Cât de eficientă este mamografia pentru depistarea cancerului de sân

Cât de eficientă este mamografia pentru depistarea cancerului de sân
Publicat: 05/11/2016, 15:13

Mamografiile le pot speria pe femei, însă, potrivit medicilor și, mai mult, având în vedere frecvența cu care trebuie făcută această procedură, acestea nu reprezintă un pericol pentru sănătate.

„Eu sunt chirurg și sfătuiesc femeile să meargă regulat la controale mamare anuale, după vârsta de 30 de ani. Apoi, înainte de vârsta de 40 de ani, la o perioadă de 3 ani, fiecare femeie trebuie să facă o ecografie mamară, după examinarea de rutină făcută de un medic. Iar după vârsta de 40 de ani: o mamografie o dată la doi ani. Să nu uităm de importanța autopalpării, dacă o femeie simte un nodul sau dacă se confruntă cu o secreție mamară suspectă, un edem sau dermatită la nivelul sânilor, trebuie să meargă urgent la medic. În anumite cazuri, dacă suspectăm ceva, putem recurge și la o puncție biopsie sub ghidaj ecografic”, recomandă medicul Tamer Karsidag, unul dintre experții europeni specializați în depistarea și tratarea cancerului de sân.

Dacă autopalparea și ecografia mamară nu au niciun fel de risc, mamografia recomandată după 40 de ani a stârnit tot felul de controverse în ultimii ani. Totuși, specialiștii recomandă această procedură.

„Evident că pacientele care fac mamografie sunt expuse unei doze de radiații. Dar în același timp, dacă pui în balanță avantajele acestei investigații cu riscurile, aceasta va inclina în favoarea beneficiilor. Deci, dacă nu avem alternativă de screening, trebuie să recurgem la mamografie. E mai rău dacă nu facem nimic ca să depistăm eventualele cazuri în stadii incipiente. Vă spun doar că la ora actuală, diagnosticăm cancerul de sân la una din 8 femei aparent sănătoase”, susține medicul.

De ce mor româncele cu zile. Boala care ucide 10 femei în fiecare zi, dar care ar putea fi depistată la o simplă analiză gratuită

Mamografiile sunt recomandate și prin prisma eficienței lor. Prin intermediul acestor radiografii făcute la nivelul sânului, pot fi identificate chiar și formațiunile canceroase milimetrice a căror depistare este extrem de importantă, pentru eliminarea riscului de răspândire.

„În momentul când noi palpăm o formațiune la nivelul sânului, dacă aceea este canceroasă, de cele mai multe ori, palparea unei leziuni și în funcție de topografia ei, dacă este situată mai profund în sân sau situată mai spre tegument, ea este de obicei de minimum 1-2 centimetri. Mamografia evidențiază leziuni milimetrice, deci, pe care noi nu le palpăm”, a explicat pentru Gândul medicul Gică Nicolae, specialist în obstretică-ginecologie la Spitalul Filantropia.

De aceea, mamografia reprezintă o metodă prin care diagnosticul de cancer de sân se pune precoce, adică atunci când nu poate fi diagnosticat la un consult ginecologic și nu pot ridica suspiciunea nici măcar pacientei care își face autopalparea sânilor acasă. Supraviețuirea și tratamentul în cazul tumorilor în stare incipientă dau cifre diferite față de cazul în care tumora este deja într-un stadiu avansat și, foarte probabil, a invadat și alte zone din vecinătatea sânului. Cel mai adesea, cancerul de sân se transmite ganglionilor axilari.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Pescobar a fugit din România! Unde a plecat Paul Nicolau, după ce ANPC i-a închis...
FOTO. Imagini incendiare cu actrița care l-a refuzat pe fotbalist! Cum arată femeia
Masacru într-un oraș italian. Un inginer și-a măcelărit familia și a lăsat bilete în care...
Cum face amor, la 85 de ani, Jane Fonda: 'Îmi pun picioarele după...'
Cum va fi vremea în iarna 2023-2024 în România. El Nino aduce ninsori consistente, iar...
Ce faci dacă ești în străinătate și îți expiră ITP-ul? Puțini români știu acest lucru
UPDATE/FOTO/VIDEO - O tânără a fost descoperită decedată pe o plajă din Mamaia. Ea a...
Cine este amanta lui Călin Donca „Trăiește și cu amanta în casă și cu soția”...
Două mașini de Poliție sunt implicate într-un accident rutier. Una a ajuns în șanț
Biden, despre blocajul guvernamental care ar putea arunca America în haos: ,,mingea este la republicanii...
IREAL! Notă de plată de 2.612 ron la restaurantul Taverna Racilor al lui Pescobar. Doar...
SECRETUL diamantelor! Cum știi că ce ai cumpărat NU ESTE doar un FALS?
GAME OVER, HALEP! A venit și suspendarea numărul 2. Câți ani a primit acum
O nouă eliminare în echipa lui Chef Sorin Bontea. Mirela Chiroabă pleacă de la Chefi...
Nota de plată uriașă a unei cliente la Taverna Racilor. Numai o apă costă 25...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: Ai iubit-o mult? Bulă: Sigur, dormeam la altele ca să...
Arsenie Boca a Știut a Dezvăluit și Exact Înainte să Moară: ‘Cum Să Scaapi de...