Ce trebuie să știi dacă ți-a fost recomandată o operație pe inimă?

Ce trebuie să știi dacă ți-a fost recomandată o operație pe inimă?
Publicat: 16/01/2024, 17:12

Afecțiunile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate la nivel mondial. Unele dintre acestea pot fi gestionate eficient prin medicație și prin adoptarea unui stil de viață sănătos, dar altele necesită tratament chirurgical. Din fericire, evoluția tehnologiei și inovațiile în domeniul medical au crescut șansele de reușită pentru intervențiile chirurgicale, reducând totodată semnificativ riscul de complicații pe care îl implică orice operație pe inimă.

În prezent, peste 60% dintre operațiile cardiovasculare sunt realizate minim invaziv. Spre deosebire de intervențiile chirurgicale deschise, care implică riscuri mai mari și o perioadă lungă de recuperare, chirurgia cardiovasculară minim invazivă are avantajul inciziilor reduse. Astfel, recuperarea pacientului este mai rapidă, iar complicațiile postoperatorii (sângerările, infecțiile, durerile) sunt mai mici. În plus, durata de spitalizare este mai scurtă.

Toate aceste avantaje semnificative pentru pacient fac din chirurgia minim invazivă a inimii o alternativă de preferat intervențiilor cardiovasculare deschise, atunci când este posibil. În prezent, chirurgia cardiovasculară minim invazivă poate fi utilizată cu succes pentru tratamentul afecțiunilor valvulare, al malformațiilor cardiace și al anevrismelor de aortă.

Experiența echipei medicale este esențială în chirurgia cardiacă, de aceea pacienții trebuie să se adreseze unui centru medical specializat, cu rezultate dovedite. În unele cazuri, intervențiile chirurgicale sunt completate de proceduri de cardiologie intervențională, care necesită angiografe performante. Acestea permit realizarea de tratamente endovasculare, care implică introducerea unui cateter printr-o arteră și conducerea acestuia, cu ajutorul tehnicilor imagistice moderne, până la inimă. Astfel, echipa chirurgicală poate realiza tratamente complexe, precum angioplastia coronariană cu balon și stent, implantarea de dispozitive intracardiace, reparații sau înlocuiri de valve cardiace. Toate aceste proceduri sunt efectuate fără deschiderea sternului, printr-o simplă incizie la nivelul unei artere.

În alte situații, când tratamentele endovasculare nu sunt indicate, pacienții pot beneficia de operații minim invazive pe inimă. Și acestea sunt realizate fără deschiderea sternului, printr-o incizie mică în torace, în spațiul intercostal, sau prin chirurgie endoscopică. Impactul redus și riscurile diminuate ale chirurgiei cardiovasculare minim invazie oferă șansa unui tratament de succes chiar și pentru pacienții care au contraindicații pentru chirurgia deschisă, din cauza comorbidităților.

La Centrul de excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă SANADOR, pacienții cu indicație pentru operație la inimă beneficiază de cele mai avansate proceduri de tratament, pentru numeroase afecțiuni cardiace.

Echipa medicală de elită de la Spitalul Clinic SANADOR realizează intervenții chirurgicale complexe, unele în premieră națională, cu echipamente de ultimă generație. Toate procedurile de chirurgie cardiovasculară sunt efectuate în primul bloc operator complet digitalizat din România, conectat la o secție de terapie intensivă cardiovasculară cu dotări de excepție. Rezultatele foarte bune obținute, inovațiile în domeniu și aparatura ultraperformantă au contribuit la obținerea acreditării internaționale din partea Corcym Academica.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
S-a decis plata a 718 LEI de persoană în România. Banii intră automat pe carduri...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto