Cinci etape esențiale care trebuie urmate în lupta cu cancerul, maladia ce poate ajunge la 24 de milioane de cazuri la nivel mondial în următorii 20 de ani

Cinci etape esențiale care trebuie urmate în lupta cu cancerul, maladia ce poate ajunge la 24 de milioane de cazuri la nivel mondial în următorii 20 de ani
Publicat: 29/01/2018, 11:09

Din fericire, în ultimii ani, veștile din zona descoperirilor de noi terapii și tratamente pentru cancer sunt tot mai bine și mai optimiste, șansele de vindecare crescând și ele. De asemenea, se pare că avem de-a face cu o conștientizare tot mai mare în ceea ce privește importanța prevenției.

Totuși, eforturile tuturor actorilor implicați în procesul de prevenție, depistare și tratare a cancerului nu trebuie să fie oprite niciodată.

Medicul primar oncolog Bogdan Gozman, membru al Societății Europene de Oncologie medicală, și coordonator al echipei spitalului Onco Card, arată că în depistarea și tratarea cu succes a cancerului sunt importante cinci elemente.

În primul rând, depistarea precoce este de luat în calcul pentru a crește șansele de vindecare.

„Majoritatea formelor de cancer pot fi tratate cu succes dacă sunt depistate în stadii incipiente. De exemplu, în cancerul mamar, depistarea și tratarea bolii în stadiul I înseamnă o supraviețuire la 5 ani de peste 90-95%, în timp ce în stadiul III, aceasta scade la 50-60%, deci este vorba de o diferență foarte mare”, susține medicul Gozman.

În doilea rând, evitarea tratamentelor alternative, care nu sunt dovedite ca fiind eficiente prin studii științifice, este imperativă.

„Există în continuare o reticență a pacienților față de tratamentele oncologice din teamă, informații insuficiente despre beneficiile și reacțiile adverse, iar toate acestea îi fac să recurgă la „tratamente alternative” care, din păcate, sunt ineficiente (potrivit Agenției americane a medicamentului – FDA) și nu au niciun suport științific”, completează Bogdan Gozman.

O a treia condiție esențială pentru a crește șansele de vindecare în cancer este abordarea fiecărui caz de către o echipă complexă de specialiști.

„În prezent, tratamentele oncologice sunt extrem de complexe, existând numeroase opțiuni terapeutice, de multe ori cu eficiență apropiată, dar nu egală. Părerea mea este că întrunirea unei comisii oncologice este obligatorie pentru luarea celei mai bune decizii pentru pacient și stabilirea secvenței terapeutice optime”, adaugă medicul.

O a patra măsură importantă care poate fi hotărâtoare în prevenția și tratarea cancerului este evitarea factorilor de risc. De altfel, se estimează că până la 50 la sută dintre cancere pot fi prevenite printr-un stil de viață sănătos.

„Există un consens internațional promovat de diverse organizații mondiale de sănătate potrivit cărora evitarea fumatului, alcoolului, noxelor, a sedentarismului și obezității, alimentația echilibrată, vaccinarea anti-hepatită B și HPV reduc riscul de cancer”, enumeră medicul oncolog situațiile periculoase, decisive în cancer.

Nu în ultimul rând, specialiștii remarcă dezvoltarea terapiilor de ultimă generație care cresc gradul de personalizare a tratamentului și implicit, pe cel al reușitei.

„Tendința în oncologie este de a introduce în tratamentul formelor de cancer medicamente moderne, așa-numita ‘terapia moleculară’, foarte diferită ca mecanism de acțiune față de citostaticele clasice și de multe ori, mult mai eficientă. Trebuie să amintim și progresele mari înregistrate în medicația adjuvantă chimioterapiei care combate sau atenuează reacțiile adverse cum ar fi grețurile, deprimarea sistemului imunitar, anemia”, concluzionează oncologul.