Ce se întâmplă, de fapt, dacă întreții relații în timp ce ești GRAVIDĂ. Medicul Demetra Socolov trage un semnal de alarmă

Ce se întâmplă, de fapt, dacă întreții relații în timp ce ești GRAVIDĂ. Medicul Demetra Socolov trage un semnal de alarmă
Sursa foto: Facebook
Publicat: 06/02/2024, 10:50

O veche dilemă adesea dezbătută în multe cupluri este acum demontată de un medic obstetrician din Iași, care a tras un semnal de alarmă cu privire la riscurile pe care le implică relațiile intime în timpul sarcinii.

Prof. dr. Demetra Socolov de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași a explicat că astfel de activități intime între parteneri pot pune în pericol sarcina sau pot declanșa avortul sau nașterea prematură.

Potrivit doctorului Socolov, relațiile intime în timpul sarcinii sunt permise doar dacă sarcina decurge normal și nu există riscuri iminente, cum ar fi sângerări, contracții sau membrane rupte. Este esențial ca femeile însărcinate să discute cu medicul obstetrician înainte de a lua decizii în acest sens.

„Doamnele pot avea relații intime în timpul sarcinii, dacă nu au iminență de avort, în cazul contracțiilor și a colului scurtat, dacă nu pierd sânge și dacă nu sunt membrane rupte. În cazurile speciale, când este risc de declanșare a avortului sau a nașterii, nu este indicat să se întrețină relații intime.

Dacă sarcina decurge normal, se poate”, a subliniat prof. dr. Demetra Socolov, șef Secție II de obstetrică și ginecologie, Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, potrivit BZI.ro.

Ce se întâmplă cu fătul în timpul contactului intim?

Desigur, în timpul actului sexual, fătul este protejat de lichidul amniotic și de alte bariere anatomice, dar există anumite situații în care contactul sexual poate fi contraindicat din motive medicale.

„Fătul este protejat de lichidul amniotic, colul fiind închis, atunci când vine vorba despre o sarcină normală. Există și un dop gelatinos în interiorul colului, care creează o protecție suplimentară, urmează apoi membranele care delimitează fătul, plus lichidul amniotic care protejează fătul. Acesta funcționează ca o pernă de apă și absoarbe anumite șocuri, pe care le difuzează în așa fel încât copilul să nu fie traumatizat direct.

Dacă sarcina decurge normal, dacă lichidul este în cantitate normală, dacă colul este lung și închis, dacă nu există sângerări, dacă nu are contracții și dacă nu există membrane rupte, pentru că există riscuri mari de infecție, femeia poate întreține relații intime”, declară prof. dr. Demetra Socolov.

Lichidul seminal conţine hormoni care influențează starea de spirit

Medicii spun că faptul că lichidul seminal conţine hormoni care influențează starea de spirit, precum testosteron, estrogen, progesteron, prolactină, dar şi prostaglandine. Acestea pot declanșa nașterea în condițiile în care femeia se află la aproximativ 40 de săptămâni de sarcină și nu reușește să nască.

„Lichidul seminal mai conține prostaglandine care pot crește puțin contractilitatea, însă nu într-atât încât să o ducă într-un ser patologic. Inclusiv unii spun că poate ajuta la declanșarea nașterii la persoanele ce depășesc 40 de săptămâni și nu reușesc să nască din cauza prostaglandinelor care cresc contractilitatea uterină.

Dar nu este folosit acest lucru”, adaugă prof. dr. Demetra Socolov, șef Secție II de obstetrică și ginecologie, Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, în legătură cu relațiile intime în timpul sarcinii.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTERDICȚIA este clară în România. Gestul pentru care poți lua o AMENDĂ uriașă
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Astăzi se împlinesc 79 de ani de când Hitler o lua de soţie pe Eva...