Atenție la bolile CONTAGIOASE! Locuri din care poți lua ușor VIRUȘI sau BACTERII

Atenție la bolile CONTAGIOASE! Locuri din care poți lua ușor VIRUȘI sau BACTERII
Publicat: 27/02/2019, 23:48

Cum adică cine „spală meniurile” de la restaurant? M-am întrebat asta după ce am deschis un meniu generos al unui restaurant cu mulți ani de tradiție, meniu ultra-folosit și cu multe urme de mâncare la propriu. Meniul prezenta și un miros specific, de vechi. Am încercat să nu stric seara companionilor mei, dar am cercetat ce poate ascunde o simplă listă de bucate a unui restaurant, un obiect atins de mii sau chiar zeci de mii de oameni în ani de zile. Ei bine, se pare că indiferent de cât de frumoase, cu coperți din piele sau din carton, strălucitor sau mat, s-a constatat că meniurile sunt cele mai murdare obiecte dintr-un restaurant. Nu, nu capacul de la toaletă cum v-ați putea gândi! Un meniu capturează aproape peste 180.000 de bacterii, conform unui studiu condus de ABC News desfășurat acum 8 ani în SUA. Să ridice mâna sus cine nu a deschis măcar o dată un meniu „unsuros”?

Totuși și felul în care sunt afișate meniurile se schimbă. Este adevărat, mai rar, dar există și restaurante care nu au un meniu propriu zis, tip carte. Pe tablă, lista preparatelor se scrie cu creta. Am mai întâlnit și restaurante mici și nonconvenționale în care lista preparatelor și a băuturilor era trecută pe o hârtie mare care apoi ținea loc de față de masă. Ori la restaurante cu stele Michelin nu comanzi tu ce mănânci, bucătarul șef stabiliește. Așa că poți primi o hârtie mică sau chiar o carte poștală cu lista – pe principiul suvenir. Nu intrăm în polemici acum despre tăierea copacilor, risipirea hârtiei și nici despre reciclare.

Solnița de sare sau de piper

Aceleași studiu publicat de ABC News, menționa că până și solnița de sare are peste 11.500 de bacterii. Aici am putea include și alte recipiente dintr-o olivieră (ulei, oțet, piper). Acum fiecare își poate face un calcul în gând de câte ori și-a lăsat copiii să se joace cu solnițele de sare și piper la restaurant? De ce se adună atât de multe bacterii? Se pare că solnițele sunt reumplute cu sare și piper regulat, dar nu sunt igienizate de fiecare dată.

Mai mult decât atât, cercetătorii americani atrag atenția că nu de puține ori, solnița poate cădea în mâncare. Dacă o un client al restaurantului a scăpat recipientul într-un preparat cu fructe de mare, iar următorul client care atinge solnița are alergie la fructe de mare și mănâncă diverse cu mâna cu care a atins solnița, alergia la fructe de mare se poate activa. Acum îmi vin în minte sfaturile medicilor, consumul excesiv de sare și zahăr dăunează grav sănătații. Consumul de sare este unul dintre principalii factori ai declanșării hipertensiunii arteriale.

Clanța de la ușă

Iată și alte obiecte purtătoare de bacterii, microbi și virusuri contagioase cu care intrăm în contact în mod frecvent. Clanța de la ușa unei instituții publice și bara din autobuz sunt alte gazde bune. Sute de oameni, zi de zi, ating bara din mijloacele de transport în comun la fel și clanța unei uși a unei instituții. Pentru a evita infectarea cu virusuri și bacterii ce pot duce la complicații de tipul hepatita A (i se mai spune boala mâinilor murdare), dar și a candidozelor bucofaringiene, se recomandă spălarea pe mâini imediat ce ajungeți la o sursă de apă și săpun și să nu consumați alimente cu mâinile murdare.

Piscina

Piscine, ștranduri, bazine de înot – mișcarea în apă are o multitudine de beneficii pentru sănătatea fizică și pentru sănătatea psihică. Însă în lipsa unei dezinfectări corecte, vizitatorii pot contacta eczeme, dar și boli venerologice de tip tricomonas. Candidoze oro-bucofaringiene pot apărea în rândul celor care au înghițit apa dintr-un bazin nedezinfectat corespunzător.

Animalele străzii

Greu să le reziști, mai ales dacă ești copil, însă de multe ori, câinii și pisicile de pe stradă pot transmite infecții respiratorii la om, infecții cutanate (râie) sau mai grav prin mușcătură virusul turbării. Dacă ai fost mușcat de un animal, este necesar să te prezinți la camera de gardă pentru administrarea vaccinurilor antirabic și al vaccinului antitetanos (chiar dacă v-a mușcat propriul câine). Alte motive să consultați un medic după ce ați intrat în contact cu un animal străin – prezentați simptome precum mâncărimi ale pielii, iritații cutantate.

Citește continuarea pe CSID!

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului