De ce apar petele albe pe unghii. Cele mai frecvente și rare cauze

Redactor:
Alexandra Mortu
De ce apar petele albe pe unghii. Cele mai frecvente și rare cauze
Deși în cultura populară se crede că petele albe apar la nivelul unghiilor din cauza lipsei de calciu, în fapt, motivele sunt total diferite: de la lovituri ușoare la malarie.

În cele mai multe cazuri, acestea apar din cauza anumitor mici traume la nivelul unghiilor, de exemplu, dacă îți prinzi degetele la ușă, dacă bați vreun ritm pe birou sau dacă ți le rozi.

Cum se formează

Micile puncte albe se formează la baza unghiilor, subcutanat, iar pe măsura ce acestea cresc, petele încep să se vadă și să avanseze odată cu unghia. Din această cauză, de multe ori, nici nu ne aducem aminte ce lovitură sau traumă le-a cauzat.

Însă, apariția lor poate indica deficiența de zinc din organism. Un mod de a combate această carență este consumul de spanac, fasole și semințe, dar nu numai.

Cauze mai grave

În cele mai grave cazuri, petele sau punctele albe pot indica diferite boli: malarie, boala Hodgkin (tip de cancer care pornește de la nivelul limfocitelor) sau anemie la nivelul celulelor (boala mai degrabă ereditară, care se manifestă și prin un nivel scăzut de oxigen). Însă aceste cauze sunt destul de rare și de obicei se manifestă și prin alte semnale.

O cauză de asemenea rară este vreo boală a inimii sau diabet, însă doar în cazul în care unghia este aproape în întregime albă, relatează Daily Mirror. 

Foto: Pixabay

 

 

 

Inchide