De ce ar trebui ca orele să înceapă la ora 10. Explicația specialiștilor îi pune pe gânduri pe părinți

De ce ar trebui ca orele să înceapă la ora 10. Explicația specialiștilor îi pune pe gânduri pe părinți
Publicat: 27/11/2017, 10:03

Atunci când elevii adolescenți au început școala la ora 10:00, în loc să o înceapă la ora 8:00 sau 8:30, ratele de îmbolnăvire s-au diminuat cu mai mult de jumătate într-o perioadă de doi ani, iar elevii au obținut rezultate mult mai bune la învățătură.

Studiul a fost realizat într-o școală de stat din Anglia, demonstrează ce impact major asupra sănătății are un început al zilei prea devreme dimineața și cum mai multe ore de somn îi pot ajuta pe adolescenți.

„Cea mai mare problemă a orarelor din școli este sănătatea. Ele încep cu boala fizică și continuă cu sănătatea mintală șubrezită, ceea ce nu înseamnă deloc performanță academică”, explică medicul David Kelley, autor principal al studiului.

Afecțiuni precum obezitatea și depresia au fost asociate începerii prea devreme a orelor și lipsei de somn.

De asemenea, autorii studiului notează că aceste concluzii sunt, cu siguranță, valabile la nivel mondial.

Mulți părinți ar spune că oboseala adolescenților este pusă pe seama faptului că aceștia din urmă se duc la culcare la ore târzii. Totuși, specialiștii susțin că acest lucru este unul normal atunci când oamenii trec prin perioada pubertății, pentru că eliberarea melatoninei, substanța din creier care guvernează somnul, se produce mai târziu decât în cazul adulților.

Astfel, este de înțeles de ce adolescenții au nevoie de mai multe ore de somn și de o trezire mai târziu dimineața.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase