Cum scăpăm de varice

Cum scăpăm de varice
Publicat: 04/06/2016, 10:15
Actualizat: 01/02/2018, 18:57

„Varicele reprezintă o afecțiune medicală complexă, cu numeroși factori de risc și complicații redutabile. Din păcate, în România, varicele sunt percepute ca fiind ceva banal care poate fi tratat cu ușurință în propriul cămin sau, mai rău, ignorat complet. Puțini știu că acele venișoare albăstrii ce apar pe picioarele lor pot să cauzeze în timp răni deschise (ulcere) la nivelul gambei sau cheaguri de sânge (trombii) care pot produce embolii pulmonare” explică Vitalii Mironescu, medic specialist chirurgie generală.

Venele varicoase sunt deseori ignorate din cauza faptului că boala are o evoluție destul de lentă. Circulația venoasă este afectată de orele prelungite de stat în picioare sau la birou, de încălțăminte și îmbrăcăminte care nu oferă confort sau de expunerea la căldură.

Odată ce este lăsată să evolueze, boala afectează și țesuturile din jur, așadar, tratamentul corect, aplicat de la primele semne este foarte important.

„La o simplă căutare pe Google oricine poate găsi zeci de posibile tratamente pentru varice, însă puține sunt cazurile în care acestea sunt cu adevărat utile și, uneori, pot deveni chiar dăunătoare pentru pacient”, avertizează medicul Vitalii Mironescu.

Terapii naturiste sau tratamente moderne?

Terapiile naturiste se numără printre primele opțiuni de tratament în România. Acest lucru poate fi explicat fie prin dorința de a evita o vizită la medic sau din dorința de a adopta un așa numit stil de viață sănătos. Soluțiile cele mai căutate sunt cele mai puțin costisitoare, cu ingrediente la îndemână pe care le poți găsi în orice gospodărie: usturoi, cireșe, afine, coacăze sau mure. Vitamina C este indicată pentru integritatea pereților venelor, iar Vitamina E poate avea efecte benefice pentru circulație.

Specialiștii în tratamente naturiste recomandă și unguentele din extract de gălbenele, unguentele naturale pe bază de castan sălbatic, extractul de Gotu kola sau extractul din semințe de struguri pentru tratarea venelor varicoase. De regulă, sunt recomandate acele alimente sau suplimente ce susțin circulația și previn inflamațiile, scăzând astfel riscul apariției cheagurilor de sânge.

„Deși o mare parte dintre cele enumerate anterior reprezintă o sursă naturală și sănătoasă de nutrienți pentru organism, acestea nu pot fi considerate un tratament, ci mai mult o cale de ameliorare a simptomelor bolii. Trebuie să aveți în vedere că distrugerea sistemului valvular venos afectează major circulatia și duce la încetinirea pronunțată sau chiar oprirea acestea în acea zonă, afectând țesuturile din jur și producând simptomele specifice. Pe scurt, odată instalate, varicele nu mai răspund la suplimente alimentare sau unguente locale deoarece boala are o evoluție ireversibilă lent spre agravare” explică medicul Mironescu.

Potrivit medicilor, produsele naturiste nu sunt o soluție eficientă împotriva venelor varicoase. Pentru un tratament cu adevărat eficient, este necesară o investigație realizată de către medicul specialist, care va examina picioarele bolnave și va da un tratament adecvat.

Între investigațiile care se fac în cazul varicelor se numără scleroterapia ghidată ecografic, un tratament non-invaziv extrem de eficient și ușor de suportat de către pacient. Această metodă conduce la distrugerea venei bolnave cu ajutorul unui agent sclerozant, producând o inflamație locală, limitată doar la peretele venos și excluderea din circulație a venei bolnave. Această terapie lasă în urmă doar o mică cicatrice.

„Medicina alternativă și tratamentele naturiste reprezintă un suport extrem de benefic pentru organismul oricărui om, însă atunci când boala s-a instalat deja cel mai bine este să apelezi la experiența unui medic specialist. Acest lucru este valabil pentru orice afecțiune, iar în cazul varicelor este singura soluție reală și definitivă”, concluzionează medicul Vitalii Mironescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului