Câți români s-au înscris pe listele potențialilor donatori de celule stem

Câți români s-au înscris pe listele potențialilor donatori de celule stem
Publicat: 24/03/2015, 22:17

Numărul potențialilor donatori voluntari de CSH a fost comunicată de Asociația Mondială a Donatorilor de Măduvă (AMDM), Donatorii de Măduvă Osoasă de Pretutindeni (DMOP) și Grupul European pentru Sânge și Transplant de Măduvă (GESTM), în cadrul celei de-a 41-a întâlniri anuale, ce a avut loc la Istanbul, informează Aurora Dragomirișteanu, directorul general al Registrului Național al Donatorilor Voluntari de CSH.

La fiecare trei minute, o persoană este diagnosticată cu cancer de sânge, dar fără un frate sau o soră cu care să aibă compatibilitate, multe astfel de persoane se bazează pe registrele de donatori din toată lumea, spune Dragomirișteanu.

Transplantul de CSH poate salva viața pacienților în cazul a peste 70 de boli diferite, printre care se numără leucemia, limfomul și anemii hemolitice ereditare severe, dar și afecțiuni precum anemia aplastică, sindromul mielodisplazic, tulburările ereditare ale sistemului imunitar și tulburările metabolice moștenite.

Asociația DMOP a fost înființată în 1989 ca rezultat al colaborării a opt țări, ajungând ca în prezent să reprezinte o comunitate formată din 53 de țări care cooperează în vederea realizării unui inventar centralizat al tuturor potențialilor donatori voluntari de CSH din întreaga lume. DMOP lucrează în strânsă cooperare cu AMDM, care are rolul de a stabili standarde consecvente și de nivel înalt pentru toate registrele donatorilor de CSH din lume.

Baza de date globală a DMOP poate fi ușor accesată de medicii care caută un donator compatibil în numele pacienților lor aflați în așteptarea unui transplant de CSH, explică directorul general Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

Din 1973, când a avut loc prima procedură reușită de transplant de CSH de la un donator neînrudit, s-a înregistrat o creștere exponențială a tuturor tipurilor de transplanturi de CSH, în special cele provenite de la donatori neînrudiți.

În Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH), s-au înscris, până la începutul lunii martie 2015, 20.570 de donatori, dintre care aproape jumătate – 8.967 de donatori – sunt deja testați. Baza de căutare pentru potențiali donatori compatibili cu pacienți care au nevoie de transplant este incomparabil mai mare datorită interconectării cu alte registre internaționale (Sistemul Informatic European al Donatorilor de Măduvă – EMDIS și Europdonor).

De la începerea activității RNDVCSH, în aprilie 2013, în centrele de transplant medular din România au fost realizate 56 de transplanturi de CSH de la donatori neînrudiți, dintre care doi donatori erau înscriși în registru. De asemenea, Registrul din România a furnizat celule stem hematopoietice recoltate de la un donator român pentru un pacient internațional.

Se pot înscrie în RNDVCSH, ca potențiali donatori, persoanele sănătoase cu vârsta între 18 și 45 de ani. După o documentare completă asupra a ceea ce presupune donarea de celule stem și după semnarea unui formular de consimțământ privind decizia de a deveni donator/donatoare de celule stem hematopoietice, persoanele care și-au dat acordul vor completa un chestionar medical, li se va recolta o probă de sânge pentru analize și pentru determinarea profilului HLA. După acest demers, persoana înscrisă în registru, poate fi perechea unui pacient aflat în căutarea unui donator compatibil. Donarea de celule stem hematopoietice este voluntară și anonimă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase