Prima pagină » Sănătate » Avantajele consumului de UNT. Cum îl consumăm și de ce e bun pentru organism

Avantajele consumului de UNT. Cum îl consumăm și de ce e bun pentru organism

Avantajele consumului de UNT. Cum îl consumăm și de ce e bun pentru organism
De câte ori nu ați auzit că untul are prea multe calorii sau prea mulți acizi grași? Aceste presupuneri sunt ca un colac de salvare pentru producătorii de margarină vegetală. Află de ce e bun untul pentru organism și cum se consumă

Untul este o materie grasă obținută din smântânirea laptelui în care au fost adăugați (sau nu) fermenți naturali, Totuși, unii apreciază untul pentru gustul care îmbogățește numeroase preparate și pentru conținutul ridicat de vitamina A și D.

Pe de cealaltă parte, margarina reprezintă orice produs care poate înlocui untul. Margarina vegetală este obținută din grăsimi vegetale, nu animale. Cele mai bune sunt margarinele bio, cu grăsimi nehidrogenate și cu un conținut cât mai mic de uleiuri cu procent ridicat de acizi grași saturați, aceștia din urmă fiind cei care dau margarinei consistența solidă.

Unele persoane evită consumul zilnic de unt și de margarină deopotrivă, preferând uleiul de măsline de bună calitate.

Untul: de ce e bun pentru organism

Grăsimi și vitamine. Pe lângă grăsimi (67% grăsimi saturate, 30% mononesaturate și 3 % polinesaturate) untul conține vitaminele A (retinol, betacaroten). B2, B3, B5, B9, B12, D, E, K.

O culoare plăcută. Cu cât este mai galben, cu atât conținutul de betacaroten ( provenit din iarba păscută de vaci) este mai mare. Acest antioxidant combate radicalii liberi care favorizează îmbătrânirea prematură a organismului.

Untul: beneficii nutriționale

25 de grame de unt acoperă 30% din necesarul zilnic de vitamina A. Consumat în stare crudă, este o grăsime ușor de digerat.

Alegeți un unt obținut din smântână crudă (dificil de de găsit, deoarece nu este pe gustul tuturor) sau untul de putinei, de preferat cel bio. Acesta din urmă este un unt care a avut timp să se matureze. Untul cu DOC respectă un procedeu tradițional de obținere și are caracteristici regionale.

Citește continuarea pe CSID!

Foto: Hepta

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
„Cel mai frumos loc de pe Pământ” – destinația europeană aproape lipsită de turiști, cu hoteluri de la 35 de euro pe noapte
Digi24
Cele două probleme care țin pe loc încheierea unui acord de pace Rusia - Ucraina, dezvăluite de Keith Kellogg
Cancan.ro
Și-a părăsit iubita medic pentru Rodica Stănoiu! Noi detalii despre 'puiuțul' fostei ministrese a Justiției
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume a primit o ofertă de nerefuzat
Adevarul
Trucul românesc care reduce cheltuielile de iarnă. „Am 21 de grade în casă și nu am dat drumul la căldură”
Mediafax
Alegeri Primăria București 2025. Prezența crește pe seară. Director INSCOP: Va câștiga cine a făcut ceva treabă în București / Cum arată situația în prezent
Click
Roxana Călin, doctoriţa care a îngrozit România în anii ’90. Și-a ucis şi tranşat rivala în dragoste
Digi24
O crimă care pune gaz pe foc în procesul de mobilizare din Ucraina, în criză de soldați. „Sunt incredibil de ruşinată”
Cancan.ro
FBI intră pe fir în cazul lui Emil Gânj! Descoperiri ULUITOARE în telefonul criminalului din Mureș
Ce se întâmplă doctore
Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie 2026? Ministrul Muncii a clarificat situația
Ciao.ro
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Promotor.ro
Tesla Model 3 Standard, disponibilă și în România. E cea mai ieftină Tesla și poate fi luată în rate
Descopera.ro
Cel mai bătrân STRĂMOȘ al RECHINILOR înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ nedumerit: - Iubita mea s-a întins pe canapea, şi-a dat fusta jos, şi-a smuls...
Descopera.ro
Un nou studiu sugerează că oamenii arhaici erau vânători pretențioși