Boala care ucide anual 400.000 de persoane, poate fi depistată și tratată la timp. Ce trebuie să știi despre hepatita C

Boala care ucide anual 400.000 de persoane, poate fi depistată și tratată la timp. Ce trebuie să știi despre hepatita C
Publicat: 17/10/2017, 12:05

Hepatita C este o boală infecțioasă a ficatului, cauzată de infecția cu virusul hepatitic C (VHC). Virusul poate determina atât forme acute cât și forme cronice de hepatită, a căror severitate variază de la afecțiuni puțin grave la forme foarte severe de boală, care constituie o amenințare asupra vieții.

În ceea ce privește infecția acută, aceasta nu prezintă, de obicei, simptome și nu pune viața pacientului în pericol. 2 din 10 pacienți reușesc să elimine virusul din corpul lor în primele șase luni de la infectare. Totodată, acești pacienți vor păstra pentru tot restul vieții în organism anticorpii VHC formați de sistemul imunitar în urma infecției acute avute.

În ceea ce privește restul de 80% dintre pacienți, aceștia vor dezvolta forma cronică de infecție cu VHC. Pacienții cu infecție cronică cu VHC au un risc ridicat de apariție a complicațiilor, incluzând aici ciroza și cancerul hepatic.

În 2015 s-au înregistrat, la nivel mondial, s-au înregistrat 1.750.000 de noi cazuri de hepatita C, potrivit OMS. Acest lucru înseamnă 23,7 cazuri noi la 100.000 de locuitori.

Hepatita C pune probleme și în ceea ce privește diagnosticarea. Această infecție poate rămâne nediagnosticată timp de mai mulți ani din cauza faptului că simptomele sale pot fi adesea asociate altor boli. Cele mai des întâlnite simptome ale acestei afecțiuni sunt oboseală, probleme și dureri digestive, probleme ale pielii, depresie și insomnie, toate acestea putând avea și alte cauze. De aceea, infecția cu virusul hepatitic C rămâne, în cele mai multe cazuri, nedepistată, până în momentul în care apar complicații hepatice severe.

Medicația antivirală poate vindeca până la 95% dintre persoanele cu hepatită cronică cu VHC, cu reducerea corespunzătoare a riscului de ciroză, cancer hepatic și deces prin boală cronică de ficat.

Cum se pune diagnosticul pentru infecția cu VHC?

Diagnosticul pentru virusul hepatitic C se pune în urma parcurgerii a două etape:

1. Test preliminar de identificare a anticorpilor anti-VHC. Rezultatul pozitiv la acest test indică faptul că persoana respectivă a fost sau este infectată cu VHC. Rezultatul pozitiv nu indică prezența hepatitei cronice (persoanele cu infecții acute cu VHC vindecate spontan păstrează în organism anticorpii anti-VHC pe toată durata vieții, fără a avea hepatită cronică). Acest test se poate realiza din sânge sau din salivă.

2. Test de confirmare a infecției curente cu VHC. Acest test caută prezența efectivă a virusului în sângele persoanei testate. Rezultatul pozitiv la acest test indică existența infecției cronice cu VHC la persoana respectivă.Toate persoanele identificate ca pozitive la testarea preliminară, trebuie testate ulterior pentru confirmarea sau infirmarea prezenței efective a virusului/ existența sau nu a formei cronice de hepatită.

În cazul persoanelor în cazul cărora este identificată o infecție cronică cu VHC, acestea trebuie evaluate imediat și din punctul de vedere al funcționării și integrității ficatului, urmând apoi tratamentul corespunzător, sub supravegherea medicilor.

Cum se transmite virusul hepatitei C?

Virusul hepatitei C se transmite în special prin contact direct cu sângele unei persoane infectate. Cele mai frecvente căi de transmitere sunt:

– injectarea de droguri, cu utilizarea acelorași ace sau seringi de mai multe persoane
– reutilizarea sau utilizarea instrumentarului medical nesterilizat, în instituții care nu respectă normele sanitare în vigoare pentru prevenirea infecțiilor
– transfuzii de sânge sau produse din sânge, efectuate în condiții nesigure
– tatuaj
– piercing
– contact sexual neprotejat
– în timpul sarcinii, de la mama infectată la făt.

VHC nu se transmite prin mâncare, apă sau prin contactul uzual cu o persoană infectată (îmbrățișare, strângere de mână, sărut, mâncat la aceeași masa etc.).

Cum poate fi prevenită infectarea cu VHC?

În prezent, nu există vaccin disponibil pentru prevenirea infecției cu VHC, deși specialiștii încearcă să descopere un astfel de remediu. Cunoașterea căilor de transmitere a virusului și luarea măsurilor de precauție pentru prevenirea transmiterii acestuia sunt singurele modalități prin care ne putem proteja de infecția cu VHC.

– Pentru orice problemă medicală, tratează-te numai în centre medicale acreditate

– Refuză utilizarea în comun cu alte persoane a oricărui instrument medical (seringă, ac de seringă etc), indiferent de context

– Evită utilizarea în comun cu alte persoane a oricăror obiecte de uz personal. Periuța de dinți, lamele de ras, trusa de manichiură, etc. reprezintă posibile surse de infectare. De aceea, îți recomandăm să îți creezi truse personale cu astfel de obiecte, pe care să te asiguri că le folosești doar tu și pe care le dezinfectezi periodic

– Evită contactele sexuale întâmplătoare. Protejează-te folosind prezervativul pentru a evita infecțiile cu transmitere sexuală, inclusiv transmiterea hepatitei C

– Evită efectuarea de tatuaje

– Evită efectuarea de piercing-uri.

România se află în topul Uniunii Europene în ceea ce privește infecția cu hepatita C, peste 3% din populație suferind de această boală. În București se desfășoară o campanie de testare gratuită, în Piața Unirii și la Obor, unde oamenii pot afla pe loc dacă sunt purtători ai acestui virus sau nu.

Testările gratuite pe baza de salivă fac parte dintr-o campanie începută de Societatea de Boli Infecțioase în parteneriat cu Institutul Matei Balș.