Bebelușii vor putea fi creați din celule recoltate de la doi adulți de același sex

Redactor:
Florin Badescu
Bebelușii vor putea fi creați din celule recoltate de la doi adulți de același sex
Bebelușii vor putea fi creați, peste cel mult doi ani, din celule prelevate de la doi adulți de același sex, permițând astfel cuplurilor homosexuale să aibă proprii lor copii biologici, informează slate.fr.

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge au demonstrat pentru prima dată că este posibil să se obțină celule de ovocite și spermatice prin folosirea unor celule prelevate din pielea a doi adulți de același sex.

O astfel de descoperire ar putea permite obținerea unui bebeluș din celule tegumentare, pentru cuplurile infertile din cauza unor boli, dar va deschide și noi posibilități de procreere pentru cuplurile homosexuale, fără ca acestea să mai fie obligate să recurgă la donarea de spermă și a unui ovocit, a precizat postul israelian i24 News.

Proiectul a fost finanțat de o organizație de caritate specializată în cercetări biomedicale, cu sediul la Londra, Wellcome Trust, și realizat în asociere cu un centru de cercetare israelian, Weizmann Institute of Science.

În trecut, cercetătorii au reușit să aducă pe lume în laborator un șoarece viu, creat din ovule și spermă obținute din celule sușă, dar până în prezent nu a fost posibil ca astfel de rezultate să fie obținute cu eșantioane umane, precizează Sunday Times.

Comparând celulele obținute în laborator cu celulele umane naturale prelevate de la fetuși avortați, cercetătorii au constatat că celulele lor create artificial prezentau caracteristici identice cu celelalte.

Potrivit coordonatorului echipei israeliene, Jacob Hanna, metoda, ce vizează eliminarea infertilității cuplurilor, utilizând astfel de culturi celulare, ar putea fi pusă în aplicare peste cel mult doi ani.

Această descoperire ridică însă evidente chestiuni etice, remarcate de altfel și de coordonatorul studiului, care speră că metoda sa va permite persoanelor care au devenit infertile să aibă totuși copii. De exemplu, noua tehnică ar putea fi folosită de bărbații care au suferit de leucemie în copilărie. Pe lângă cuplurile de același sex, persoanele prea în vârstă pentru a fi fertile ar putea dori la rândul lor să folosească noua metodă dacă doresc să devină părinți.

Inchide