Cercetător de la Institutul Cantacuzino: Doza trei de vaccin anti-Covid ar putea da imunitate pentru câţiva ani

Cercetător de la Institutul Cantacuzino: Doza trei de vaccin anti-Covid ar putea da imunitate pentru câţiva ani
Publicat: 10/11/2021, 08:36

Cercetătorul Cătălin Țucureanu de la Institutul Cantacuzino a declarat într-un interviu pentru adevarul.ro că a treia doză de vaccin, doza „booster”, ar putea oferi imunitate împotriva coronavirusului pentru câțiva ani, nu doar pentru șase luni cum a fost cazul primelor două doze de vaccin.

„Aceste vaccinuri au fost concepute pentru un răspuns rapid la pandemie, dar s-a constat că după şase luni scade protecţia împotriva infecţiei şi s-a apelat la booster. Este posibil ca după această doză a treia să vorbim de un impuls imun solid care durează mai mult timp, la nivelul anilor, poate, dar studiile sunt în curs. S-ar putea să fie necesar un rapel la câţiva ani, dar nu este cert”, a explicat cercetătorul în imunologie și vaccinologie.

Întrebat ce le spune oamenilor care susțin că vaccinurile anti-Covid sunt experimentale, Țucureanu a răspuns că nu este o tehnologie experimentală.

„Tehnologia ARN-mesager, de exemplu, este studiată de zeci de ani. În plus, se fac studii pentru un vaccin împotriva coronavirusurilor încă din 2003, după ce au apărut infecţiile cu vechiul coronavirus SARS-CoV. Astfel, încă de atunci se cunoştea proteina Spike, se ştiau ţintele vaccinului împotriva unui astfel de virus. Unii cercetători se aşteptau să apară un nou coronavirus şi au continuat studiile. Mai alert sau mai temporizat, dar studiile au continuat şi am ajuns să ştim aproape totul despre ruda apropiată a SARS-CoV-2. Astfel, la declanşarea pandemiei prin care trecem, existau „teme” făcute în acest domeniu”, a explicat cercetătorul.