Banicioiu anunță construcția a trei spitale regionale, la Iași, Craiova, Cluj

Banicioiu anunță construcția a trei spitale regionale, la Iași, Craiova, Cluj
Publicat: 20/03/2015, 17:58

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a prezentat vineri, la un eveniment din cadrul Consiliului Național al PSD, unele dintre proiectele pe care le va lansa MS în 2015, cele pe care le are în vedere cu sprijin european, dar și realizările din 2014.

„Cine muncește mai mult și mai bine, va fi mai bine plătit, de aceea una dintre legile pe care le vom introduce în acest an este legea veniturilor personalului medical. Această lege va permite doctorilor să utilizeze infrastructura spitalelor publice, contra cost, asta și în beneficiul spitalului, al doctorului și al pacientului. Tot din acest an, mai exact din 1 mai, va începe să funcționeze cardul de sănătate, care a fost distribuit asiguraților în 2014, prin Poșta Română. Acesta va permite controlul fondurilor din sistemul de sănătate, reducerea fraudelor, cu beneficiu direct și pentru pacienți. Cititoarele de card au un preț modic, de la 60 de lei”, a spus Bănicioiu.

Ministrul Sănătății a vorbit și despre un alt act normativ nou, Legea malpraxisului, care va permite soluționarea, dar și responsabilizarea medicilor.

„Dar două proiecte sunt premiere pentru sistemul național românesc: lansarea unui program național de radioterapie, în cadrul căruia vor fi construite între trei și cinci unități noi în țară, cu sprijinul Băncii Mondiale, și începerea construcției, pentru prima dată din 1989, a trei spitale regionale, la Iași, Craiova și Cluj”, a mai spus Bănicioiu.

Ministrul a amintit și de obligativitatea producătorilor de a respecta Ordinul 75 din 2009, precizând că prețurile medicamentelor vor scădea cu 20-30 la sută.

„Aceste reduceri vor face economii de sute de milioane de euro pentru tratamente inovatoare, ca tripla terapie pentru pacienții infectați cu virusul C, care va intra pe piață după Paști”, a adăugat Bănicioiu.

Ministrul Sănătății a prezentat și unele dintre proiectele europene pentru dezvoltarea sistemului medical.

„Aș vrea să spun că avem proiecte importante cu bani europeni, cum ar fi crearea Centrului Național de Stroke, la Cluj, dar și la Spitalul Militar și Spitalul Elias din București. La acesta se adaugă dotarea a 70 de maternități cu aparate necesare screening-ului auditiv și instruirea personalului medical din 150 de maternități, instruirea personalului implicat în cazurile de oncologie pediatrică, achiziția și instruirea personalului pentru ecografie articulații din domeniul neonatologic, cât și proiectul de cardiologie pediatrică”, a mai spus ministerul Sănătății.

Tot din bani europeni vor fi luate și 17 angiografe, iar dezvoltarea Radioterapiei va beneficia de finanțare prin Banca Mondială, cu sprijinul Comisiei Europene pe partea de instruire de personal, a adăugat Bănicioiu.

Legat de reușitele din 2014, ministrul a subliniat reluarea plății bureslor pentru rezidenți , ceea ce îi va încuraja pe tinerii medici să rămână în țară, majorarea salariilor cu până la 100 de lei pentru tot sistemul medical , dar și deblocarea a 3.500 de posturi din sistem.

„Aș vrea să mai vorbesc despre faptul că, în 2014, România s-a aflat pe primul loc la creșterea procedurilor de transplant și la numărul de donatori din Europa. De asemenea, au fost redeschise 26 de spitale, printre care la Bicaz, Târgu Frumos, Urlați, Buftea, din cele 69 închise de guvernul Boc. Actualizarea listei cu 40 de noi medicamente, după șapte ani, medicamente inovatoare pentru forme grave ale unor boli, pentru diabet, HIV, cancer. Tot în 2014 am lansat programul de acțiuni prioritare pentru pacientul critic, iar spitalele din România au acum tot ce le trebuie, stenturi, aparate, pentru toate urgențele internate. Astfel, dacă, în 2009, România se situa pe ultimele două locuri în Europa la prevenirea mortalității intraspitalicești prin boli cardice, în prezent, prin introducerea acestor programe, ne plasăm undeva la mijlocul clasamentului, iar în centrele de excelență în infarct miocardic acut, în partea superioară a acestuia”, a mai spus Bănicioiu.

Ministrul a mai spus că în 2014 a fost lansat și tratamentul pentru leucemii acute. De asemenea, au fost continuate programele de prevenție a cancerului de col uterin, dar și operațiile estetice de reconstrucție pentru pacientele cu cancer la sân.

„Trebuie să amintesc inaugurarea, modernizarea a șapte maternități noi, la Iași, Bistrița, Botoșani, Ploiești, Giurgiu, Onești și Târgu Mureș, iar în 2015 vor fi inaugurate alte șase, la Brașov, Brăila, Sibiu, Cluj și București – la Spitalul „Sfântul Pantelimon și Spitalul Universitar”, a adăugat ministrul Sănătății.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Actrița care i-a ÎNNEBUNIT pe bărbați! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Fiica lui Costel Corduneanu, pe urmele tatălui. Ce performanță a reușit
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului