Canicula crește tensiunea arterială. Lista plantelor care reglează valorile tensionale

Canicula crește tensiunea arterială. Lista plantelor care reglează valorile tensionale
Publicat: 12/06/2012, 09:38
Actualizat: 25/08/2012, 00:58

Medicii cardiologi spun că unele persoane suferă în mod constant de dereglări ale tensiunii arteriale, în timp ce altele se confruntă ocazional cu această probemă. Potrivit experților, indiferent de situație, vara este anotimpul în care tensiunea arterială crescută este mai des întâlnită decât în restul anului, deoarece temperaturile ridicate constituie unul dintre factorii declanșatori ai măririi valorilor tensionale.

În plus, zilele caniculare pot crea serioase probleme de sănătate cardiacilor, care, dacă nu iau măsurile necesare, riscă să își pună viața în pericol. Organismul uman este creat pentru a-și menține o temperatură constantă de 37 de grade, indiferent de temperatura din aer, indică medici. De aceea, în zilele fierbinți de vara crește riscul declanșării accidentelor vasculare cerebrale și al agravării insuficienței cardiace.

Un european din doi suferă de hipertensiune

Societatea Europeană de Hipertensiune și-a manifestat îngrijorarea cu privire la faptul că hipertensiunea arterială face tot mai multe victime. Datele Societății Române de cardiologie arată că la noi în țară bolile cardiovasculare nu numai că se mențin de mulți ani ca principala cauză de mortalitate dar, în ultima perioadă, s-a inregistrat și o creștere a incidenței acestora. Astfel, la nivelul țării noastre 40% dintre conaționali suferă de o afecțiune cardiovasculară.

Potrivit medicilor, principala cauză a creșterii numărului bolilor cardiovasculare în România o reprezintă modificarea stilului de viață din ultima perioadă, creșterea consumului de alimente cu încărcătură calorica mare, ceea ce favorizează înmulțirea cazurilor de obezitate și tulburări metabolice. În același timp, incidența mare a fumatului, sedentarismul și sporirea stresului cotidian sunt factori care își pun amprenta asupra sănătății inimii, mai punctează medicii.

Plante medicinale nu lezează leza celula hepatică

„Nivelul optim al colesterolului LDL se situeaza sub valoarea de 130 mg/dL. Cresterea valorilor colesterolului reprezintă un factor de risc crescut în predispoziția la bolile cardio-vasculare.Tratamentul hipercolesterolemiilor cu plante medicinale aduce numeroase beneficii, favorizeaza metabolizarea colesterolului la nivel hepatic, scade absorbția grăsimilor la nivel intestinal, dizolva depozitele de colesterol și lipide, fără a leza celula hepatică așa cum se întâmplă în cazul tratamentului clasic”, a precizat dr. Carmen Nonn.

Experții în medicina naturistă au realizat o listă a plantelor care reglează valorile tensionale, pe care o puteți regăsi mai jos.

● Rozmarin, în caz de hipotensiune. În general, lichidele cresc volumul sangvin și previn deshidratarea, care duce la hipotensiune. Prin urmare, orice tip de ceai obținut din plante, băut în cantități suficiente, tratează hipotensiunea. Dar există și plante care au o acțiune țintită în acest sens, precum rozmarinul. Extractul din mlădițe de rozmarin, consumat de trei ori pe zi, timp de cel puțin o lună, normalizează valorile tensiunii arteriale, mai ales când este vorba despre hipotensiune cu tendință spre leșin. Se evită consumul seara, fiindcă pot determina insomnii.

● Ciuboțica-cucului, tonic cardiac. Primulla officinalis, cunoscută popular drept ciuboțica-cucului, este un tonic cardiac ce reglează circulația la nivelul inimii și al creierului. Planta este benefică atât în tratarea hipotensiunii, cât și în tratarea hipertensiunii arteriale. Ceaiul din flori de ciuboțica-cucului se prepară dintr-o linguriță de flori mărunțite și opărite la 250 ml de apă clocotită. Se beau câte 2-3 căni pe zi.

● Cătina se poate folosi zilnic înainte de masă. Aproape toate componentele cătinei pot fi folosite în scop terapeutic. Frunzele, fructele, chiar și scoarța sunt bogate în vitamine și în minerale care tonifică organismul. Dar cel mai eficient preparat obținut din cătină este uleiul, fiind recomandat în mod special celor care suferă de hipertensiune arterială și de angină pectorală dureroasă. Uleiul de cătină se obține prin presarea la rece a fructelor, iar sucul obținut se depozitează într-un loc răcoros, pentru o perioadă de câteva zile. Se poate folosi zilnic, înainte de masă sau cu puțin timp înainte de a lua tratamentul alopat.

● Frunzele de măslin, eficiente în hipertensiune. Frunzele de măslin conțin substanțe antioxidante puternice ­care acționează în organism prin reducerea tensiunii arteriale, scăderea nivelului trigiliceridelor și prin reducerea riscului de infarct și de atac cerebral. Efectul benefic pe care îl au aceste frunze în cazul hipertensivilor i-a determinat pe cercetători să încerce realizarea unui medicament de sinteză pe bază de frunze de măslin pentru tratarea hipertensiunii. O infuzie de plante medicinale destinată normalizării tensiunii se poate obține din 25 g de frunze de măslin, 50 g de frunze de păducel și 25 g de mătase de porumb. Se pun două lingurițe de amestec la o ceașcă de apă și se pot bea mai multe cești pe zi.

● Usturoiul reface fluxul sangvin. Tinctura de usturoi scade tensiunea și nivelul colesterolului. Remediul se obține din 40 de căței de usturoi tăiați în bucățele, care se introduc într-o sticlă. Se acoperă cu alcool pur și se lasă la macerat timp de 15 zile. Ulterior, se filtrează lichidul. Doza recomandată pentru normalizarea tensiunii este de 15-20 de picături pe zi, diluate în jumătate de pahar de apă. Se bea înainte de mese.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Pepe, relație de prietenie cu Ibrahim Ibru, actualul soț al Ralucăi Pastramă: "Vorbim aproape zilnic,...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Inteligența Artificială a găsit originea psihozei în creier