De ce apare acneea și cum se poate trata

De ce apare acneea și cum se poate trata
Publicat: 03/05/2016, 13:14
Actualizat: 01/10/2018, 18:12

Acneea se regăsește în top 5 boli de piele care atrag stigmatizarea și în top 10 boli generale care atrag discriminări, potrivit unui studiu recent publicat înJournal of the American Academy of Dermatology.

Pe lângă moștenirea genetică, factorii care țin de stilul de viață reprezintă principala cauză a afecțiunii, de la consumul de alimente semi-preparate (junk food, pizza, băuturi carbogazoase etc.), până la factori care țin de stresul cotidian și igiena precară a pielii. Într-un efort de a scăpa de acnee, pacienții își spală tenul în mod repetat, își rup leziunile sau apelează la mai multe produse cosmetice în același timp, care promit că fac minuni în acnee, obicei care de cele mai multe ori agravează problema, lăsând în urmă cicatrici greu de șters.

Bacteria vinovată de apariția acneei

Cauza principală a apariției acneei este flora microbiană de la nivelul pielii și a foliculului pilos. „Este binecunoscut rolul Propionibacterium Acnes – bacil care trăiește în partea profundă a foliculului – în producerea leziunilor inflamatorii din acnee. Terenul specific acneicilor, caracterizat prin hiperseboree (îngrășarea pielii) și modificarea microclimatului de la nivelul pielii, favorizează colonizarea masivă cu Propionibacterium Acnes. Acesta secretă diverse substanțe care produc și întrețin o inflamație cronică la nivelul foliculului pilosebaceu”, explică dermatologul Lucian Russu de la clinica Bioderm pentru Gândul.

În timpul evaluării medicale, un medic face „anamneza” acneei, identificând atât cauzele acesteia, cât și stadiul problemei. Printre aspectele urmărite sunt: stilul de viață, istoricul de tratament antiacneic, istoricul de expunere la soare, alergii etc. Evaluarea medicală este extrem de importantă în conturarea unui plan de tratament personalizat, croit pe nevoile pacientului. Evaluarea include și un examen micologic, care va stabili flora bacteriană care a determinat apariția acneei. Prin această analiză se elimină alte posibile afecțiuni și se stabilește planul de tratament.

După evaluarea medicală, pacientul este consultat de un medic dermatolog, care pune diagnosticul și care elaborează protocolul de tratament, cu terapiile necesare, frecvența și durata acestora. Tot în acest stadiu se fac și fotodocumente pentru a monitoriza evoluția. Înainte de începerea propriu-zisă a tratamentului anti-acnee, zona afectată este curățată prin dermabraziune superficială și hidratată, când este cazul.

Lumina albastră, inamicul bacteriei care provoacă acneea

Deși este o infecție bacteriană, acneea se poate trata și prin alte metode decât cu antibiotice, medicamente care au un impact pe termen lung asupra sistemului imunitar, digestiv și la nivelul întregului organism. Același efect de sterilizare a zonei pe care îl au antibioticele se poate obține, astăzi, printr-o terapie de ultimă generație: terapia cu lumină albastră. Aceasta pătrunde adânc în piele și distruge flora microbiană responsabilă de apariția acneei și calmează inflamația. Aprobată încă din 2003 de Agenția Americană a Medicamentului și Alimentului, terapia cu lumină albastră este o alternativă sigură și extrem de eficientă la tratamentele clasice pentru eradicarea bacilului care provoacă acneea. Lumina pătrunde în tegument la o distanță de aproximativ 2 mm, unde curăță bacteria responsabila de apariția acneei, Propionibacterium acnes, fără a afecta însă țesuturile normale. Această terapie este recomandată tuturor categoriilor de vârstă, atât adolescenților, cât și adulților care suferă de această afecțiune. „Poate fi folosită pentru a trata toate fototipurile pielii: de la tenul palid caucazian, până la tenul închis la culoare african. Tratamentul este recomandat persoanelor care suferă de acnee inflamatorie, forma ușoară sau moderată, ca o alternativă la tratamentele cu antibiotice. Eficacitatea ei a fost dovedită atât în acneea de la nivelul feței, cât și în cazul acneei de pe trunchi”, adaugă medicul dermatolog Lucian Russu.

Rezultatele fototerapiei devin vizibile după trei săptămâni de tratament. „Terapia este contraindicată doar categoriilor de persoane care au fotosensibilitate, antecedente de cancer de piele, femeilor însărcinate sau care alăptează și celor cu tulburări psihice. Înainte de inițierea tratamentului, toate aceste probleme trebuie atent discutate cu medicul „, mai spune dermatologul.

Pentru acneea severă sau acneea rezistentă la alte metode de tratament, medicii recomandă terapia cu lumină albastră care folosește o intensitate mai mare. Se recomandă pentru tratarea:· acneei ușoare sau moderate, rezistente la alte terapii sau atunci când este imposibil de a efectua alte tipuri de tratamente, din cauza contraindicaților sau reacțiilor adverse. acneea moderată și severă, acneea nodulo-chistică, acneea comedoniană, foliculita, care apare mai frecvent la bărbați, după ras, foliculita axilară sau a gambelor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Surpriză pentru fanii Survivor. Cine este Alba Renai, noua prezentatoare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers