De ce nu își mai recunosc bolnavii de alzheimer apropiații?

Redactor:
Clarice Dinu
De ce nu își mai recunosc bolnavii de alzheimer apropiații?
Cercetătorii canadieni au arătat într-un studiu recent că alzheimerul afectează abilitatea persoanelor de a recunoaște fețe. Din acest motiv oamenii care suferă de această formă de demență nu mai sunt capabili să identifice persoanele foarte apropiate lor, cum ar fi membrii familiei. Oamenii de știință speră că prin intermediul acestor noi descoperiri vor fi capabili să descopere noi căi de tratament pentru încetinirea acestei afecțiuni.

Studiul are la bază ideea că ființele umane au capacitatea de a identifica rapid o persoană văzându-i chipul într-o imagine. Astfe, cercetătorii de la Universitatea din Montreal au descoperit că alzheimerul afectează percepția holistică. 

Echipa de cercetare a comparat două grupuri de oameni în vârstă, unii care aveau alzheimer și unii care erau sănătoși. Cercetătorii au vrut să vadă care sunt diferențele în ceea ce privește recunoașterea fețelor și mașinilor în poze care le erau arătate fie în poziție normală, fie cu susul în jos. 

Rezultatele au arătat că ambele grupuri au avut performanțe relativ egale în ceea ce privește identificarea imaginilor când acestea erau așezate cu susul în jos. 

„În cazul imaginilor așezate normal, oamenii cu alzheimer s-au mișcat mai încet și au făcut mai multe greșeli decât indivizii sănătoși”, a explicat medicul Sven Joubert, unul dintre autorii studiului. 

Medicul a adăugat că bolnavii de alzheimer care au participat la studiu au identificat cu ușurință mașinile, care nu necesită percepție holistică. Acest lucru sugerează că boala cauzează probleme în ceea ce privește recunoașterea fețelor în mod special. 

Acest tip de dereglare a fost identificată și în cazul celor cu alzheimer în stadii incipiente. 

„Incapacitatea de recunoaștere a membrilor familiei poate afecta atât persoana care suferă de demență, cât și persoanele din anturajul acesteia. Noi știm deja că, pe lângă dificultățile în materie de memorie, persoanele cu alzheimer se confruntă cu probleme când vine vorba despre percepția vizuală și studiul nostru arată care este impactul pe care această boală îl are în ceea ce privește recunoașterea facială”, a explicat Laura Phipps, medic specialist în alzheimer.  

Cercetarea arată că oamenii care suferă de alzheimer pot avea probleme în ceea ce privește construirea unei imagini în mintea lor și că acest lucru nu ține neapărat de problemele de memorie. Este important ca oamenii de știință și medicii să înțeleagă simptomele complexe pe care oamenii cu demență le au, pentru că aceste lucruri vor ajuta, în viitor, la diagnosticare și tratament. 

„Cu cât demența evoluează, aceasta afectează creierul și, în concluzie, diferite părți ale acestuia, resposabile cu diferite sarcini precum vorbirea, orientarea sau planificarea timpului. Studiul nostru sugerează că dificultățile apărute în procesul de recunoaștere a fețelor se poate datora atât pierderilor de memorie, cât și schimbărilor la nivelul centrelor vizuale care nu mai procesează imaginile faciale așa cum ar trebui. Este nevoie de mai multe studii care să ne ajute să îmbunătățim terapia, astfel încât să îi putem ajuta pe bolanvii de alzheimer să își mențină relațiile cu cei dragi”, a explicat medicul James Pickett, directorul de cercetare din cadrul Societății pentru Alzheimer.  

Inchide