Deputat PNL, despre criza citostaticelor: Pintea pasează din nou responsabilitatea pe umerii medicilor

Deputat PNL, despre criza citostaticelor: Pintea pasează din nou responsabilitatea pe umerii medicilor
Publicat: 21/06/2019, 13:00

„Ministrul Sorina Pintea susține public că Ministerul Sănătății nu a primit nicio informare despre absența vreunui medicament. Realitatea arată, însă, cu totul altfel. Comisia de Oncohematologie pediatrică, întrunită pe 27 mai 2019 într-o ședință la care au participat și toți șefii de secții de oncologie pediatrică din țară, a constatat absența mai multor citostatice, aprovizionarea discontinuă, finanțarea insuficientă sau imposibilitatea de a achiziționa anumite medicamente, pentru că Ministerul Sănătății nu le-a stabilit prețul. Membrii comisiei au atras atenția că, din cauza imposibilității unui tratament continuu, rezultatele terapeutice sunt compromise. Cu alte cuvinte, efectul tratamentului nu este cel scontat”, arată un comunicat al deputatului PNL, Antoneta Ioniță, remis, vineri, MEDIAFAX.

Ea mai transmite că, deși solicitarea Comisiei a fost transmisă Direcției Generale de Asistență Medicală a Ministerului Sănătății, ministrul Sorina Pintea susține că nu a primit o solicitare pentru medicamente oncologice pentru copii și pune responsabilitatea pe seama medicilor, pentru a găsi alți vinovați.

„Toate acestea, precum și multe alte constatări au fost transmise printr-un document către Direcția Generală de Asistență Medicală a Ministerului Sănătății. Documentul a fost înregistrat la minister, pe 10 iunie 2019. După 10 zile, doamna ministru Sorina Pintea susține public că Ministerul Sănătății nu a primit nicio solicitare de a aduce vreun medicament pentru tratamentul oncologic al copiilor și pasează din nou responsabilitatea pe umerii medicilor, găsiți vinovați că nu cer citostaticele”, a mai transmis deputatul liberal.

Potrivit deputatului PNL, viața a 5.000 de copii bolnavi de cancer sunt afectați de criza citostaticelor în România.

„Ori doamna ministru nu a fost informată de adresa de la Comisia de Oncohematologie pediatrică, ceea ce demonstrează lipsa de comunicare și nepăsarea din Ministerul Sănătății, ori știe și refuză să recunoască realitatea, așa cum a mai făcut. În oricare dintre cele două variante, doamna ministru Pintea ar trebui să nu uite nicio clipă că vorbim despre viața celor aproximativ 5.000 de copii bolnavi de cancer din România, cărora Ministerul Sănătății le compromite tratamentul și a căror speranță se leagă fie de familii, fie de ONG-urile care le asigură medicamente”, conform sursei citate.

„Minciună sau ignoranță? Cum poate fi catalogată poziția oficială a ministrului Sănătății, Sorina Pintea, față de criza medicamentelor citostatice necesare în tratamentul copiilor bolnavi de cancer? Când în șase dintre cele nouă centre de tratament de specialitate din țară sunt reclamate lipsuri în aprovizionarea cu citostatice, cum poți, oare, să convingi familiile copiilor diagnosticați cu această cumplită boală că pot spera?”, arată comunicatul deputatului PNL de Brăila.

Joi, ministrul Sănătății Sorina Pintea a declarat că are cunoștință de faptul că există probleme la nivelul unor unități sanitare în asigurarea citostaticelor, însă că Ministerul Sănătății nu poate demara achiziții în lipsa unor date legate de cantitățile necesare pentru a acoperi nevoia de citostatice.

Potrivit unui comunicat al Ministerului, întrucât Comisia de Oncohematologie nu a putut pune la dispoziția ministerului datele necesare pentru demararea achiziției de citostatice, „Ministerul Sănătății a solicitat Direcțiilor de Sănătate Publică să ceara unităților sanitare din subordine un estimat al necesarului de citostatice pentru 3, respectiv 12 luni”.

Reprezentanții ministerului au transmis că, până la finalul acestei săptămâni, va fi publicat în Monitorul Oficial Ordinul de ministru pentru schimbarea CIM (codul individual al Medicamentului) a produsului Cisplatin, urmând să fie achizitionate 40.000 de fiole.

„De asemenea, produsul Asparaginase are preț aprobat pentru achiziția în baza unei Autorizatii de Nevoi Speciale, urmând să intre în țară 300 de cutii săptămâna viitoare”, se precizează în comunicat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Mesajul emoționant pe care l-a ales Narcisa pentru coroana lui Mădălin. Tânăra i-a vizitat mormântul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
UNGURII au dat deja ordinul. Șoferii români care AU INTERZIS peste graniță. Se aplică de...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Război total după lansarea filmului Buzz House! Reacția lui Selly, după acuzațiile grave la adresa...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au declanșat mini-cutremure în laborator