Dacă vin la 8 și plec la 12 NU este ok la salariul primit! Raed Arafat, despre doctorii care vor și la STAT și la PRIVAT

Dacă vin la 8 și plec la 12 NU este ok la salariul primit! Raed Arafat, despre doctorii care vor și la STAT și la PRIVAT
Publicat: 27/10/2018, 16:04
Actualizat: 25/03/2019, 20:28

„Din momentul în care noi plătim corect, pentru că nu mai poate spune nimeni că plata e sub un nivel, trebuie să ne așteptăm la un comportament foarte corect, la o abordare foarte corectă a bolnavului și la un interes egal cu ce dau unii în sectorul privat. În sectorul public, nu mai e niciun motiv și nu generalizăm. Sunt mulți medici care își fac treaba corect și o făceau și înainte de creșteri. Acum avem motivul. Din moment ce plata a ajuns la nivelul acesta, solicităm ca în sectorul public să fie interesul și loialitatea la nivel maxim. Nu prindem pe nimeni care pleacă înainte de program ca să opereze sau să lucreze în altă parte, fără să fac aluzie la nimeni, dar dau exemple care știm că se întâmplă. Nu pot să consult în cabinet privat, când încă sunt prins în programul public. Vin la 8, plec la 16 e una, dar vin la 8 și plec la 13 sau la 12 nu e ok la salariul primit„, a declarat Raed Arafat, la Digi24.

El afirmă că există reguli în spitale, dar trebuie implementate.

„Poate trebuie lucrat la programul de lucru să ajungem la program normal 8 ore pentru plată și nu la program redus. Din ce știu, încă nu suntem la 8 ore, ci la program redus. Nu știu dacă mai e o țară care are asta în sectorul public. Controlul calității, al indicatorilor. Ești medic în public, cât ai făcut, ce ai făcut, câți bolnavi ai văzut, consultat, care e rezultatul în spitalele publice. Exact cum cum face spitalul priv cu medicul care lucrează la el trebuie să facă spitalul public și să aibă pretenții egale.E un moment în care, după ce s-au asigurat finanțări corecte la nivel salarial, trebuie să privim lucrurile transparent, corect și neutru și să spunem clar: E normal să am în spital privat medici care vin din altă parte sau medicul din spital public să părăsească locul de muncă înainte sau să lucreze 5-6 ore și restul dincolo, nu știu, trebuie analizat”, a mai spus Arafat.

Salarii mai mari pentru medici

Angajații bugetari din domeniile sănătății și învățământului beneficiază, de la 1 martie, de creșteri salariale, conform planificării Legii salarizării. Dacă profesorii au avut creșteri de până la 20% la salariu, angajații din sistemul medical au avut parte de majorări chiar și cu 100%.

Potrivit anexelor din Legea salarizării, un medic primar se bucură de o creștere de la 5.638 la 12.500 de lei, brut. De aceeași creștere se bucură și medicii primari dentiști care lucrează în unitățile spitalicești.

În ceea ce privește medicii rezidenți, aceștia au salariile duble, de la 1 ianuarie. Spre exemplu, un medic rezident anul VI – VII, care lucrează într-un spital are o creștere de la 4.087 la 7.900. De asemenea, un medic rezident anul IV – V are o creștere de la 3.386 la 7.300 de lei, iar un medic anul III încasează 6.700 de lei, având un salt de la 3.294.

În ceea ce privește personalul de asistență socială, aici vorbim de creșteri mai puțin spectaculoase, așa cum se întâmplă în cazul medicilor, însă destul de consistente. De exemplu, un asistent medical principal are un salariu mărit de la 2.900 la 4.100.

Totodată, și personalul auxiliar din domeniul sănătății constată creșteri de salarii de la 1 martie. Spre exemplu, o infirmieră încasează dublu, de la 1.725 de lei la 3.550 de lei. De asemenea, salariile brancardierilor au crescut, în medie, de la 1.700 la aproximativ 3.000 de lei de la 1 ianuarie.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului