Concluzia tranșantă a unui studiu derulat vreme de 20 de ani: ce se întâmplă dacă bei două cești de cafea în plus pe zi

Concluzia tranșantă a unui studiu derulat vreme de 20 de ani: ce se întâmplă dacă bei două cești de cafea în plus pe zi
Publicat: 21/02/2016, 15:19
Actualizat: 05/07/2016, 22:41

Dacă bem două cești de cafea în plus pe zi, față de doza obișnuită, putem reduce cu până la 44% riscul de apariție a cirozei hepatice provocată de consumul excesiv de alcool. Cercetătorii au analizat cinci studii care surprind relația dintre consumul de cafea și riscul dezvoltării acestei afecțiuni severe a ficatului.

Studiul a adunat peste 430.000 de participanți, iar durata cercetărilor a variat de la persoană la persoană, ajungând până la 20 de ani. În opt din cele nouă studii analizate, oamenii de știință au observat că creșterea consumului de cafea cu două cești pe zi era asociată cu o reducere semnificativă a riscului de dezvoltare a cirozei.

Unul dintre medicii care au condus cercetările a explicat, pentru CNN, că echipa sa a combinat datele din cele nouă studii analizate pentru a obține un rezultat cât mai concludent în ceea ce privește relația dintre consumul de cafea și îmbolnăvirea ficatului.

Ei eu descoperit că riscul apariției cirozei scădea, atunci când cantitatea de cafea consumată creștea.

„De exemplu, comparativ cu nicio ceașcă de cafea pe zi, o ceașcă băută este asociată cu scăderea de până la 25% a riscului de dezvoltare a cirozei, în timp ce patru cești de cafea pe zi pot diminua acest risc cu până la 65%. Bineințeles, există o limită dincolo de care creșterea dozei de cafea nu mai aduce niciun beneficiu”, a explicat medicul Oliver Kennedy.

Totuși, chiar dacă ajută la diminuarea riscului de îmbolnăvire a ficatului, cafeaua nu elimină toate efectele negative pe care consumul excesiv de alcool le are asupra organismului.

Ciroza este o afecțiune a ficatului care se traduce prin înlocuirea țesutului sănătos cu un țesut care nu mai permite circulația sângelui. Cauzele cele mai cunoscute care duc la apariția cirozei sunt hepatita cronică, alcoolul în exces, deficiențele sistemului imunitar, obezitatea și diabetul. De cele mai multe ori, ciroza este fatală.

Beneficiile consumului de cafea pentru sănătatea ficatului sunt susținute și de alți medici, care spun, totuși, că este nevoie de analize riguroase de laborator, pentru a afirma 100% acest lucru.

„Problema este că mulți practicieni nu vor să accepte acest lucru, pentru că nu i-au fost alocate niște baze fiziologice și biochimice și pentru că, spun ei, este nevoie de o abordare experiementală. Până în prezent, studiile în această direcție se bazează pe informații furnizate de pacienți”, a explicat medicul Hillel Tobias.

Tobias a completat spunând că este posibil ca unele erori să apară din cauza gradului ridicat de subiectivitate al celor implicați în studiile respective.

Viziunea lui Tobias este susținută și de Oliver Kennedy: „Știm că trebuie făcute experimente de laborator, similare celor pe care le facem atunci când vrem să obținem autorizația pentru un produs farmaceutic, astfel încât medicii și specialiștii în sănătate să poată lansa recomandări specifice”.

Este foarte important să reținem că îmbolnăvirea ficatului din cauza consumului de alcool diferă de la persoană la persoană. De exemplu, potrivit medicilor, femeile metabolizează alcoolul mai greu decât bărbații. De asemenea, menținerea unui stil de viață sănătos, cu o alimentație corectă atât în ceea ce privește mâncarea, cât și în ceea ce privește băutura, poate preveni unele forme ale cirozei.

It’s important to also keep in mind that the amount of alcohol-related liver damage varies from person to person, Tobias explained. For example, women can’t metabolize alcohol as quickly as men. Maintaining healthy eating and drinking habits is a good way to prevent some cases of cirrhosis, according to Tobias.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Idolul lui Mircea Badea. N-a mai văzut niciodată un om ca el
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Anghel Saligny, inginerul care a testat cu preţul vieţii podul de la Cernavodă