în contact cu un animal străin – prezentați simptome precum mâncărimi ale pielii, iritații cutantate.

Citește continuarea pe CSID!

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Imagini din închisoarea în care intri și nu mai știe nimeni de tine. Încă 2.000...
Ce s-a întâmplat în culise după episodul negru de pe Național Arena, la concertul trupei...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum! Scene sfâșietoare au avut loc la căpătâiul make-up artistei....
„M-am simțit urmărită”: China a montat cronometre în toaletele publice pentru femei dintr-o destinație turistică...
O badantă de 27 de ani din Italia a fost arestată după ce a căutat...
E total schimbat după ce a învins cancerul! A slăbit ENORM și abia dacă îl...
Onorariu-record pentru un avocat din România. Cât a primit apărătorul lui Mario Iorgulescu
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Motivul din spatele odioasei crime de la Oradea. Anchetatorii au dezvăluit de ce a fost...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
Dacia lui CEAUȘESCU a ajuns la RAR 🚫 Mașina INTERZISĂ poporului român!
Americanii ştiu numărul soldaţilor pe care Rusia i-a pierdut în războiul din Ucraina
Metoda ANTICĂ de la indieni! Răcoare în casă cu un SINGUR vas de teracotă
UNGARIA, la ani lumină de România. Ungurii ne-au umilit la propriu
Babasha revine. Ce s-a întâmplat pe Arena Națională
Fiul Ancăi Molnar, ipostază sfâșietoare lângă sicriul make-up artistului. Mesajul publicat prin care își plânge...
„A crăpat inima în el” Cine e Mircea Tat, consilierul mort după alegeri
Discuția dintre Rebecca și Antoni! Concurenta încearcă să-l asigure pe partenerul său că nu l-a...
Chris Martin, lecţie de iubire la al doilea concert Coldplay de pe Arena Naţională! A...
BANCUL ZILEI. Diriginta: - Alo, domnul Bulă? Să ştiţi că băiatul dumneavoastră a fugit de...
Grecia a închis școlile și Acropola din Atena din cauza valului de căldură
×