Cinci etape esențiale care trebuie urmate în lupta cu cancerul, maladia ce poate ajunge la 24 de milioane de cazuri la nivel mondial în următorii 20 de ani

Cinci etape esențiale care trebuie urmate în lupta cu cancerul, maladia ce poate ajunge la 24 de milioane de cazuri la nivel mondial în următorii 20 de ani
Publicat: 29/01/2018, 11:09

Din fericire, în ultimii ani, veștile din zona descoperirilor de noi terapii și tratamente pentru cancer sunt tot mai bine și mai optimiste, șansele de vindecare crescând și ele. De asemenea, se pare că avem de-a face cu o conștientizare tot mai mare în ceea ce privește importanța prevenției.

Totuși, eforturile tuturor actorilor implicați în procesul de prevenție, depistare și tratare a cancerului nu trebuie să fie oprite niciodată.

Medicul primar oncolog Bogdan Gozman, membru al Societății Europene de Oncologie medicală, și coordonator al echipei spitalului Onco Card, arată că în depistarea și tratarea cu succes a cancerului sunt importante cinci elemente.

În primul rând, depistarea precoce este de luat în calcul pentru a crește șansele de vindecare.

„Majoritatea formelor de cancer pot fi tratate cu succes dacă sunt depistate în stadii incipiente. De exemplu, în cancerul mamar, depistarea și tratarea bolii în stadiul I înseamnă o supraviețuire la 5 ani de peste 90-95%, în timp ce în stadiul III, aceasta scade la 50-60%, deci este vorba de o diferență foarte mare”, susține medicul Gozman.

În doilea rând, evitarea tratamentelor alternative, care nu sunt dovedite ca fiind eficiente prin studii științifice, este imperativă.

„Există în continuare o reticență a pacienților față de tratamentele oncologice din teamă, informații insuficiente despre beneficiile și reacțiile adverse, iar toate acestea îi fac să recurgă la „tratamente alternative” care, din păcate, sunt ineficiente (potrivit Agenției americane a medicamentului – FDA) și nu au niciun suport științific”, completează Bogdan Gozman.

O a treia condiție esențială pentru a crește șansele de vindecare în cancer este abordarea fiecărui caz de către o echipă complexă de specialiști.

„În prezent, tratamentele oncologice sunt extrem de complexe, existând numeroase opțiuni terapeutice, de multe ori cu eficiență apropiată, dar nu egală. Părerea mea este că întrunirea unei comisii oncologice este obligatorie pentru luarea celei mai bune decizii pentru pacient și stabilirea secvenței terapeutice optime”, adaugă medicul.

O a patra măsură importantă care poate fi hotărâtoare în prevenția și tratarea cancerului este evitarea factorilor de risc. De altfel, se estimează că până la 50 la sută dintre cancere pot fi prevenite printr-un stil de viață sănătos.

„Există un consens internațional promovat de diverse organizații mondiale de sănătate potrivit cărora evitarea fumatului, alcoolului, noxelor, a sedentarismului și obezității, alimentația echilibrată, vaccinarea anti-hepatită B și HPV reduc riscul de cancer”, enumeră medicul oncolog situațiile periculoase, decisive în cancer.

Nu în ultimul rând, specialiștii remarcă dezvoltarea terapiilor de ultimă generație care cresc gradul de personalizare a tratamentului și implicit, pe cel al reușitei.

„Tendința în oncologie este de a introduce în tratamentul formelor de cancer medicamente moderne, așa-numita ‘terapia moleculară’, foarte diferită ca mecanism de acțiune față de citostaticele clasice și de multe ori, mult mai eficientă. Trebuie să amintim și progresele mari înregistrate în medicația adjuvantă chimioterapiei care combate sau atenuează reacțiile adverse cum ar fi grețurile, deprimarea sistemului imunitar, anemia”, concluzionează oncologul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
România în Schengen AIr. Regulile pe aeroporturi intră în vigoare din 31 martie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Emisiile de la marile companii de petrol și gaze ar putea cauza milioane de decese...