Ceaiul, o băutură aromată, a devenit foarte populară în rândul tinerilor din generația Z. Se găsește în diferite arome și are efecte pozitive asupra sănătății. Este la fel de apreciată precum cafeaua, având scop terapeutic.
Unii pasionați investesc sute de lei sau chiar mii de dolari într-un ceainic de porțelan. Tot mai mulți internauți discută în privința ceaiurilor și caută să citească cărți despre istoria lor. Medicii recomandă ceaiul negru pentru reducerea tensiunii arteriale, reducerea colesterolului și ajută la sănătatea intestinelor.
„Până acum o lună eram sub nivelul mării la capitolul ceai. Acum câțiva ani beam ceaiul cu zahăr, în copilărie mă urcam singur în tei să culeg ceaiul, dar cam atât despre ceai. Azi nu pot să zic că sunt vreun expert, doar că învăț, observ beneficiile ceaiurilor și mă documentez cât de mult pot. Momentan investesc doar în ceaiuri, dar în curând o să investesc și în tehnică: în ceainice, presă franceză și altele. Ba chiar am aflat pe propria piele că poți să faci supradoză de ceai”, a scris un român pe platforma Reddit.
„Un ceai bun este un hobby, nu doar o marcă de ceai”, a scris altcineva în secțiunea de comentarii a postării.
Un alt consumator de ceaiuri a spus, de asemenea, că „cele mai bune plante sunt cele pe care le culegi cu mâna ta”.
Fitoterapeutul Ovidiu Bojor recomanda ceaiurile vrac, potrivit Adevărul:
„Se recomandă ceaiul vărsat, deoarece cel la pliculeţ nu mai are proprietăţi terapeutice. Şi asta din trei motive: 1. calitatea pulberii este greu de controlat; 2. dacă o plantă are un grad mare de mărunţire, pe fondul oxidării, îşi pierde valabilitatea (de la un an la două luni); 3. pliculeţul este confecţionat din material plastic oxidabil”.
Istoria ceaiului se întinde pe mai multe milenii. „Camellia sinensis” a fost prima plantă folosită pentru prepararea ceaiului la frontiera dintre China și Myanmar. Potrivit legendelor, ceaiul a fost inventat de către împăratul Shen Nung, la 2737 î.Hr., în timpul dinastiei Shang (este ficțională, iar împăratul n-a existat niciodată).
Prima atestare istorică despre consumul de ceai provine din textele medicului chinez Hua Tuo din secolul 3 d.Hr. Ceaiul a ajuns în Europa din secolul 16, prin preoți portughezi și negustori. Pentru a concura cu monopolul chinez asupra ceaiului, Compania Britanică a Indiilor de Est a început să producă ceai în India colonizată.
Sursa Foto: Shutterstock
Citește și: De ce să pui un plic de ceai în frigider. La ce ajută acest truc, de fapt