Cât de des trebuie să mergi la dentist și de ce?

Cât de des trebuie să mergi la dentist și de ce?
Publicat: 20/11/2019, 10:02

Ce presupune o vizită la medicul stomatolog?

Medicii dentiști recomandă consultul de cel puțin 2 ori pe an sau la fiecare 3-4 luni dacă suntem fumători sau purtăm proteze fixe sau mobile. În cadrul oricărei vizite periodice la medicul stomatolog va verifica starea dinților și a gingiilor, iar în cazurile în care se impune un control mai amănunțit, medicul va solicita și o radiografie dentară. Aceasta reprezintă este o procedură foarte rapidă, simplă și complet nedureroasă, ce se folosește pentru a putea produce imagini din interiorul corpului. Stomatologii ne explică faptul că radiografia dentară digitală a devenit o procedură foarte sigură, grație tehnologiilor moderne și permite să obținerea unei imagini digitale, complexe și detaliate, pe baza căreia se poate stabili un diagnostic corect. Această metodă folosește radiațiile X și este foarte eficientă atunci când este nevoie să fie analizate și observate oasele, existând posibilitatea de a detecta o paletă largă de afecțiuni.

Radiografia dentară digitală se realizează în doar 9 secunde și poate obține o imagine clară asupra detaliilor prezente la nivelul danturii. Senzorii aparatului, sensibili la fotonii radiațiilor X, permit obținerea unei imagini de calitate superioară, cu o rezoluție superioară filmului convențional. Prelucrarea digitală poate evidenția detalii importante ale dinților și volumului osos, elemente imposibil de analizat în cadrul unui consult stomatologic lipsit de o radiografie dentară recentă.

În cadrul controalelor periodice la medicul dentist se realizează și o igienizare completă a cavității bucale. Aceasta presupune un detartraj și un periaj profesional în scopul înlăturării plăcii bacteriene și a tartrului. Depunerile de placă bacteriană și acumularea tartrului sunt inevitabile, indiferent de cât de multă grijă ai de dinții tăi. Dacă te întrebi care este motivul, atunci trebuie să știi că de fiecare dată când mănânci sau bei băuturi care conțin zahăr, există anumite microorganisme care rămân în cavitatea bucală, în zonele inaccesibile periajului dentar, se formează placa bacteriană care, în timp, duce la apariția tartrului dentar și a petelor de pe suprafața dinților.

Atât afecțiunile gingivale, cât și cele ale dinților sunt cauzate, de cele mai multe ori, de depunerile de placă bacteriană. Dacă sângerezi în timpul periajului dinților, atunci ar trebui să știi că este foarte probabil să ai gingiile afectate de depunerile de placă și tartru. Atunci când îndepărtarea tartrului nu se face periodic, acesta nu îți va fi afectată doar gingia, ci și radăcina dintelui, în timp fiind posibilă chiar pierderea dinților. Detartrajul și periajul realizate în cabinetul medicului stomatolog nu doar că îți vor asigura o dantură sănătoasă, ci te vor ajuta să scapi și de petele de cafea, nicotină sau coloranți alimentari, așadar va influența și estetica danturii tale.

De ce trebuie să mergem periodic la dentist ?

De cele mai multe ori, în cadrul controalelor periodice la medicul dentist sunt observate cariile interdentare. Caria este una dintre cele mai des întâlnite cauze ale durerii de măsea, conform unui studiu recent, cariile reprezintă o afecțiune din ce în ce mai îngrijorătoare, având în vedere faptul că foarte mulți copii suferă de această problemă.

În stadiul incipient, caria nu manifestă simptome, de cele mai multe ori, nici nu conștientizăm faptul că pe suprafața dinților noștri se formează cariile. Atunci când afecțiunea ajunge într-un stadiu avansat, apare și infecția, iar simptomele se manifestă sub forma durerilor, a respirației urât mirositoare, a gustului neplăcut în gură și a petelor, de culoare maro sau negre, pe suprafața dintelui. Pe măsură ce caria evoluează, aceasta afectează pulpa dentară, provocând sensibilitate și durere intensă. Atunci când caria ajunge într-un stadiu avansat, durerea se poate identifica ori de câte ori consumi dulciuri sau băuturi fierbinți, reci sau acidulate. Netratate, cariile pot duce la apariția abceselor și a infecților, ulterior ajungându-se la pierderea dintelui.

Pentru a scădea riscul apariției cariilor dentare, nu trebuie doar să acorzi o atenție sporită alimentelor pe care le mănânci, ci să respecți regulile de bază ale unei bune igiene orale. Medicii dentiști ne recomandă să ne periem dinții de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara, și să folosim la fiecare spălare apă de gură și ața dentară.

Igiena orală deficitară poate avea efecte grave asupra danturii tale, de cele mai multe ori, o igienă precară duce la afecțiuni ale danturii, care netratate se pot agrava. Chiar dacă există o mulțime de cauze, majoritatea problemelor dentare sunt legate de igiena orală precară.

Conform medicilor stomatologi, folosirea aței dentare poate fi chiar mai importantă decât periajul dinților atunci când vine vorba de prevenția cariilor și a bolii parodontale. Ața dentară elimină placa bacteriană și tartrul, de asemenea ajută la eliminarea resturilor care rămân între dinți și gingii și nu pot fi înlăturate prin periajul dentar. Folosirea aței dentare ajuta și în combaterea respirației urât mirositoare și în scăderea riscurilor bolilor gingivale. Apa de gură este o substanță antiseptică care ajută la curățarea locurilor inaccesibile din cavitatea bucală, are efect antibacterian și oferă un miros proaspăt. Este bine ca o clătire să dureze aproximativ 20-30 de secunde și să se realizeze după spălarea dinților.

Zâmbetul este cartea noastră de vizită și, de aceea trebuie să avem grijă de sănătatea noastră orală. Cel mai important lucru pe care trebuie să îl iei în considerare, este acela că odată ce ai grijă de igiena bucală vei preveni apariția sau evoluția afecțiunilor dentare.

Chiar dacă acorzi o atenție foarte mare igienei orale realizate acasă, nu trebuie să neglijezi vizitele regulate la stomatolog. Acestea sunt cea mai bună armă împotriva afecțiunilor dentare, dar și cea mai bună metodă de a a-ți păstra zâmbetul frumos și sănătos.

Foto: Pixabay

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
Soția unui artist din România, probleme mari de sănătate! A făcut anunțul șoc: „Femeile care...
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii...
ADEVĂRUL despre moartea lui Corduneanu: Ajunsese să cântărească 35 de kilograme și...
Modul înfiorător în care cetățeanul turc i-ar fi luat viața Mirelei. Avocatul bărbatului în vârstă...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Se schimbă REGULILE PENTRU ITP. Pentru cine devine obligatoriu la 6 luni
Militari români vor lupta în Orientul Mijlociu. Iohannis a aprobat decizia
Văduva lui Costel Corduneanu, mesaj tulburător. Grațiela și-a strigat durerea pe internet: ”După atâția ani...
ADEVĂRUL despre uciderea Mirelei! Acum s-a aflat chinul la care a fost supusă
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
Cum se implică Robert Drilea în creșterea copiilor Deei Maxer: "Mă surprinde cu toate lucrurile...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Iată cele mai căutate trăsături la un partener, potrivit științei